V Ryzlinku vlašském z Kobylí naleznete chuť medových pláství
28. 7. 2016 Vaření
Ryzlink vlašský, pozdní sběr z unikátní Kolekce Osm Století Vína z Kobylí zaujme na první pohled nazlátlými odlesky. Typicky odrůdové tóny nazrálého Ryzlinku vlašského přecházejí z vůně i do robustní chutě. V jejím dlouhém závěru vynikají medové plástve.
Kolekce Osm Století připomíná staletou tradici pěstování vinné révy na vinicích, které v současnosti patří vinařství Víno z Kobylí. Díky poctivé práci vinohradníků, jejich lásce k vinné révě a jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a jeho okolí mohla být tradice od 13. století nejen uchována, ale také nadále rozvíjena.
Původ odrůdy Ryzlink vlašský je dosud nejasný. Je pouze prokázáno, že není příbuzná k Ryzlinku rýnskému. Ryzlink vlašský je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a v České republice. Ryzlink vlašský se hodí jako aperitiv k sýrům či paštikám. Dále vhodně doplní širokou škálu úprav vepřového masa a lze jej doporučit také k tradičním zabijačkovým pochoutkám.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík doporučuje k vínu Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2015 Svíčkovou Stroganov:
Svíčková Stroganov
Suroviny:
- 600g svíčkové
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 12 lžic smetany
- 4 lžíce rajského protlaku,
- 2 dl hovězího vývaru
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- kopr
- kapary
Postup:
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a opečeme na rozpáleném oleji. Zalijeme vývarem, přidáme protlak, orestovanou cibuli, zalijeme smetanou a provaříme. Při podávání sypeme sekaným koprem a kapary.
Jako přílohu podáváme kulaté houskové knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se připravuje vaječný likér? Kromě základní verze vyzkoušejte i karamelovou, vanilkovou či kávovou příchuť
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Václavky jsou houby podzimu. Potřebují důkladně povařit a jsou skvělé do gulášů i k zavařování