Poslední jídla na Titanicu: Steak ze svíčkové k snídani, grilovaná masa k obědu a vývar s mušlemi i holoubata k večeři
13. 4. 2024 Historie a zajímavosti
Na první a zároveň poslední plavbu se tehdy největší zaoceánská loď světa vydala 10. dubna 1912. Titanic směřoval z anglického Southamptonu přes francouzský Cherbourg a irský Queenstown do New Yorku. Jak víme, tam už bohužel nedoplul. Ti nejbohatší pasažéři si mohli po čtyři dny užívat luxus včetně vybraného jídelníčku.
Jako v nejlepším hotelu
Pro cestující 1. třídy, kteří se stravovali v restauraci Titanicu a připláceli si za tento exkluzivní zážitek, byly služby a kuchyně na úrovni nejlepších evropských hotelů, jako byl Ritz nebo Hotel Cecil v Londýně. Stravování pro každou třídu cestujících vždy bylo zahrnuto v jejich jízdence. 2. a 3. třída samozřejmě žádný luxus neměla.
Většina z nás si jistě vybaví film Titanic z roku 1997 a propastný kontrast mezi tím, jak cestovali a jak se stravovali hlavné hrdinové v podání Leonarda DiCapria a Kate Winsletové.
Mohlo by vás zajímat
Plovoucí luxus
Neúprosný osud pak po čtyřech dnech nachystal všem stejný konec bez ohledu na společenské postavení a peníze. Pojďme se podívat luxus, který si užívali ti nejbohatší.
Restaurace pro ně se nacházela se na palubě B a byla nádherně vyzdobená a zařízená ve francouzském stylu Ludvíka XVI. a měla až 150 míst k sezení.
Součástí byla vlastní kuchyň a přípravné prostory, pokrmy se servírovaly ve stříbrných nádobách a na drahém porcelánu.
Mohlo by vás zajímat
Jeden z nejlepších šéfkuchařů
Restauraci provozoval A. P. Luigi Gatti, italský restauratér, který mj. vlastnil několik podniků v Londýně. Více než 60 zaměstnanců, převážně Francouzů a Italů, zaměstnával a platil přímo Gatti, ale požadovanou úroveň jídla a servírování kontrolovala lodní společnost White Star, do jejíž stáje patřil i Titanic.
Na první plavbu Titanicu si Gatti přivedl Pierra Rousseaua, vynikajícího šéfkuchaře z londýnského hotelu Olympic.
Pro ty cestující, kteří si přáli stolovat v soukromí, byla k dispozici apartmá s vlastní oddělenou jídelnou.
Mohlo by vás zajímat
Snídaně, základ dne
Snídaně, na Titanicu označovaná za nejdůležitější jídlo dne, měla pro cestující 1. třídy Titaniku skutečně gigantické rozměry.
Podle jídelního lístku si cestující 1. třídy 14. 4. 1912., tedy poslední den této tragické plavby, mohli mj. pochutnat na čerstvém ovoci i sušených švestkách. Připravena pro ně byla ovesná kaše, kukuřičný chléb, pečivo, koláčky i spouta druhů marmelády a med. Pokud to někteří pánové předchozí večer přehnali s whiskou nebo brandy, určitě nepohrdli nabízenými slanečky.
Plátky studeného masa, šunka, klobásky či uzený losos nepřekvapí. Rozhodně však dnes není běžné podávat k snídani steak ze svíčkové s opečenými brambory nebo jehněčí kotelety s bramborovou kaší, jak bylo na Titanicu.
Mohlo by vás zajímat
Lehčí oběd
Skoro se nechce věřit, že po tak vydatné snídani zbylo v žaludku místo na oběd. Je ovšem pravda, že obědová nabídka byla jednodušší. Nechyběl ale silný vývar, tzv. consommé.
Na buffetovém stole byl výběr studených masových nářezů, hosté mohli okusit masový koláč, saláty a různé druhy sýrů. Z teplých jídel bylo možné si objednat grilovaná masa nebo ryby a k nim pečené brambory.
Mohlo by vás zajímat
Poslední večeře
Posledním jídlem na Titanicu (a pro mnoho pasažérů posledním jídlem v jejich životě) byla večeře. A co se tento večer podávalo? V prostředí luxusní restaurace si patřičně noblesně oblečení pánové a dámy mohli dát například ústřice nebo obložené mini sendviče a zeleninu jako předkrm. Následovalo consommé Olga, což byl silný telecí vývar s mušlemi a zeleninou.
Mezi hlavnímí jídly byly například hovězí filet mignons, kuřecí soté či pečená mladá kachna nebo holoubata. K masu se podávaly brambory, rýže a zelenina včetně chřestu.
Sladkou tečkou byly mj. broskve v želé, čokoládové a vanilkové zákusky nebo francouzská zmrzlina.
Pár hodin poté, 14. 4. 1912 ve 23:40, došlo ke zničující srážce Titanicu s ledovcem a zhruba 1 500 cestujících a členů posádky (z celkem 2 200) našlo smrt v ledových vodách Atlantiku.
Náš tip: Mlsné jazýčky pasažérů Titanicu by jistě ocenily i rumpsteak podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
titanicbelfast.com: Titanic - food for all classes
lovefood.com: The Titanic’s incredible menu revealed – for every class
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad
František d´Este a Žofie Chotková zemřeli před obědem. Už ani nestihli ochutnat kuře v těstíčku a dezert „bomba pro královnu“
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo na svatbě královny Viktorie? Jehněčí kotlety s lanýžovou omáčkou nebo ryba s omáčkou z humra i pečené sluky
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor