Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
25. 4. 2024 Vaření
Ne vždy máme chuť na maso. Přichystejte si výborné brambory s vejci v hořčičné omáčce. Jednoduché aromatické jídlo zvládne každý. Jeho příprava netrvá dlouho a hezky zasytí.
Bezmasá jídla
Vegetariánská strava může spočívat jen v tom, že nejíme maso, ale také mít řadu dalších výjimek v tom, které potraviny konzumujeme. Nemusíme ale být vegetariány, abychom si občas dopřáli výborné jídlo bez masa. I takovéto jídlo může být výživné a chutné a organismu prospěje.
Mezi skvělé ingredience patří brambory a vejce. A nemusí jít jen o brambory s míchaným vajíčkem. Tyto ingredience můžeme ještě propojit se sýrem. Z kombinace brambor a vajec může vzniknout zajímavý oběd nebo večeře. Stačí je například přelít pikantní hořčičnou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Hořčičná omáčka
Hořčičnou omáčku můžeme připravit v různých variantách podle zvoleného druhu hořčice. S plnotučnou bude jemnější, s hrubozrnnou zase pikantnější, lze použít také aromatickou dijonskou hořčici. Variantou je i domácí hořčice.
Hořčicová omáčka má cibulový základ a po zarestování mouky ho zaléváme vývarem. Ochutíme hořčicí a solí a vaříme 20 minut. Mouka tak bude dobře provařená a pokrm bude lépe chutnat. Vše ještě můžeme dochutit pepřem a cukrem.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Brambory s vejci v hořčičné omáčce
Na pět porcí potřebujete: 500 g brambor, 4 vajec (uvařených natvrdo), 1 cibuli, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžičku pikantní hořčice, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř a cukr.
Jak na to? Omyté brambory dejte do hrnce s vařící osolenou (plnou lžící) vodou a uvařte je ve slupce doměkka. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci ji nechte na másle zesklovatět. Přidejte mouku a po orestování za stálého míchání přilijte vývar. Přidejte hořčici a osolte. Omáčku vařte s občasným mícháním zhruba 20 minut.
Přidejte smetanu, a pokud je omáčka hustá, tak ji můžete zředit vývarem nebo troškou mléka. Dochuťte pepřem a cukrem. Měkké brambory oloupejte a vidličkou rozdělte na větší kousky. Vajíčka oloupejte a nakrájejte je na větší kousky. Na talíře rozdělte brambory a vejce. Vše zalijte horkou omáčkou a můžete podávat.
Náš tip: Z bezmasých jídel si můžete podle následujícího videoreceptu připravit i brambory s cibulí a žampiony:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Pomůže sůl, ocet a studená voda
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Přečtěte si Zobrazit více
Jak začít s vegetariánstvím? 6 malých kroků pro vás, jeden velký pro záchranu planety
Bavorské Apfelkücherl aneb Smažené jablečné kroužky: Masopustní specialita voní skořicí a hotová je raz dva
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní