Blahodárné bylinky by měly patřit do každé kuchyňky
12. 7. 2016 Životní styl
Bylinková mánie vtrhla do Česka před pár lety a v místních kuchyních nadělala pořádný nepořádek, díky bohu! Trend čerstvosti potravin s sebou přinesl nepřeberné množství možností přípravy pokrmů z čerstvých surovin. Základem těchto pokrmů nejsou kořenící směsi plné solí a glutamátů, ale čerstvé bylinky, které skvěle dochutí bez jakýchkoli náhražek. Výhodou u bylinek je jejich „dvojí využití“. S bylinkami dobře dochutíte každé jídlo, ale pomohou i při zdravotních potížích.
Když bylinky chutnají
Kdo by je nemiloval – jsou zelené, evokují v nás pocit zdraví a v jídlech výborně chutnají – BYLINKY. Trendem v bylinkářství současné doby není jen dochucení masa, salátů, rýže či těstovin, ale také spojení bylinek se sladkými pokrmy. Dezerty s citrusovými polevami může doladit výrazný rozmarýn či tymián. Ve zmrzlinách a dezertech zase vynikne osvěžující chuť máty a meduňky. A bonusem je, že bylinky si můžete vypěstovat doma v květináči nebo je téměř po celý rok zakoupit v obchodě.
Když bylinky léčí
Léčivá síla bylinek je známá po staletí. Z čerstvých i sušených bylinek jsou připravovány odvary nebo čaje. Lze je používat také ve formě kapek, které obsahují extrakt z bylinek. Dobré jsou i směsi kombinující více druhů bylinek, čímž léčí několik potíží najednou. V dnešní době, kdy je na každém rohu lékárna, není uměním vzít si prášek, ale vybrat si z nabídky přírodní přípravek, který pomáhá. Přírodní léčba bylinkami sice může být pomalejší než s klasickými léčivy z lékárny, zato může být účinnější a mnohdy trvalejší.
Devatero oblíbených bylinek:
- Bazalka – výborná na pesto, zdravá pro ledviny
- Koriandr – nezbytný k přípravě kari, tlumí migrény
- Tymián – výrazná vůně podtrhne chuť ryb a zvěřiny a odpuzuje klíšťata
- Rozmarýn – dodá chuť bramborám, těstovinám i masu a navíc povzbudí krevní oběh
- Šalvěj – léčí, hojí, uklidňuje mysl a skvěle chutná v nádivkách
- Meduňka – skvělá do osvěžujících drinků i pro podporu spánku ve formě čaje
- Máta – vynikající do koktejlů i letních pokrmů, účinná při přípravě čajů proti nadýmání
- Řeřicha – velké množství vitamínů v malých rostlinkách
- Libeček – výborný jako „přírodní bujón“ do polévek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jihočeský kočičák neboli lepenice podle Pepy Nemravy: Skvěle k němu pasuje pečená krkovice, říká kuchař
Domácí kmínový chleba: Má křupavou kůrku, vláčnou střídku a úžasně voní. Z droždí je snazší na přípravu než z kvásku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře (1)