Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
18. 4. 2024 Vaření
Květák patří k oblíbeným zeleninovým surovinám v našich kuchyních. Připravovat ovšem neustále dokola mozeček nebo smaženou verzi už kolikrát člověka nebaví. Proto je dobré vyzkoušet i jiné recepty, které nabízejí všelijaké využití květáku. Třeba ho zkusit zapéct se sýrem.
Zdravé stravování
Květák do svého jídelníčku zařazují především lidé, kteří dbají na zdravý životní styl. Vysoká nutriční hodnota a nízký obsah kalorií jsou totiž pádnými důvody, proč tuto zeleninu konzumovat. Navíc, jak uvádí studie z roku 2013, je květák dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů a obsahuje rovněž vitamíny C a K.
Mohlo by vás zajímat
Možnosti použití
Obalovaný smažený květák je asi nejklasičtější možností, jak tuto zeleninu připravit, ale také nejkaloričtější. Další variací je květákový mozeček, oblíbená je i květáková polévka, připravit si můžete květákové karbanátky nebo hit posledních let, květákové rizoto.
A s květákem samozřejmě můžete směle i do trouby. Příznivci low carb diety si jistě zamilují květákovou pizzu bez mouky, na instagramu nedávno "zahvězdil" ale také netradiční květákový steak.
Mohlo by vás zajímat
Květákové steaky jinak
Jak na květákový steak z trouby? Samozřejmě můžete květák jen nakrájet na širší plátky, okořenit a upéct v troubě, ale ještě zajímavější variantu ukázal nedávno na svém instagramovém profilu uživatel se jménem organicallyca.
Jeho květákový steak je totiž něco mezi smaženým květákem, steakem a pizzou. Navíc nabitý bílkovinami a chutí. Ostatně, posuďte sami.
Květákový steak s rajčaty a mozzarellou
Na přípravu 2 „steaků“ z květáku budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce, 1 lžíci řeckého jogurtu, 4 plátky rajčat, 1 nastrouhanou mozzarellu, oregano, sůl a pepř.
Jak na to?
- Květák nakrájejte na silné plátky, široké alespoň dva centimetry.
- Nyní si připravte těstíčko. V míse rozšlehejte vejce s řeckým jogurtem, solí a pepřem, až získáte hustší hmotu.
- Plátky květáku namočte do těstíčka a dbejte na to, aby byly ze všech stran dobře obalené.
- V pánvi rozehřejte trochu oleje a obalené plátky květáku smažte zhruba 5 minut z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
- Na každý plátek květáku položte dva plátky rajčete, posypte oreganem a nastrouhanou mozzarellou.
- Nyní květák dejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 165 stupňů zhruba 10-15 minut, dokud se mozzarella nerozpustí a lehce nezezlátne.
- Před podáváním nechte květákové „steaky“ chvíli odpočinout.
Náš tip: Jak si připravit květák zapečený se sýrem se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit květákovou rýži? Zdravou přílohu od originálu skoro ani nerozeznáte!
5 netradičních večeří z květáku: Vyzkoušíte krémovou polévku, květákovou koprovku nebo falešný vlašák?
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné steaky z květáku: Jsou bleskově připravené, vypadají skoro jako masové a chutí připomínají pizzu
Mozarella: Ta pravá hvězda salátu caprese se vyrábí z buvolího mléka. Zkuste ji třeba zapečenou s bramborami
Květák à la křidýlka Buffalo Wings: Vege verze masové pochoutky je s touto speciální omáčkou k nerozeznání od originálu