Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V Ryzlinku vlašském z Kobylí naleznete chuť medových pláství

Ryzlink vlašský, pozdní sběr z unikátní Kolekce Osm Století Vína z Kobylí zaujme na první pohled nazlátlými odlesky. Typicky odrůdové tóny nazrálého Ryzlinku vlašského přecházejí z vůně i do robustní chutě. V jejím dlouhém závěru vynikají medové plástve.

Kolekce Osm Století připomíná staletou tradici pěstování vinné révy na vinicích, které v současnosti patří vinařství Víno z Kobylí. Díky poctivé práci vinohradníků, jejich lásce k vinné révě a jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a jeho okolí mohla být tradice od 13. století nejen uchována, ale také nadále rozvíjena.

Původ odrůdy Ryzlink vlašský je dosud nejasný. Je pouze prokázáno, že není příbuzná k  Ryzlinku rýnskému. Ryzlink vlašský je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a v České republice. Ryzlink vlašský se hodí jako aperitiv k sýrům či paštikám. Dále vhodně doplní širokou škálu úprav vepřového masa a lze jej doporučit také k tradičním zabijačkovým pochoutkám.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík doporučuje k vínu Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2015 Svíčkovou Stroganov:

Svíčková Stroganov

Suroviny:

  • 600g svíčkové
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 12 lžic smetany
  • 4 lžíce rajského protlaku,
  • 2 dl hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • kopr
  • kapary

Postup:

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a opečeme na rozpáleném oleji. Zalijeme vývarem, přidáme protlak, orestovanou cibuli, zalijeme smetanou a provaříme. Při podávání sypeme sekaným koprem a kapary.

Jako přílohu podáváme kulaté houskové knedlíky.