Velikonoční perníčky od PerníKáči: Podle receptu úspěšné perníkářky jsou hned měkké, krásně voní a povedou se každému
21. 3. 2024 Vaření
Milujete perníčky? Tak proč si je kromě Vánoc nepřipravit i na Velikonoce? Stačí jen vyměnit tradiční hvězdičky a stromečky za vajíčka či kuřátka a hned máte velikonoční perníčky jako malované. Třeba jako ty od slavné perníkářky PerníKáči, která webu Toprecepty.cz poskytla svůj recept.
Perníčky i na Velikonoce
Perníčky sice k Velikonocům jako tradiční pečivo původně nepatřily, ale to se změnilo v posledních letech. Velikonoční perníčky běžně najdete na trzích i v supermarketech. A pečou se samozřejmě i doma.
Perníčky byly ostatně odpradávna svátečním pečivem. Perníková srdce se nosila jako dárek z pouti, perníčky různých tvarů se věšely nejen jako ozdoba na vánoční stromeček, ale používaly se i jako dekorace v domácnosti.
Hospodyně je často dávaly i jako dar koledníkům a zřejmě právě zde se vzal zvyk péct perníčky na Velikonoce. Receptů na perníčky existuje celá řada, přičemž k nejoblíbenějším patří ty, které jsou hned měkké. Pokud jste stále nenašli ten správný recept a pořád experimentujete, můžete vyzkoušet ten od vyhlášené perníkářky Kateřiny Wolákové.
Mohlo by vás zajímat
Perníčky od PerníKáči z Velvar
Perníkářka Kateřina Woláková své perníčky prodává pod jménem PerníKáča a ve Velvarech má i vlastní perníkářství. Pečení perníčků se věnuje více než 15 let a vlastnit perníkový krámek je pro ni tak trochu splněným snem.
Katka propojuje tradiční perníkařinu s moderní cukrařinou, ráda pročítá prastaré receptury a inspiruje se jimi při svém experimentování s perníkovým těstem. Po celý rok si tak můžete v jejím voňavém krámku nakoupit perníčky mnoha barev a tvarů. Kromě toho můžete PerníKáču potkat také na různých akcích.
Perníková vajíčka, kachničky nebo kuřátka
Speciální perníčky peče PerníKáča na Velikonoce, kdy připravuje malovaná perníková vajíčka nebo perníčky ve tvaru kuřátek, kachniček či kytiček. A pokud to máte do Velvar daleko, můžete si velikonoční perníčky upéct přímo podle jejího receptu.
PerníKáča navíc pro Toprecepty doporučuje namíchat si do perníčků raději vlastní směs koření. „Namíchejte si jednotlivé druhy podle toho, co vám nejvíce voní. Vybírat můžete z celé škály druhů: skořice, hřebíček, zázvor, badyán, fenykl, anýz, koriandr, kardamom, nové koření, vanilka. Hlídejte si celkové množství koření, nemělo by to být více než 3 lžíce. Pozor na hřebíček a zázvor, aby perníčky nebyly moc štiplavé.“
A jak tedy perníčky podle PerníKáči uděláte?
Budete potřebovat: 700 g hladké mouky, 100 g tuku, 200 g medu, 4 vejce, 180 g cukru moučky, 2 lžíce kakaa, 3 lžičky perníkového koření a 1 lžičku sody.
- Nejdříve rozehřejte med a tuk, přidejte čerstvé koření, postupně přisypejte suché ingredience a nakonec přimíchejte vejce. Vše promíchejte a vypracujte těsto. Těsto je hodně lepivé, zabalte je a nechte dva dny odpočívat.
- Pak těsto vyválejte na plát o síle 3-5 mm a vykrajujte z něj tvary dle libosti. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170-180 °C cca 8-10 minut.
- Upečené perníčky ještě teplé potřete rozšlehaným vajíčkem a pomalujte buď klasickou bílou polevou či barevnými polevami, nebo ozdobte mandlemi.
Náš tip: Polevu na perníčky si připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční perníčky od PerníKáči: Podle receptu úspěšné perníkářky jsou hned měkké, krásně voní a povedou se každému
Jak připravit barevné perníčky: Poradíme vám několik triků pro dokonalé cukroví
Jak na originální kinder vejce z perníku? Chce to struhadlo a dobrou polevu!