Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
29. 3. 2024 Vaření
Velikonoční hostina na Boží hod si zaslouží nějakou specialitu. Místo tradičního knedlíků tak můžete k masové pečínce, která na sváteční stůl patří, podávat třeba speciální patricijský knedlík. Knedlíkovou delikatesu připravíte podle receptu šéfkuchaře Petra Kosinera.
Dokonalý knedlík k velikonoční pečínce
Knedlíky jsou oblíbenou nejen českou přílohou, navíc se připravují v mnoha verzích, z nichž si vybere svého knedlíkového favorita snad každý. Kromě toho se určité druhy knedlíků podávají k určitým pokrmům (třeba houskový k vepřu-knedlu-zelu nebo bramborový k výpečkům se špenátem), samozřejmě ovšem záleží na chuti každého.
Vedle klasiky v podobě houskového a bramborového knedlíku si můžete pochutnávat na delikátnějších specialitách v podobě knedlíku karlovarského, Pálffyho nebo třeba špekového.
Důkazem toho, že knedlíků je celá řada, je i Velká knedlíková kuchařka, jejímž spoluautorem je šéfkuchař Petr Kosiner, který je opravdovým mistrem v přípravě knedlíků, ve svém repertoáru má přes tři stovky druhů knedlíků a denně jich navaří 40. I v kuchařce najdete přes 144 knedlíkových receptů a jedním z nich je i speciální patricijský knedlík.
Mohlo by vás zajímat
Velikonoční knedlík s bylinkami
Patricijský knedlík patří k méně známým knedlíkovým specialitám. Díky obsahu bylinek je považován i za vynikající velikonoční knedlík. Je totiž dokonalým parťákem třeba k pečenému králíkovi s dušeným špenátem, který je vedle jehněčího jednou z častých specialit podávaných k slavnostnímu obědu na Boží hod velikonoční.
Příprava patricijského knedlíku je o trochu náročnější než v případě jiných knedlíků, stojí ale za to. Odmění se vám úžasnou chutí čerstvých bylinek, které doplňují králičí játra a anglická slanina. „Když nemáte k dispozici králičí játra, sáhněte po kuřecích, odvedou dobrou službu, i když nejsou tak jemná,“ radí pro Toprecepty.cz šéfkuchař Petr Kosiner.
Recept na patricijský knedlík
Patricijský knedlík se obvykle tvaruje do podoby malých nočků. Ty se nakonec obalují v nasekaných kešu oříšcích, díky nimž jsou knedlíčky příjemně křupavé. Knedlíky Petr Kosiner doporučuje vařit v páře: „Ve vodě by se bohužel oříšky na povrchu odlepily. A v páře navíc hezky změknou.“ A jak tedy patricijské knedlíky připravíte?
Budete potřebovat: 150 g králičích, případně kuřecích jater, 100 g anglické slaniny, 200 ml mléka, 8 rohlíků, 2 vejce, 1 hrst petržele kudrnky, 200 g kešu oříšků, 2 stroužky česneku, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř a trochu strouhanky pro případné zahuštění.
- Rohlíky nakrájené na kostičky namočte do mléka a žloutků. Z bílků vyšlehejte tužší sníh.
- Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Játra očistěte a také nakrájejte. Na pánvi nejdřív zlehka opečte anglickou slaninu, aby pustila tuk. Potom orestujte také játra a nasekaný česnek. Vše přesuňte do mísy k namočenému pečivu. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- Kešu oříšky nasekejte a polovinu množství nasypejte k masové směsi. Přidejte také nakrájenou kudrnku a propracujte. Jako poslední zlehka vmíchejte našlehaný sníh. Protože velmi záleží na druhu a stáří použitého pečiva, budete možná potřebovat přidat trochu strouhanky, aby těsto mělo dobrou soudržnost.
- Z těsta vyrobte malé knedlíčky a obalte je ve zbytku nasekaných oříšků. Vařte v páře cca 15 minut. Dobu vaření je nutné přizpůsobit velikosti knedlíčků.
Náš tip: Další knedlíkovou specialitu si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak na ty nejlepší bramborové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou na jedničku