Slané tyčinky s medvědím česnekem: Křehoučké a lehce aromatické tyčinky božsky chutnají, přitom jsou snadné
8. 4. 2024 Vaření
Slané tyčky si nemusíme jen kupovat, můžeme si upéct domácí podle vlastních chutí. Slané tyčinky s medvědím česnekem jsou výborným drobným pohoštěním, ale i pomocníkem na zahnání mlsné.
Slané tyčinky
Slané tyčky se hodí jako drobné pohoštění, když přijde návštěva, ale i jen tak, když nás honí mlsná. Variant slaných tyček je spousta. Stačí třeba jen listové těsto a sůl. Můžeme si ale přichystat také různé ochucené drobné pečivo. Na začátku jara je skvělou volbou i medvědí česnek. Tato bylinka dodá pečivu svěže zelenou barvu a a chuť česneku. Do tyček se dává medvědí česnek v podobě pesta, které je velmi šikovným pomocníkem v kuchyni. Díky němu si snadno dochutíme jídlo. Vyplatí se ho proto připravit větší množství.
Mohlo by vás zajímat
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek seženeme jen v jeho sezóně, tedy brzy zjara. Jednou z možností, jak tuto aromatickou bylinku využívat, je právě pesto. Připravit se dá snadno a v lednici pesto vydrží velmi dlouho.
Potřebujeme na něj kvalitní rostlinný olej a medvědí česnek. Bylinku s částí oleje rozmixujeme, osolíme, promícháme a dáme do naprosto čistých skleniček. Pesto pak přidáváme vždy, když nám chuťově ladí k jídlu.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Slané tyčinky s medvědím česnekem
Na slané tyčinky s medvědím česnekem budete potřebovat: 40 dkg hladké mouky, 1 máslo nebo heru, 2 žloutky, 2 lžíce octa, 6 lžic mléka, 1 lžičku soli, 2 lžíce pesta z medvědího česneku, vejce na potření a hrubozrnnou sůl čistou nebo kouřovou na posypání.
Jak na to? Troubu vyhřejte na 175 °C. Do mísy nasypte mouku a přidejte sůl a promíchejte. Do jiné misky nalijte mléko, přidejte ocet, žloutky a pesto. Vše smíchejte a nalijte do mísy s moukou. Přidejte tuk a směs vypracujte do nelepivého těsta. Pokud bude lepit, přisypte mouku.
Těsto vyválejte do placky. Na plech dejte pečicí papír, na něj placku a vykrájejte tyčinky. Vejce rozklepněte do skleničky a rozšlehejte ho. Potřete jím tyčinky a posypte je hrubozrnnou solí. Tyčky pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.
Náš tip: Připravte si pesto z medvědího česneku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Rozmarýnem vonící slané tyčky jsou snadno a bleskově připravené i upečené. Hodí se i jako pohoštění k vínu
Čím pohostíte své blízké na Vánoce? Vyzkoušejte slané pochoutky na vánoční stůl originálně, jednoduše a ze základních ingrediencí
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!