Povidlové taštičky podle receptu Jaroslava Sapíka: Vláčný dezert voní ořechy a máslem a chutná božsky
4. 6. 2024 V kuchyni s VIP
Taštičky z bramborového těsta patří mezi českou klasiku. Uvařte si je podle receptu legendárního šéfkuchaře Jaroslava Sapíka! Plněné povidly, sypané mákem a ořechy a přelité máslem jsou neodolatelné.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík
Slavný šéfkuchař, jehož dům zdobí desítky medailí ze všech možných světových soutěží a který za svůj život vaříval pro prezidenty i papeže, zůstal dodnes skromný. Když přijdete k němu do restaurace U Sapíků v Klokočné, nečekejte žádnou kostku ve skluzu ani mini porce pro vrabce.
U Sapíků sázejí na kvalitu a taky vás nenechají odejít hladové. O jejich legendárním řízku přes celý talíř už jsme psali, dnes pro vás máme recept na fantastické bramborové taštičky, plněné povidly, bohatě sypané mákem, cukrem a mletými ořechy a přelité rozpuštěným máslem.
Restauraci a penzion U Sapíků v Klokočné ve Středočeském kraji se svým otcem donedávna vedl i jeho syn Pavel, ale nyní už zde opět šéfuje samotný Jaroslav Sapík, který je zarytým zastáncem české kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Restaurace U Sapíků
Restauraci U Sapíků jsme nedávno navštívili a obsáhlou reportáž si můžete přečíst v našem předchozím článku. Mimo jiné jsme ale v podniku ochutnali i fantastické povidlové taštičky z bramborového těsta. Ty vám při servírování bohatě posypou ořechy nebo mákem a je to taková dobrota, že se sem na ně sjíždějí lidé z daleka, jak nám na místě prozradila i manželka pana Sapíka, Marcela.
Taštičky tady totiž chutnají, jako by vám je servírovala někde na statku kdysi vaše babička. Těsto je neskutečně jemné a vláčné, kombinace povidel v náplni, strouhaných vlašských ořechů s cukrem na posypce, to vše dohromady přelité máslem vytváří po ochutnání ráj v ústech.
Jak taštičky dozdobíte, to už je na vás, U Sapíků k nim přidávají ušlehanou smetanou a lísteček máty, ale i bez toho by byl dezert skvělý. Nám se podařilo přímo od paní Sapíkové získat na taštičky recept.
Povidlové taštičky podle J. Sapíka
Na těsto budete potřebovat: 250g hrubé mouky, 250g ve slupce uvařených, vychladlých a nastrouhaných brambor, 2 vejce, špetku soli a 250 g kvalitních povidel, dochucených rumem. Na dozdobení pak: 100g strouhaných vlašských ořechů, 100 g rozpuštěného másla, moučkový cukr, případně mletý mák, šlehačku a mátu.
Jak na to? Z mouky, brambor, vajec a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut odležet. Na pracovní desce posypané hladkou moukou rozválíme těsto na výšku asi 5mm.
Vykrajujeme kolečka, která plníme povidly, smíchanými s troškou rumu. Kolečka přeložíme napůl a kraje pevně přitiskneme k sobě. Můžeme přitlačit vidličkou.
Vkládáme do vroucí vody a mírným varem vaříme přibližně 8 minut. Děrovanou naběračkou je vyjmeme a na talíři posypeme strouhanými ořechy smíchanými s cukrem (nebo mákem s cukrem) a přelijeme rozpuštěným máslem. Zdobíme ušlehanou šlehačkou.
Něco navíc: Jak to U Sapíků vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:
Fotogalerie - Reportáž: Jak se vaří U Sapíků? Legendární šéfkuchař nabízí skvělý sulc, svíčkovou i sladké taštičky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Povidlové taštičky podle receptu Jaroslava Sapíka: Vláčný dezert voní ořechy a máslem a chutná božsky
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jak postupovat proti praskání těsta. Poradíme, jak mu předejít a jak ho napravit
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?