Luxusní ořechová roláda podle Josefa Maršálka: Nezapomeňte na olej, dodá vláčnost, radí známý cukrář
24. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Piškotová roláda patří k velmi oblíbeným dezertům, obzvlášť pokud je naplněná lahodným krémem a posypána něčím křupavým. Jak ukázal Josef Maršálek v novém dílu pořadu Buchty po ránu, výroba takové dobroty není nic složitého a máte ji hotovou během chvíle.
Ořechová lahůdka
Tématem nedělního dílu Buchet po ránu byly piškoty, proto nemohl chybět ani recept na skvělou a velmi oblíbenou roládu s ořechy. Jak se ukázalo, nejde o žádný zázrak a její přípravu zvládne každý, kdo má s pečením alespoň minimální zkušenosti.
Jak připomněla moderátorka pořadu Tereza Bebarová, vše začíná už u výběru mouky. „Špaldová mouka má příjemnou oříškovou chuť, hodí se tedy do rolády úplně skvěle,“ sdělila oblíbená herečka.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé stočení rolády
Důležité jsou i další ingredience, s jejichž pomocí vznikne dokonalý dezert, ale je třeba dbát i na maličkosti. „Například olej dává vláčnost, roláda se potom krásně stáčí skoro sama,“ vysvětlil Josef Maršálek. Právě při stáčení divákům ukázal, jak dosáhnout toho, aby byl krém v celé roládě, která je utažená a neobsahuje vzduchové bubliny. Stačilo jen správně použít pečicí papír a pro někoho překvapivou pomůcku - pravítko.
Domácí džem
Do rolády neodmyslitelně patří i džem. Místo toho, abyste dlouho v obchodě vybírali, kterou značku zvolit, abyste dosáhli nejlepšího chuťového výsledku, můžete si poctivý džem vyrobit doma. Navíc vám k tomu bude stačit pouze pár složek. Želírovací cukr a ovoce, které máte rádi, Maršálek pro tentokrát zvolil meruňky. „V želírovacím cukru je více pektinu, můžeme tedy dávat více ovoce. Používáme ho v poměru dva díly ovoce a jeden díl cukru,“ vysvětlil populární cukrář.
Šlehaná ořechová roláda
Na lahodnou roládu plnou oříšků budete potřebovat: Na těsto 120 g hladké špaldové mouky, 60 g mletých lískových ořechů, 6 vajec velikosti M, 2 g skořice, 1 g soli, 150 g třtinového cukru a 10 g oleje. Na džem 400 g zralých meruněk, 1 vanilkový lusk, 200 g želírovacího cukru a 20 g citronové šťávy. Na dokončení 100 g lískových ořechů, 170 g másla a 170 g meruňkového džemu.
Jak na to?
- Bílky z vajec dejte do mísy od kuchyňského robota, přidejte třtinový cukr. . V robotu na plný výkon vyšlehejte do pevného nadýchaného sněhu, trvá to 2-3 minuty. Ke sněhu přidejte žloutky a olej. Ruční metlou rychle a krátce promíchejte.
- Poté přidejte mouku, nastrouhané nebo namleté lískové ořechy a skořici, pomalu metlou dvakrát promíchejte. Poté míchání zrychlete, aby se neudělaly žmolky.
- Vzniklou hmotu nalijte na plech pokrytý pečicím papírem a důkladně ji rozetřete po celé ploše. Pečte v troubě rozehřáté na 220-230 °C asi 5-6 minut.
- Mezitím si vyrobte meruňkový džem. Do hrnce vložte meruňky a za stálého míchání je přiveďte k varu. Přidejte želírovací cukr a špičkou nože vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku.
- Míchejte zhruba další 4 minuty, džem by měl být dostatečně hustý, s teplotou okolo 104 °C. Potom přilijte citronovou šťávu.
- Nyní si připravte krém. Do mísy dejte džem a máslo a obě ingredience vyšlehejte.
- Odřízněte upečený plát od plechu a otočte ho i s pečicím papírem, který opatrně sloupnete. V žádném případě ho ovšem nevyhazujte! Plát, který jste si dali opět na pečicí papír (klidně mimo plech) potřete džemem a zhruba 2/3 máslového krému.
- Na jedné straně rolády si udělejte záhyb, velký asi 1 cm a pomalu rolujte. Přitom roládu utahujte, aby nevznikaly vzduchové bubliny.
- Když máte roládu srolovanou, obalte ji pečicím papírem a pod okraj vložte pravítko, kterým tlačte pod roládu. Tím se krém dostane do stran a roláda se utáhne.
- Stočenou roládu potřete zbytkem krému a posypte oříšky, které můžete předem opražit.
Rady slavného cukráře:
- Sníh raději lehce nedošlehejte, než byste ho přešlehali.
- Hmota na roládu by měla po upečení „pérovat“. Pokud na ni zatlačíte prstem, vrátí se při správném upečení do původního stavu.
- Pokud nemáte teploměr, můžete při vaření džemu provést tzv. želírovací zkoušku. Do mrazáku vložte malý talířek, na který po uvaření džemu trochu kápněte. Pokud talířkem pootočíte a džem nepoteče, máte vyhráno.
- Na jednom konci si nechte roládu bez krému, aby vám nevytékal spodem.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší galerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu také šlehačkovou roládu, chutná báječně:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečení na neděli: Jak správně připravit piškotovou roládu se žloutkovým krémem? Cukrářská mistrová se podělila o své fígle
Hit internetu: Nepečený jablečný čokoládový dort jen ze dvou ingrediencí je krásně vláčný a na přípravu snadný
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní ořechová roláda podle Josefa Maršálka: Nezapomeňte na olej, dodá vláčnost, radí známý cukrář
Náš život s celiakií aneb O tom, zda má cenu péct všechno nadvakrát a jak nám chutná bezlepkové pečivo
Vítězem Peče celá země je Vojta. Radost mi udělá obyčejný litý perník, říká v prvním rozhovoru po finále