Hitem internetu se staly jednoduché bramborové muffiny: Jsou úplně bez mouky a chutnají jako skvělá pizza
24. 4. 2024 Vaření
Muffiny se během posledních několika let staly velmi oblíbeným „malým“ pokrmem, který dokáže zahnat hlad i chuť na něco sladkého. Kromě tradičních verzí plných ovoce nebo čokolády se stále populárnějšími stávají i verze s masem, vejci nebo bramborami. Právě ty se objevují v mnoha příchutích a velmi zajímavém složení. Navíc neobsahují mouku.
Proč muffiny máme rádi
Obliba muffinů, která je zdaleka největší ve Velké Británii a Spojených státech amerických, kde má drobné pečivo dlouhou tradici, spočívá hned v několika věcech. Příprava muffinů je jednoduchá a jejich velikost je ideální na malou či větší svačinu podle toho, kolik si jich dáte. Navíc můžete jakkoliv měnit ingredience, které do toho „svého“ muffinu použijete.
Mohlo by vás zajímat
Sladkost už není podmínkou
Není tedy třeba si vždy vyrobit čokoládový minidezert, ale může klidně sáhnout například po šunce, vejci a sýru a udělat si takový košíčkový hemenex. Stejně tak lze do formy nastrouhat třeba brambory a k nim přidat další ingredience, na které zrovna máte chuť.
Velkým hitem se ovšem nyní stala nová úprava muffinu, kdy místo papírového nebo silikonového košíčku použijete uvařenou bramboru, kterou do formy vmáčknete třeba skleničkou. Zajímavým benefitem je i to, že se v receptech neobjevuje žádná mouka, tedy pochutnají si i lidé, kteří mají problém s celiakií.
Zdravé a chutné
Stejným způsobem se připravují i bramborové pizza muffiny, které se objevily na instagramovém kanále uživatele veganer.wandel. Sice v receptu najdete položky jako veganský sýr nebo uzené tofu, ale pokud nejste příznivcem těchto potravin, můžete je samozřejmě vyměnit za ty neveganské.
Bramborové pizza muffiny
Na přípravu jednoho plechu muffinů, tedy dvanácti kousků, budete potřebovat: Na muffiny: 12 středně velkých brambor, 100 g nastrouhaného sýra a 200 g uzeného tofu (popřípadě uzeného masa). Na pesto: 300 g sušených rajčat, 50 ml rostlinného oleje, 1 lžičku soli, 2 stroužky česneku, 1 hrst bazalky a 50 g piniových oříšků.
Jak na to?
- Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka.
- Každou bramboru vložte na plechu do otvoru na muffin a polijte trochou oleje. Dnem menší skleničky na bramboru zatlačte, aby se rozmáčkla do formy.
- Nastrouhejte sýr a vsypte ho do všech brambor. Trochu si nechte na konečné zdobení. Uzené tofu nebo maso nastrouhejte najemno a přidejte ho do brambor na nasypaný sýr.
- Nyní si vytvořte pesto. Do mixéru vložte sušená rajčata, piniové ořechy, sůl, česnek, bazalku, vlijte olej. Vše promixujte, finální konzistence by měla připomínat hrubší dip.
- Pesto následně lžící přidejte do každé brambory na plechu. Vše posypte zbytkem sýra.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 35 minut.
- Před podáváním můžete na každý muffin umístit lístek bazalky.
Naše rada: Pokud nemáte do pesta piniové oříšky, můžete je nahradit nasekanými mandlemi, kešu, pekanovými nebo vlašskými ořechy.
Náš tip: Jestliže preferujete sladké muffiny, připravte si podle našeho videoreceptu ty s kousky čokolády:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat bylinky za oknem? Semínka bazalky potřebují vlhčit rozprašovačem, u petrželky je lepší koupit sazeničku
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Valašské pečáky: Dozlatova upečené křupavé brambůrky potřené česnekovou směsí, to je jednoduchý a levný oběd
Přečtěte si Zobrazit více
Leipziger Lerchen aneb Lipští skřivani: Německé „muffiny“ plněné pikantní marmeládou a mandlemi božsky chutnají
Domácí pesto z medvědího česneku jen z pár ingrediencí: Hodí se do rizota i k masu a při správném skladování vydrží až půl roku
Se kterými přílohami z brambor nejspíše zhubnete? Výživová specialistka má tipy, které leckoho možná překvapí