Šlehačkové koláčky: Nadýchané jako peříčko a krásně vláčné jsou nejen díky šlehačce, pomáhá i další netradiční ingredience
17. 4. 2024 Vaření
Koláčky patří mezi pečivo, které si už po generace rádi vychutnáváme k čaji či kávě. Liší se nejen náplní, ale také druhem těsta. I klasické kynuté těsto může mít různé obměny surovin, které mu dodají ještě lepší chuť.
Jak na nejlepší koláčky
Koláčky můžeme upéct z kynutého i nekynutého těsta. Vždy od nich chceme, aby byly nadýchané a lahodné. Šlehačka nemusí být jen na dezertu, může být i součástí těsta. Variantou mohou být tedy i šlehačkové koláčky, kdy je většina mléka ve složení nahrazena smetanou. To se projeví v těstu, které je tučnější, vláčnější a potřebuje o trochu více času na kynutí. Dalším důležitým faktorem je dobrá náplň. Tyto šlehačkové jsou přímo ideální s voňavou tvarohovou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Jak pracovat s kynutým šlehačkovým těstem
Se šlehačkovým těstem pracujeme podobně jako s těstem, do kterého se využívá mléko. Základem kynutého těsta je kvásek. Šlehačka může být nakombinovaná s mlékem už v něm, případně lze využít jen ji. A i v tomto případě vlahou. Ostatní ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Vzešlý kvásek spojíme s ostatními ingrediencemi do hladkého těsta a necháme dobře vykynout na teplém místě.
Pokud nás překvapí v surovinách majonéza, dává se proto, aby bylo těsto ještě vláčnější.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak připravit šlehačkové koláčky
Na šlehačkové koláčky potřebujete: na těsto: 500 g hladké mouky, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce majonézy, 100 ml mléka, 2 žloutky, kostku droždí, 80 g cukru, vanilkový cukr, lžíci rumu a sůl. Náplň: 500 g tvarohu, cukr, žloutek, citronovou kůru a rozinky. Na drobenku: 100 g hladké mouky, 80 g cukru a 80 g másla. Dále: vejce na potření koláčků, máslo a rum na hotové koláčky.
Jak na to? Do misky nadrobte droždí, přidejte lžičku cukru a přilijte vlažné mléko. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přilijte kvásek a přidejte zbytek přísad. Vypracujte vláčné těsto, které nechte asi hodinu kynout.
Mezitím smíchejte suroviny na náplň a udělejte drobenku. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Troubu předehřejte na 190 °C. Z vykynutého těsta odebírejte lžící kousky a dejte do nich tvarohovou náplň. Pokládejte je na plech, do každého udělejte důlek, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Hotový plech s kynutými koláčky dejte do trouby a pečte dorůžova. Po upečení potřete rozpuštěným máslem s rumem.
Náš tip: Připravte si šlehačkové koláčky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře