Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Zdroj: Wikimedia Commons, HM Government - https://coronation.gov.uk/, OGL 3

Ačkoli se většina z nich narodila v královském paláci nebo v rodinách, kde peníze nemuseli řešit, na drahá jídla si nepotrpí. Britský král Karel III. a jeho rodina nejsou vybíraví, a to se týká i jeho sourozenců.

1. Král Karel III.: Bažantí koláč

Britský král Karel III. rád zahradničí a je známý tím, že na talíři má nejraději zeleninu a ovoce ze své zahrady. Ekologicky zaměřený král dvakrát týdně nejí ani maso, ani ryby a jednou týdně vynechává mléčné výrobky.  

Pokud jde o maso, tak si s chutí dá jehněčí v bio kvalitě a jako vášnivý nimrod většinou dává přednost zvěřině. Není divu, že k jeho nejoblíbenějším jídlům patří bažantí koláč. Jde o trochu složitější variantu britského pastýřského koláče.

2. Královna Camilla: Britská klasika fish and chips

Životní láska britského krále není šlechtického původu. Královna Camilla tak byla zvyklá se postavit ke sporáku, i když podle svých slov nebyla nikdy dobrá kuchařka. 

V jídle není nijak vybíravá, vyhovuje jí britská klasika v podobě fazolí v rajčatové omáčce a ujíždí na fish and chips„Čerstvě usmažená ryba a bramborové hranolky zabalené v papíru! Nic na světě nedokáže překonat dobře připravené fish and chips,“ říká o oblíbené pochoutce.

3. Princ William: Pečené kuře

Následník britského trůnu princ William není žádný velký gurmán, má rád obyčejná jídla. Při cestách do zahraničí sice zkouší místní speciality, neodolá sushi, ale vyhýbá se pálivým pokrmům. Nejvíc si pochutná na večeři připravené manželkou Kate. Jeho favoritem je pečené kuře.

4. Princezna Kate: Čočkové kari

V současné době nejvíce sledovaná členka britské královské rodiny princezna Kate právě podstupuje náročnou onkologickou léčbu. Nejen poddaní ostrovní monarchie věří, že Kate se brzy vrátí ke svým povinnostem a že brzy zase bude vařit pro sebe, Williama a děti. 

Williamovi připravuje již zmíněné kuře, dětem těstoviny a pizzu, ona sama moc nemusí maso a víc jí vyhovuje vegetariánská strava. Mezi její oblíbená jídla patří čočkové kari.

5. Princezna Anna: Zapečený bažant se šlehačkou

Říká se o ní, že je nejpracovitější členkou královské rodiny. Sestra krále Karla III. Anna se věnuje charitě a často reprezentuje korunu na veřejnosti. V souvislosti s nemocí svého bratra Karla III., který nyní může pracovat jen omezeně, jí povinnosti přibyly. 

Anna prý běžně nakupuje potraviny v supermarketu a často jí maso z konzervy s rozmrazeným hráškem. I ona ale má své oblíbené jídlo, kterým je bažant zapečený s mangovým čatní a šlehačkou.

6. Princ Andrew: Crème brûlée

Královna Alžběta II. měla pro své v pořadí třetí dítě velkou slabost. Co na tom, že princ Andrew byl vždy rodinným průšvihářem. Když se však vydal na návštěvu ke své královské mamince, čekal ho jeho oblíbený crème brûlée.

Andrew jako člen královského námořnictva neměl nikdy velké nároky na stravování a stačí mu polotovary z místních supermarketů.

7. Princ Edvard: Sendvič se slaninou

Nejmladší z královských sourozenců se na veřejnosti moc neukazuje. Edvard se věnuje své rodině. Jeho manželka Sofie měla mimořádně blízko ke své tchyni královně Alžbětě II. Jako jediná snacha jí mohla dokonce oslovovat „mami“.

Ani Edvard nemá mlsný jazýček a k uspokojení chuťových pohárků mu stačí tzv. bacon butty, tedy sendvič z plátků bílého chleba s velkým možstvím slaniny s kečupem a vejcem. Vzhledem k tomu, že si tento sendvič nejčastěji dopřával v Balmoralu, říká mu „Balmoral Butty“.

Náš tip: Britské královské rodině by určitě chutnaly telecí medailonky s kaparovou omáčkou podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

thedailymeal.com: 13 Meals The Royals Loved To Eat

countrylife.co.uk: How to make Princess Anne’s favourite recipe

cheatsheet.com: Prince Edward Loves This Food so Much That He Named It After His Mother Queen Elizabeth’s Home

kitchen.nine.com.au: A list of the royal family's favourite recipeshttps://kitchen.nine.com.au/latest/royal-family-favourite-recipes-king-charles-meghan-markle-queen-elizabeth/024fdb59-46c8-4dcb-b78d-a3d15a2121e5

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více