Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
2. 5. 2024 Vaření
Čínské řízečky jsou takovou trochu retro pochoutkou, kterou si někteří pamatují z dětství. Nejde vlastně o klasické řízky, ale spíš masové placičky připravené ze speciálního těstíčka. Do něj kromě masa můžete přidat třeba zeleninu nebo další dobroty.
Čínské řízky v Číně neznají
Čínské řízky neboli placičky by se daly zařadit do skupiny pokrmů, jako jsou španělské ptáčky nebo holandský řízek, které se zemí, již mají v názvu, nemají ve skutečnosti nic společného. V Číně by se nad tímto pokrmem asi podivovali, u nás jde však o oblíbené jídlo nejen ze zbytků.
Mohlo by vás zajímat
Placičky s kousky masa
Tyto řízky se totiž nepřipravují z celých plátků masa, které by se pak obalily v trojobalu a osmažily na pánvi, ale z masa nakrájeného na kousky. Ty se pak vmíchají do těstíčka, z něhož se tvarují placičky, které se nakonec smaží v oleji dozlatova.
Jen z mála masa tak můžete udělat spoustu placiček. Maso, které může být kuřecí i vepřové, v nich totiž doplňuje ještě cibule nebo zelenina a také vajíčka, jež jim dodávají vláčnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chuť dodá koření a sójová omáčka
Hlavním pojidlem této směsi je pak škrob (bramborový nebo kukuřičný), který se často používá do pokrmů asijské kuchyně a jemuž zřejmě česká specialita vděčí za své jméno. Díky němu jsou pak řízečky nejen krásně křehké a křupavé, ale také přirozeně bezlepkové.
Celá směs se ochucuje různými druhy koření, třeba mletou paprikou nebo karí kořením, často se přidává i sójová omáčka, která placičky rovněž spojuje s Asií a dodává jim trochu exotickou chuť. Pokud si potrpíte na pikantní, můžete přidat i chilli papričky.
Jak na čínské řízečky?
Tyto placičky nebo řízečky, chcete-li, jsou vynikající rychlou večeří z toho, co zrovna máte v lednici. Jen je třeba s ní počítat trochu dopředu. Směs je totiž dobré nechat trochu odležet, aby lépe držela pohromadě, ideálně do druhého dne. Ale stačí i půlhodinka.
Hotové řízky můžete podávat s bramborem, s bramborovou kaší nebo s rýží jako u správného asijského pokrmu.
Pokud vás tato rádoby čínská dobrota zaujala, můžete si ji připravit podle následujícího receptu. A rovnou do ní můžete přidat třeba i arašídy, placičky tak budou trochu odkazovat k známé čínského specialitě kung pao. A jak tedy na ně?
Budete pořebovat: 500 g kuřecího masa, 150 g pórku, 100 g arašídů, 5 vajec, 10 zarovnaných lžic Solamylu, sůl, mletý pepř a olej na smažení.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, přidejte k nim očištěný a nadrobno nakrájený pórek, arašídy, vejce a Solamyl. Osolte, opepřete a zapracujte do těstíčka. Těsto poté nechte odležet v chladu.
- Na pánev nalijte dostatečnou vrstvu oleje. Z těstíčka pak vytvarujte malé placičky a smažte je na pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Hotové placičky pak nechte na papírové utěrce okapat.
- Podávejte s tatarskou omáčkou a vařeným bramborem nebo s jinou přílohou podle chuti.
Náš tip: Podobné placičky, navíc se sýrem, si můžete připravit podle následujícího video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Jak upéct a ozdobit číslicový dort. Úspěch budete mít hned napoprvé