Domácí krtkův dort ve skleničce: Kromě ovesných vloček a banánu stačí jen pár ingrediencí a dezert chutná božsky
6. 4. 2024 Vaření
Krtkův dort se stal hitem ihned, co se jeho polotovarová verze objevila v českých obchodech. Sladkost, která ohromila především děti, protože svým tvarem připomínala krtinec, který mají ti nejmenší spojený s populárním animovaným seriálem, tak brzy zdomácněla. Nyní se připravuje i v méně tradiční, skleničkové formě.
Krabicová verze
Přestože si mnoho lidí myslí, že „krtkáč“ je českého původu, není tomu tak. Populární Maulwurfkuchen pochází od našich německých sousedů, kteří ho často připravují třeba pro dětské narozeninové oslavy.
Není jasné, kdy byl tento dort představen poprvé, ale v 90. letech 20. století byl v Německu neobyčejně populární. Důvodem byl vznik hotových dortových směsí, které se tehdy staly velmi oblíbenými i u nás. Jejich výhodou byla jednoduchost přípravy, protože všechny suché ingredience byly zabaleny v sáčcích a podle typu dortu stačilo přidat smetanu, máslo, vejce, ovoce či mléko.
Mohlo by vás zajímat
Domácí je lepší
Postupem času ovšem většina domácích kuchařů a pekařů od kupování polotovaru ustoupila a začala dorty včetně toho krtkova připravovat raději z kvalitních surovin a vlastními silami. Navíc domácí verze nabízí možnost si dort upravit podle vlastních preferencí, například ho připravit bezlepkově, méně tučně nebo s jiným ovocem, než je banán. Jak dokazuje instagramový profil zdrave_s_vercou, dá se krtkův dort připravit i v takzvané skleničkové verzi.
Dezert ve skleničce je hit
Právě skleničkové dezerty zažívají poslední roky opravdový „boom“. Ačkoliv je koncept těchto sladkých dobrot známý dlouhou dobu, moderní kuchaři a cukráři ho pořád inovují a s použitím nových technik a ingrediencí vznikají stále nové a originální recepty. Ne náhodou se skleničkové dezerty staly i jednou z výzev před nedávném skončené třetí řady show Peče celá země.
Mezi nejčastěji servírované dezerty ve skleničce bezpochyby patří třeba cheesecake, panna cotta, tiramisu, granola s jogurtem a ovocem, ale krtkův dort jim může velmi úspěšně šlapat na paty.
Krtkův dort ve skleničce
Na přípravu populárního dezertu budete potřebovat: Na korpus 125 g mletých ovesných vloček, 2 lžičky kypřicího prášku, 1 lžíci kakaa, 85 ml mléka, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce a 1 lžíci medu. Na náplň 500 g odtučněného tvarohu, 250 g zakysané smetany, 1 lžíci medu, 25 g nastrouhané hořké čokolády a 1 velký banán.
Jak na to?
- Do zapékací mísy nasypte ovesné vločky, přidejte kypřicí prášek a kakao a vše metlou promíchejte.
- Přidejte med, vejce, mléko a rozpuštěné máslo, opět metlou důkladně zamíchejte.
- Dejte péct do předem předehřáté trouby na 180°C na zhruba 20 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh, zakysanou smetanu, med, čokoládu a metlou dobře promíchejte.
- Upečený korpus rozdrobte pomocí lžíce.
- Do skleničky dejte na dno rozdrobený korpus, podél stěn po celém obvodu vložte na kolečka nakrájený banán.
- Doprostřed skleničky dáme lžící náplň, kterou naplníme skleničku téměř po okraj. Nahoru nasypeme dalších několik lžic rozdrobeného korpusu.
Náš tip: Oblíbený krtkův dort si podle našeho videoreceptu můžete připravit i ve verzi na plech:
Zdroj informací:
mydinner.co.uk - Authentic Maulwurfkuchen (German Mole Cake)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vítězem Peče celá země je Vojta. Radost mi udělá obyčejný litý perník, říká v prvním rozhovoru po finále
Pět nejlepších dezertů do skleničky: Míša řezy skoro bez práce nebo likérový Bombardino pohár si zamilujete
Jak udržet banány čerstvé až 14 dní? Pomůže fígl s drobným předmětem, který běžně vyhazujeme
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jahodový dezert do skleničky ozvláštní bazalkový cukr, který z obyčejné sladkosti udělá delikatesu
Anglický šachovnicový dort Battenberg: Působivou sladkou mozaiku s meruňkovým džemem snadno zvládnete upéct i doma
Panna cotta z kokosového mléka podle Josefa Maršálka: Slavný cukrář poradí, co udělat, aby krásně ztuhla