Velikonoční trhy v Praze provětrají peněženku: Langoš za 160 Kč, perníčky stojí 250 Kč a marcipán je za 300 Kč
19. 3. 2024 Rozhovory a reportáže
Velikonoční trhy mají v Praze dlouholetou tradici, i proto se na ně každoročně vydávají nejen místní, ale i návštěvníci hlavního města. Na trzích totiž najdete úplně vše, co k Velikonocům patří, včetně skvělého jídla a lahodných nápojů. Jak vypadají trhy letos jsme se zašli podívat na náměstí Míru a Staromák.
Ceny a atmosféra na náměstí Míru
Dopoledne jsme se vydali na Prahu 2, kde se před kostelem svaté Ludmily již tradičně konají jak vánoční, tak teď i velikonoční trhy. Zřejmě kvůli zvoleným dopoledním hodinám jsme na trzích byli skoro sami, ale to vůbec nezkazilo dojem z příjemné atmosféry, která na náměstí Míru panovala.
Přestože nabídka jídla a pití byla rozmanitá, většina přítomných lidí sledovala spíše stánky s dekoracemi. Hosté intenzivně vybírali, čím by si mohli letošní svátky ozvláštnit.
Milovníci sladkého uvítají palačinky s domácím džemem, sladkým karamelem, nuttellou a banánem, ořechy či dalšími náplněmi. Cena se pohybuje mezi 80 a 109 korunami. Mezi nápoji vyhrávalo zelené pivo, půllitr za 50 korun. K dispozici byl i grog z griotky za 70 Kč, fresh juice 2 dcl za 70 Kš, espresso za 50 korun.
Mohlo by vás zajímat
Staromák plný turistů
Naproti tomu Staroměstské náměstí, kam jsme se po poledni z Míráku přesunuli, bylo rájem především pro milovníky gastronomie. Největším hitem, a to pro našince i návštěvníky ze zahraničí, byli jednoznačně bramborové spirály, které pořídíte v cenové relaci 70-100 korun.
Mezi další nejčastěji kupované pokrmy patřily klasiky, tedy klobásy s cenou přes stovku, langoše stojí okolo 150 Kč (ale i 160 Kč) a špízy, za které dáte okolo 180 korun. Nechyběla ani fronta na pivo a pro ty, kteří holdují spíše sladkému, byly připraveny i stále populární trdelníky, jejichž cena nejde pod 100 korun, přesněji je tedy koupíte za krásných „baťovských“ 99 Kč.
Zájem vyvolávaly i sladké plněné knedlíky. Vypadaly krásně, ale kolemjdoucí je i tak většinou přecházeli se slovy „stovku za knedlík nedám“. Další zajímavou nabídkou jsou marcipánové plněné koule, která taky vypadají jako „knedlíky“ a za 100 g této dobroty dáte 300 Kč.
V nabídce jsou i perníčky, kdy jeden kousek vyjde (dle velikosti) i na 25 Kč, ale v nabídce jsou též balíčky za 250 Kč. Nicméně, nabídka perníčků a kusového cukroví je velká. Kousek kolem 30 Kč asi nikoho nezruinuje.
Překvapivě „frčel“ pomerančový fresh, který v tomto počasí nebývá častou volbou mezi nápoji, ale samozřejmě nechyběl ani svařák, který tak nějak k trhům zkrátka patří. Co nás trošku překvapilo, to byl vánoční punč. Ceny i nabídku najdete v galerii pod článkem.
Užijte si rychle
I když zájem o trhy, které jsme navštívili, nebyl tak velký, jak jsme očekávali, všechno se může změnit. Především cizinci, kteří se na Velikonoce přijedou do Prahy podívat, trhy vyhledávají.
Našincům se ovšem relax na této velikonoční akci také hodí. Alespoň na chvíli se mohou i v centru velkoměsta zastavit, zpomalit a užít si trochu sváteční atmosféry, na níž si potom budou muset počkat až do Vánoc.
Za nás, už tradičně, vede náměstí Míru, které má mírně lepší nabídku i ceny a hlavně velmi příjemnou atmosféru.
Jak to vypadá na pražských velikonočních trzích, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Pokud máte rádi langoše, udělejte si je podle našeho videoreceptu z jogurtového těsta:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Rychlé trdelníky z listového těsta jsou na stole do 30 minut. Voní skořicí a chutnají skoro jako ty pravé
Staročeské míry a váhy: Co znamenal žejdlík, co holba a kolik gramů měl kvintlík? Připomeňme si staré časy
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Přečtěte si Zobrazit více
Kdo upeče nejlepší mazanec? Podle znamení horoskopu Berani ohromí vláčným tvarohovým, Panny nadýchaným kváskovým
Velikonoční trhy v Praze provětrají peněženku: Langoš za 160 Kč, perníčky stojí 250 Kč a marcipán je za 300 Kč
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé