Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
5. 5. 2024 Vaření
Máte rádi jednoduché moučníky, které vám nezaberou moc času, nemusíte na nich nic vyšlehávat nebo třít a úplně vám stačí jen vše smíchat v míse a upéct? Citronový pudink Josefa Maršálka vás tak určitě nadchne. Je velmi jednoduchý na přípravu a chutná prostě dokonale.
Rychlý citronový pudink
Josef Maršálek s Terezou Bebarovou se v nejnovějším díle Buchet po ránu rozhodli ušetřit divákům čas a představili jim „buchty,“ které bez problémů zvládnou připravit během chvilky. Jednou z nich byl i citronový pudink. Nešlo však o klasický pudink, ale typický anglický moučník, kterému se říká self saucing. V překladu to znamená, že jde vlastně o dezert, který si sám sobě dělá omáčku.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jiný pudink z Anglie
Tyto dezerty jsou podle Josefa Maršálka „...populární nejen a Anglii, ale třeba i Austrálii, a dělají se v neskutečném množství různých chuťových kombinací a variací“. Velmi populární je ta čokoládová. Připravit jej můžete třeba i „...v grepové nebo pomerančové variaci, nebo třeba i z krvavých pomerančů,“ doporučuje cukrář. Stačí jen vyměnit citronovou šťávu za jinou.
Jednoduchý litý moučník
Základem moučníku je klasická litá hmota. Magie tkví v tom, že se těsto ve formě přelije ještě před upečením omáčkou se škrobem. Během pečení se pak vrstvy prohodí, omáčka se dostane dospod a dodá pudinku šťavnatost. Díky kukuřičnému škrobu pak celá spodní vrstva krásně zhoustne.
Příprava samotného těsta je velmi snadná. Na citronovou omáčku pak doporučuje Josef Maršálek používat šťávu z čerstvě vymačkaných citronů, neboť je v ní nejvíc chuti. Klidně ale můžete přidat i vanilku.
Recept na citronový pudink Josefa Maršálka
Máte-li takové rychlé moučníky v oblibě, můžete si citronový pudink upéct třeba hned právě podle receptu cukráře Josefa Maršálka. Těsto umícháte do 15 minut jako nic. A jak tedy na to?
Budete potřebovat: 10 g citronové kůry, 120 g rozpuštěného másla, 4 g soli, 200 g cukru krupice, 16 g prášku do pečiva, 320 g hladké mouky, 250 g mléka, 2 vejce velikosti M a 30 g citronové šťávy. Na omáčku si připravte: 500 g vody, 30 g kukuřičného škrobu, 120 g cukru krupice a 160 g citronové šťávy.
- Do mísy nejprve nalijte mléko, citronovou šťávu a rozpuštěné a vychladlé máslo. Pak přidejte citronovou kůru, cukr, sůl, mouku a prášek do pečiva. Vše pak rychle promíchejte ručním šlehačem dohladka. Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a nalijte do ní těsto.
- Mezitím nalijte do kastrůlku vodu a přiveďte k varu. Do mísy nasypejte škrob s cukrem a promíchejte, aby se neudělaly hrudky. Pak přidejte citronovou šťávu. Do připravené směsi pak nalijte horkou vodu a vše opět promíchejte.
- Tuto omáčku pak nalijte na ještě neupečené těsto. Formu pak vložte do trouby vyhřáté na 160-170 °C a pečte asi 30-35 minut na horkovzduch do zlatohnědé barvy. Ještě horký pudink pocukrujte a případně ještě posypejte citronovou kůrou. Můžete ozdobit lístky meduňky.
Náš tip: Milovníci citronových moučníků si mohou udělat i tyto citronové muffiny podle našeho video receptu.
Na fotografie z přípravy citronového pudinku v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Trochu jiný pudink: Slavný britský sticky toffee pudink chutná spíš jako vláčná buchta. S karamelem je dokonalý!
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Čokoládové řezy na plech podle Josefa Maršálka: Příprava zabere 5 minut, vláčnost zajistí kefír i správné kypřidlo
Přečtěte si Zobrazit více
Sladký i osvěžující: Citronový krém lemon curd se hodí do dortů i na palačinky. Jak jej připravit?
K čemu je Solamyl, bramborový škrob: Rady a tipy pro jeho využití
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky