Majonéza s medvědím česnekem podle Těhotnýho kuchaře: Příprava zabere chvilku a lehce pikantní chuť vás naprosto nadchne
16. 4. 2024 V kuchyni s VIP
Majonéza má v naší kuchyni téměř nezastupitelné místo. Nejen, že ji přidáváme do mnoha pokrmů, jako jsou saláty nebo pomazánky, ale rádi si ji užíváme také ve formě tatarské omáčky, třeba k některým smaženým jídlům. Klasickou majonézu však můžeme dochutit mnoha ingrediencemi, například i medvědím česnekem, jak ukazuje Těhotnej kuchař.
Vznikla náhodou
Majonéza je oblíbená po celém světě, protože se může pochlubit rozmanitými variantami i způsoby použití. Historie omáčky není zcela jasná, ale populární teorie tvrdí, že byla vynalezena de facto náhodou ve Francii v polovině 18. století během sedmileté války kuchařem, který chtěl vytvořit krémovou omáčku z olivového oleje a vejce.
Složení se může lišit v závislosti na regionálních preferencích a chutích, ale základními složkami majonézy jsou žloutky, rostlinný olej a ocet nebo citronová šťáva. Kromě tradiční receptury ovšem existují i různé další varianty, obsahující další ingredience, jako jsou česnek, bylinky či koření.
Mohlo by vás zajímat
Experimenty s majonézou
Přestože je bohatá na tuky, majonéza také obsahuje důležité vitaminy a minerály z oleje a vajec. Pro ty, kdo sledují příjem kalorií nebo mají některé z dietních omezení, existují moderní varianty s nižším obsahem tuku nebo alternativním složením, například s cizrnou místo vajec.
V moderní gastronomii se často s majonézou experimentuje, například přidáním netradičních přísad, jako jsou wasabi, mango nebo dokonce káva, které mají vytvořit nové a specifické chutě. Tu rozhodně přidává i stále populárnější medvědí česnek, s jehož použitím se majonéza mění nejen chuťově, ale také barevně.
Česnek jinak
Pro své chuťové kvality a zdravotní přínosy se medvědí česnek těší popularitě nejen mezi kuchaři, ale i mezi lidmi, kteří dodržují zdravý životní styl. Podle studie z roku 2022 obsahují jeho listy množství biologicky aktivních látek s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, což přispívá k jeho pozitivnímu přínosu nejen v pokrmech, ale i v přírodní medicíně. Navíc dokáže chuťově plnohodnotně zastoupit klasický česnek. Třeba v majonéze, kterou na svém instagramovém profilu prezentoval oblíbený influencer Těhotnej kuchař.
Majonéza z medvědího česneku
Na přípravu zelené česnekové majonézy budete potřebovat: 4 dcl slunečnicového oleje, 10 listů medvědího česneku, 2 žloutky, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci červeného vinného octa, sůl a bílý pepř.
Jak na to?
- Do rendlíku dejte zvolna ohřívat slunečnicový olej, dokud nebude mít 75 stupňů.
- Mezi tím si nakrájejte medvědí česnek na nudličky a dejte ho do mixéru, kam následně přilejte zahřátý olej a zhruba 2-3 minuty mixujte.
- Do skleněné misky dejte cedník a do něj papírovou utěrku. Vlijte olej a nechte ho zvolna překapat (může to trvat i několik hodin).
- Do další misky dejte žloutky, lžičku plnotučné hořčice, ocet, špetku soli a bílého pepře. Vše elektrickým šlehačem pořádně rozmíchejte.
- Poté postupně zašlehávejte zchladlý zelený olej. Ze začátku přilévejte olej pomaleji, když je majonéza hustší, můžete přilévat rychleji.
- Hotová majonéza se hodí do burgerů, sendvičů nebo do salátů.
Rady Těhotnýho kuchaře:
- Místo papírové utěrky můžete při cezení oleje použít plátýnko.
- Červený vinný ocet můžete nahradit šťávou z limetky nebo citronu.
- Pokud si chcete z majonézy udělat remuládu, přidejte lžičku hořčice, nasekané kapary, nakrájené kyselé okurky, nasekanou pažitku, špetku soli a zamíchejte. Skvěle se hodí třeba k pečenému kuřeti s bramborem.
Zdroj informací:
steric.com.au - Tracing the adventurous history of mayonnaise
sciendo.com - Evaluation of the Phenolic Profile of Bear’s Garlic (Allium Ursinum L.) Leaves
Náš tip: Připravte si domácí majonézu třeba i podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Rakouské käsespätzle připomínají halušky. Lehce pikantní máslovou chuť jim dodá sýr z Tyrolska a speciálně osmažená cibulka
Snad žádné jiné jídlo nechutná po lyžovačce tak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více