Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
23. 4. 2024 Vaření
Upéct si domácí chleba je pokaždé radost. Nejen, že máte jistotu ve složení, ale také můžete předpokládat, že vám vydrží déle než ten z obchodu. Zkoušeli jste ovšem někdy místo tradičního bochníku chleba udělat netradiční z bramborového těsta? Rozhodně to stojí za pokus, chutná totiž skvěle.
Brambory z donucení
Bramborový chléb je velmi zajímavou variantou toho běžného. Jak název napovídá, jeho hlavní ingrediencí jsou brambory. Ty přidávají chlebu vláčnost a mírně sladkou chuť, čímž se tento druh pečiva liší od většiny ostatních.
Největší „boom“ zažívá bramborový chléb vždy době, kdy je třeba šetřit moukou, protože jí není dostatek. V ten moment bývají brambory cenově dostupnější surovinou a nahradí tak alespoň částečně mouku. V dnešní době je sice pro někoho nouze o mouku nepředstavitelnou záležitostí, ale stále se na světě najdou místa, kde se musí používat s rozvahou.
Mohlo by vás zajímat
Regionální odlišnosti
Složení bramborového chleba je hodně ovlivněno regionálními surovinami, které se do těsta mohou přidávat. Rozmanité je i použití koření, které dělá z chlebů z různých oblastí ceněné originály.
Kromě brambor a mouky, které tvoří základ, mohou být přidány i další ingredience jako mléko, které dodává chlebu bohatost, máslo nebo olej pro jemnost a vláčnost, a různé druhy koření, například kmín, který je oblíbený zejména ve střední Evropě. Liší se však i způsob přípravy chleba. Někde se peče klasicky v peci, jinde ho připravují na otevřeném ohni.
Pochutnají si Češi i Irové
Bramborový chléb je velmi populární v Irsku, kde je častou součástí zdejších snídaní. U nás a na Slovensku je oblíbený zejména v oblastech s bohatou historií pěstování brambor. Vyzkoušet si, jak chutná, ovšem můžete i tehdy, pokud jste z města, stačí jen použít recept, který na svém Instagramu představil uživatel bistrie.recepty2.0.
Bramborový chléb
Na přípravu chutného pečiva budete potřebovat: 250 g brambor, 500 g hladké mouky, 6 g sušeného droždí, 100 ml mléka, 100 ml vody, lžičku rostlinného oleje, lžičku soli a lžičku cukru krupice.
Jak na to?
- Brambory uvařte v osolené vodě do úplného rozvaření, rozmačkejte je a nechte trochu vychladnout.
- V míse smíchejte teplou vodu s teplým mlékem, přidejte sůl, cukr a sušené droždí. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Poté přidejte rozmačkané brambory. Vše míchejte tak dlouho, dokud z brambor nezmizí veškeré hrudky.
- Nyní přidejte mouku a uhněťte pevné těsto, bude to trvat zhruba 5-7 minut.
- Z těsta udělejte bochník, potřete ho olejem a dejte do mísy. Tu přikryjte navlhčenou utěrkou nebo potravinovou fólií a dejte kynout na teplé místo na zhruba 40-60 minut. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
- Poté těsto přendejte na plech (nejlépe kulatý) nebo do pánve, která může do trouby, obojí vyložené pečicím papírem, posypte lehce moukou a udělejte ostrým nožem na povrchu zářezy. Přikryjte pokličkou a nechte ještě 15 minut kynout.
- Vložte do trouby, předehřáté na 210 °C a nechte péct 30 minut pod pokličkou a dalších 10 minut bez ní.
- Upečený chléb nechte trochu vychladnout a můžete podávat.
Náš tip: Zkuste si vyrobit domácí chleba také podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Pečeme s Ivou: Křupavé a kmínem vonící dalamánky z chlebového těsta snad už ani jednodušeji vytvarovat nejde!
Jak nejlépe opéct brambory? Aby byly krásně křupavé a nadýchané, je potřeba správný typ brambor a vhodný tuk
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Zavařené brambory vydrží až dva roky. Připravují se snadněji než okurky, chutnají lépe než jiná zelenina
Droždí nepatří jen do pečení: Udělejte si z něj pomazánku, knedlíčky i polévku. Vše levně a rychle
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat chleba: Vyhrály dvě metody našich babiček, i po týdnu byl bochník dobrý