Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
8. 5. 2024 Vaření
Ať už je považujeme za plevel nebo bylinku, jedno je jasné. Listy papelišky se hodí do spousty jídel. Jak je co nejlépe využít? Nabízíme vám řadu možností, kde tuto rostlinku uplatnit a nechta se překvapit její chutí.
Jak využít listy pampelišky
Pampeliška lékařská se nehodí jen na pletení věnečků z květů nebo na kompost. Pampeliška je skvělá rostlina, kterou můžeme v kuchyni využít od kořenů přes listy až po květ. A právě trochu pozapomínané listy (u nás lidově zvané mlíčáky) se třeba ve Francii a Řecku běžně pěstují a používají do salátů. Pro hořkost starších listů bývá pampeliška srovnávána s čekankou. Dá se také využít v polévkách (vynikající je třeba tato jarní polévka) a máme pro vás i další možnosti.
Mohlo by vás zajímat
Jak snížit hořkost starších listů pampelišky
Ideálně používáme mladé lístky, které jsou svěží. Tak trochu je můžeme porovnat s s rukolou nebo i s hlávkovým salátem. Starší listy u rostlin, které už kvetou, jsou poměrně hořké. Ale i s tím se dá pracovat.
Můžeme pampelišku na zahradě přikrýt třeba kyblíkem. Tím se listy vybělí a hořkost je pak menší. Nejjednodušší ale je, když listy krátce spaříme tak, jak to děláme se špenátem. Dají se ale také podusit nebo orestovat. Chuť listů pozměníme i tak, že je pokapeme citronovou šťávou a olejem.
Salát s listy pampelišky
Podobně jako rukola i pampeliška je výborná v salátu. Ideálně v syrové podobě. Pampeliškové listy nejen krásně vypadají, ale také chutnají s vajíčkem. Připravit si můžeme třeba pampeliškový salát, který voní česnekem.
Pampeliška jako rukola
Stejně jako rukolu i pampelišku můžeme dát do sendvičů a na obložené chleby. Další variantou jsou i pomazánky. Vynikající je třeba kombinace tvarohu, zakysané smetany, ořechů a pampelišky jako náhrada rukoly.
Náš tip: Přichystejte si gnocchi s pampeliškou místo rukoly, kuřecím masem a rajčátky.
Pesto a máslo z pampelišky na ochucení
Vyrobit z pampelišky pesto nebo bylinkové máslo je sice méně obvyklé, ale v kuchyni se bude hodit. Obojí se připravuje stejně jako klasické varianty pesta, jen využijeme listy pampelišky. A i tady stejně jako v kterémkoliv jiném použití platí, že by měly být listy ideálně mladé a z čistého prostředí.
Pampelišku můžeme přidat do bylinkového másla, ideálně spolu s dalšími bylinkami, jako jsou tymián, rozmarýn, pažitka.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Smoothies s listy z pampelišky
Zelené nápoje stále (v některých domácnostech) mají místo v našich jídelníčcích. A i v tomto případě se listy pampelišky báječně hodí. Můžeme je doplnit o další aromatické rostliny, které pozmění nahořklou chuť pampelišky. Hodí se bazalka, naťová petržel, ale i třeba sedmikráska.
Zvolit můžeme i kombinaci smoothie s pampeliškou, banánem, citronem a třtinovým cukrem.
Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu špagety s rukolovým pestem (rukolu vyměňte za pampelišku):
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodný pampeliškový salát s vejcem krásně voní česnekem: Jeho příprava zabere pár minut a je téměř zadarmo
Jak na výbornou pampeliškovou kávu: Z pražených kořenů ochucená kořením chutná skvěle, říká bylinkářka Linda
Pampelišky jsou přírodní poklad: Vyrobte si pampeliškový olej, využijete jej třeba při opalování