Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč je populární nejen u nás, ale po celém světě. Jak v premiérovém díle pořadu Buchty po ránu dokázali Tereza Bebarová a Josef Maršálek, sladkost s ovocem mají v oblibě třeba i naši němečtí sousedé, kteří rádi připravují tradiční Apfelkuchen.

Speciální ingredience

Nebyl by to ovšem Josef Maršálek, kdyby osvědčený recept něčím neozvláštnil. Tentokrát se rozhodl použít sušenou levanduli. „Chtěl jsem tím demonstrovat, že se jablka nemusí používat pouze ve známých kombinacích, což je se skořicí, vanilkou nebo někdy s  muškátovým oříškem,“ vysvětlil oblíbený cukrář v pořadu Buchty po ránu.

„Jsou i jiné chutě, které se dají použít. Například právě sušená levandule, ale třeba i růže by byla delikátní,“ dodal.

Jednoduchost potěší

Příprava koláče je velmi jednoduchá, o čemž svědčí již tvorba základu. „Na přípravu třené hmoty použijete způsob all in, takže budete dávat všechny ingredience do mísy najednou,“ objasnil hned na začátku Maršálek. Zároveň vysvětlil, proč použít zakysanou smetanu. „Dá těstu vláčnost a příjemnou nakyslou chuť,“ řekl porotce Peče celá země.

Ovoce je základ

Apfelkuchen je skutečně plný jablek, což mu výrazně pomáhá na skvělé chuti. „Když si spočítáš ingredience, tak je tam stejné množství jablek, jako všech ostatních surovin. Takže je to druh koláče, kde je velký podíl ovoce,“ sdělil Maršálek své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové. Současně podotkl, jak musíme přistupovat k pečení. „Máme formu, ve které je hodně hmoty s vysokým podílem vody, to je stěžejní, proto pečeme velmi pomalu,“ upozornil cukrář.

Apfelkuchen

Na přípravu tradičního německého jablečného koláče budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 125 g měkkého másla, 3 vejce velikosti M, 125 g cukru krupice, 50 g zakysané smetany, 2 g soli, 12 g prášku do pečiva, 750 g zelených jablek, 10 g hladké mouky a 2 g sušené levandule.

Jak na to?

  1. Zelená jablka nakrájejte do misky na kostky, přidejte do nich 10 g mouky a levanduli.
  2. Připravte si třenou hmotu. Do mísy dejte měkké máslo, cukr, prášek do pečiva, sůl, zakysanou smetanu, vejce a 250 g hladké mouky.
  3. Než dáte mísu do robota, lehce směs promíchejte, následně stroj pusťte na plnou rychlost na 2-3 minuty.
  4. Do směsi přidejte jablka obalená v mouce a levanduli a stěrkou vše opatrně promíchejte.
  5. Hmotu vložte do dortové formy, jejíž dno je vyloženo pečicím papírem, rozetřete stěrkou po celé ploše formy.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 150-160 °C horkovzduch 45-50 minut, před vytažením vyzkoušíme špejlí.

Rady slavného kuchaře:

  • Při výrobě třené hmoty dbejte na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
  • Místo hladké mouky můžete jako alternativu použít i polohrubou.
  • Koláč se dá vyrobit i do zásoby. Můžete si ho připravit, dát na pár hodin do lednice a upéct třeba, až se vrátíte z práce.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Apfelkuchen

Ukázat 13 fotografií

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Náš tip: Vyzkoušejte i jablečný linecký koláč podle našeho videoreceptu, je skvělý:

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku