Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
12. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Opulentní svatební hostinu rakousko-uherského korunního prince Rudolfa a jeho manželky Štěpánky podkreslovala jemná hudba Straussova valčíku Schleier und Krone (Závoj a koruna). Ani ta ale novomanželskému páru štěstí nepřinesla.
Citlivý korunní princ Rudolf
Císař František Josef II. do svého syna vkládal naděje na další pokračování monarchie. Korunní princ Rudolf ale svému trochu těžkopádnému a byrokratickému otci dělal starosti. Monarchovy představy o vojenské výchově syna se míjely účinkem.
Rudolf byl bojácný a přecitlivělý, zřejmě po své matce císařovně Alžbětě-Sissi, s kterou ale neměl nijak blízký vztah. Prince zajímaly pouze historie, politologie a překvapivě zoologie, intenzivně se zabýval ornitologií.
Tatíčka Františka Josefa také netěšily liberální názory Rudolfa, který podporoval zrušení trestu smrti.
Mohlo by vás zajímat
Svatba z donucení
Prince nenechávala chladným ženská krása a jeho milostné románky byly občas skandální. Během pobytu v Praze v roce 1878 se jako dvacetiletý zamiloval do mladičké židovky. Její rodiče ji poslali na venkov, kde zemřela. Rudolf se s tím nemohl vyrovnat.
A tak císař usoudil, že řešením bude nezdárného synka oženit. Do hledáčku Habsburků se dostala dcera belgického krále Štěpánka.
Svatba sedmnáctileté Štěpánky s třiadvacetiletým Rudolfem se uskutečnila 10. května 1881. Mladičká nevěsta nebyla podle dobových pramenů moc hezká, Rudolfovi se ovšem nelíbila a pohrdavě se o ní vyjadřovala i tchyně Sissi.
Mohlo by vás zajímat
Císařské menu
Po obřadu v kostele svatého Augustina ve Vídni se konala svatební hostina za účasti všech důležitých královských a šlechtických rodů Evropy. Tomu také odpovídala skladba jídelníčku.
Nejprve se servírovalo kuřecí consommé s trhaným kuřecím masem, zahuštěné tapiokou. Následovaly malé taštičky z listového těsta plněné pěnou ze skřivánčího pyré, doplněné plátkem lanýže a zdobené na másle dušenou směsí z mrkve, celere, cibule a šunky.
Mohlo by vás zajímat
Hovězí i plněné sluky
Pstruh s holandskou omáčkou nebo filet z hovězího masa zní docela obyčejně. Ovšem pečené sluky glazované ve vlastní šťávě, smíchané s vínem Madeira a s koňakem a plněné směsí šunky, bylinek a lanýžů, byly jistě vybranou pochoutkou. Podávaly se obložené jemně krájenými lanýži a kohoutími hřebínky.
Dalším chodem byly medailonky z humřího masa přelité bešamelovou omáčkou ochucenou houbami a cibulí.
Mohlo by vás zajímat
Pudink z vepřových ledvinek
Císařští kuchaři si neudělali ostudu před vzácnými hosty ani plátky restovaných kuřecích prsou pokrytých citronem a strouhankou a podávaných s červeným zelím, dušenými kaštany, salátem a dušeným chřestem.
Lahůdkou byl i pikantní pudink z nakrájených vepřových ledvinek flambovaných v rumu, sušených švestek naložených v červeném víně, kousky francouzské klobásky a makaronů, který se servíroval s omáčkou z cibule, bílého vína a nakrájených okurek
Mohlo by vás zajímat
Zmrzlina a dort
Každá svatební hostina musí být ukončena dobrým dezertem. Ta na vídeňském císařském dvoře hostům nabídla výběr rakouských sýrů. Sladkým moučníkem byl piškotový dort s třešněmi, zdobený kousky pomerančů a pomerančovými květy smíchanými se šlehanou smetanou. Nechyběla také zmrzlina.
Honosná svatba mladému páru štěstí nepřinesla. Po narození jediné dcery Alžběty Rudolf nakazil Štěpánku kapavkou, což mělo za následek její neplodnost. Psychicky labilní Rudolf stále hledal štěstí v náručí jiných žen a v lednu 1878 spáchal sebevraždu společně s milenkou Mary Vetserovou.
Náš tip: Piškotový dort podobný tomu na císařské svatbě si můžete připravit i doma podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
royal-menus.com: Imperial wedding Banquet
amazing-sisi.at: Kronprinz Rudolf – Die Tragödie Von Mayerling
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Císařovna Sisi byla posedlá štíhlostí: Držela diety, kdy měla k obědu jen syrový bílek s trochou soli, jedné věci ale neodolala
Královna Alžběta II. a princ Filip: Na jejich svatbě se podávala tříchodová snídaně, součástí byla dušená koroptev
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Přečtěte si Zobrazit více
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad
Co se jedlo na svatbě královny Viktorie? Jehněčí kotlety s lanýžovou omáčkou nebo ryba s omáčkou z humra i pečené sluky
František d´Este a Žofie Chotková zemřeli před obědem. Už ani nestihli ochutnat kuře v těstíčku a dezert „bomba pro královnu“