Strouhaná buchta z kakaového těsta s lahodnou tvarohovou náplní je vláčná a nadýchaná, lehce ji zvládne i začátečník
9. 4. 2024 Vaření
Chcete si připravit moučník, který výborně vypadá a ještě lépe chutná? Na výběr jich je samozřejmě velké množství. Pokud zvolíte klasiku v podobě strouhané buchty z kakaového těsta s tvarohovou náplní, rozhodně neuděláte chybu.
Co je strouhaná buchta
Strouhaná buchta je vynikající dezert, který není přeslazený, a při posezení u kávy nebudete chtít s jeho ochutnáváním přestat. Příprava navíc není složitá a zvládne ji i začátečník v kuchyni. Nejdelší je dostatečné vychlazení těsta, alespoň půl hodiny, ale doporučuje se déle. Chladí se proto, aby šlo nastrouhat.
Na této strouhané buchtě je vynikající právě kombinace kakaového těsta, mezi jehož vrstvami je osvěžující tvarohová náplň. V těstu prakticky není cukr, najdeme ho jen v náplni.
Mohlo by vás zajímat
Jak na tvarohovou náplň
Tvarohová náplň je krásně osvěžující a báječně doplňuje kakaové těsto. Potřebujeme na ni měkký tvaroh, ideálně v kostce. Tvaroh z vaničky je příliš tekutý a zbytečně bychom ho museli zahustit.
Dále využijeme žloutky, cukr moučku, a vanilkový cukr. Náplň dotvoříme pomocí přimíchání pevného sněhu z bílků (se špetičkou soli). Variantou vanilkového cukru je i využití prášku vanilkového pudinku, hodí se i zrníčka vanilky. Tvarohu můžeme dát větší množství, náplň lépe vynikne. Jestliže ale žloutky důkladně našleháme s cukrem, objem se zvýší a bude jí i s jedním tvarohem dostatek.
Do směsi můžeme přidat i spařené rozinky. Pro zajímavější variantu můžeme tvarohovou náplň ještě potřít trochou marmelády.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit strouhanou buchu
Na menší plech potřebujete: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a 1 lžíci kakaa. Náplň: 250 g tvarohu, 250 g cukru moučka (může být i méně), 1 vanilkový cukr a 4 vejce.
Jak na to? Těsto připravte den dopředu, aby dobře ztuhlo. Do mísy nasypte mouku, smíchejte ji s práškem do pečiva, přidejte máslo, mléko, vanilkový cukr a kakao. Zpracujte do hladkého těsta. Rozdělte těsto na dvě části, zabalte do potravinářské fólie a uložte do ledničky.
Následující den troubu předehřejte na 165 °C. Připravte si náplň tak, že do misky dejte tvaroh, cukr a žloutky a vše promíchejte. Bílky nechte zvlášť a vyšlehejte z nich tuhý sníh, který vmíchejte do náplně. Vyložte menší plech pečicím papírem a větší část těsta nastrouhejte na hrubém struhadle. Rovnoměrně ho rozprostřete. Na těsto rozložte náplň a na ni nastrouhejte zbylé těsto. Strouhanou buchtu dejte do trouby a pečte v zhruba 35 minut.
Náš tip: Připravte si strouhanou buchtu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Tvarohovo pudinkové řezy z listového těsta: Nadýchaný vláčný dezert s jemnou náplní chutná božsky a zvládne ho i začátečník
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké