Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame a návštěvy potěší
Zdroj: Toprecepty, mika59

Plněná retro vejce. Máte je rádi? Vejce naplněná různými ingrediencemi jsou výborným pohoštěním, svačinou i lehkým obědem. Až vám zbydou po Velikonocích vejce, z našich pěti různých lahodných variant si určitě vyberete.

Plněná retro vejce

Plněná vejce jsou tak trochu retro vzpomínkou. Možná se ještě objevují na našich stolech, ale spíše je vytlačují různé varianty chlebíčků, jednohubek, chipsů a oříšků. Plněná vajíčka jsou ale velmi praktická. Většinou totiž máme suroviny na ně doma a vytrhnou nám trn z paty, když čekáme návštěvu, a to teď o velikonočních svátcích nebude možná o návštěvníky nouze.

Příprava je jednoduchá. Stačí uvařit vejce natvrdo, vyndat žloutek a místo vyplnit různými náplněmi. Máme pro vás tipy na pět různých náplní, které jsou skvělou chuťovkou na Velikonoce.

Příprava vejce na plnění 

Natvrdo uvařená a oloupaná vejce na protilehlých stranách mírně skrojíme, vzniknou plošky, na které se dá postavit vajíčko. Pak vajíčko podélně rozkrojíme a vyndáme žloutek a necháme ho stranou. Bude se ještě hodit do náplně nebo na ozdobu.

1. Vejce plněné sýrem

Vejce je možné naplnit různými druhy sýrů. Hodí se aromatická niva, parmazán, ale také gouda. Příprava není složitá. Potřebujete na ni: 10 g másla, trochu hořčice, sladkou papriku, 10 g strouhaného sýru a žloutek.

Jak na to? Vyndaný žloutek z rozpůleného vejce prolisujte. V misce utřete do pěny máslo s trochou hořčice, přidejte sladkou papriku, nastrouhaný sýr a prolisovaný žloutek. Směs nastříkejte sáčkem s hvězdičkovou trubičkou do připravených půlek vajec tak, aby vznikl ozdobný kopeček. Plněné vejce ozdobte kouskem červené papriky.

Náš tip: Zajímavou variantou jsou i vejce plněná tvarůžky.

2. Vejce plněné sardelovým máslem

Sardelové máslo je hodně retro. I ono se hodí do plněného vejce. Stačí na něj pouze několik surovin: sardelová pasta, máslo, z vajíčka vyndané žloutky, pepř a sůl na dochucení. Sardelovou směs dáváme do zdobicího sáčku s hvězdičkovou trubičkou a stříkáme do otvoru v bílku. Na ozdobení se hodí třeba kapary, efektně vypadají kousky papriky, petrželka i nasekaná pažitka.

Náš tip: Klasika ze sardelového másla na plnění vajec.

3. Vejce plněné lososovou pěnou 

Lososová pěna patří také mezi hity. Je výborná, jednoduchá na přípravu a strávníci ji milují. Pěnu můžeme dát nejen na chlebíčky a jednohubky, výborně se hodí právě do vajíčka. Potřebujeme na ni krájená na kostičky, případně petrželka. Pokud chceme vyzkoušet jinou rybu, můžeme si přichystat vejce plněná tuňákem.

Náš tip: Luxus na stole: Připravte si vejce plněná uzeným lososem a kaviárem.

4. Vejce plněné šunkovou pěnou

Také šunková pěna patří mezi retro pokrmy. Jejím základem je kvalitní šunka s vysokým podílem masa. Mixuje se s máslem, smetanou ke šlehání, sladkou paprikou a bílým pepřem. Pěna by měla být skutečně jemná a s pořádnou dávkou smetany bude i velmi lahodná. Vejce můžeme ozdobit nasekanou pažitkou nebo snítkou kopru.

Náš tip: Přichystejte si vejce plněné retro šunkovou pěnou. 

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

5. Pikantní plněné vejce

Někdy máme chuť na něco pikantnějšího, to pak můžeme sáhnout po variantě s wasabi. Jde o japonský křen, který je o poznání silnější než náš křen selský, který u nás obvykle používáme.

Na tuto pikantní variantu potřebujeme kromě žloutku vyndaného z vajec i smetanový sýr, wasabi, pažitku a sůl. Vše ladíme podle chuti. 

Náš tip: Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit i výbornou vaječnou tlačenku:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli