Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
29. 4. 2024 Vaření
Válečky z bramborového těsta, posypané mákem a cukrem milují děti i dospělí. Šišky s mákem možná vařila babička nebo maminka. Podle našeho receptu si připravíte vynikající jídlo, ať už ho posypete mákem nebo osmaženou strouhankou.
Co je důležité pro přípravu bramborových šišek
Bramborové šišky je výborné sladké jídlo, které milují velcí i malí strávníci. Jsou snadné a rychlé na přípravu, vaří se krátce. Můžeme si je dát jen tak, ale také je opéct či obalit.
- Brambory vaříme ideálně den předem. Můžeme využít i zbylé brambory. Na bramborové těsto jsou nejlepší brambory varného typu C, které mají dostatek škrobu.
- Ideálně sáhneme po hrubé mouce, bramborové těsto se dá připravit i s polohrubou nebo hladkou moukou. Částečně pak můžeme přidat hrubou krupici nebo dětskou krupičku tak, aby vyhovovala výsledná konzistence.
- Jen tak vylovené a okapané z hrnce můžeme bramborové šišky posypat různými posypkami, dají se přichystat i naslano, třeba se špenátem.
Mohlo by vás zajímat
Co dát na bramborové šišky
Ve sladké verzi se na bramborové šišky hodí hlavně mák smíchaný s cukrem. Další variantou je ale také na másle osmažená strouhanka se skořicí. Strouhanku lze vyměnit i za mleté ořechy. Vynikající je povidlová omáčka s troškou rumu a skořice, ochucený tvaroh nebo třeba nastrouhaný perník. Můžete ale připravit i ovocný rozvar.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak na bramborové šišky
Na čtyři porce si připravte: 800 g vařených brambor, 10 g soli, 2 vejce, 350 g hrubé mouky, mák, cukr a rozpuštěné máslo.
Jak na to? Uvařené studené brambory nastrouhejte, zasypejte je moukou, osolte, do toho rozklepněte vejce a vše zpracujte do těsta. Z těsta vyválejte dlouhé válečky, ze kterých krájejte krátké silné kousky a tvarujte šišky.
Připravte si hrnec s vroucí vodou a vhoďte do něj šišky. Vařte asi 4 minuty (až vyplavou). Pak je sceďte a nechte odkapat. Posypejte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si bramborové šišky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Bavorské dampfnudeln: Úžasné sladké bochánky jsou nadýchané jako peříčko, nejlépe chutnají s vanilkovou omáčkou