Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
12. 5. 2024 Vaření
V dalším díle pořadu Buchty po ránu vzal Josef Maršálek Terezu Bebarovou na výlet po naší republice a upekl tři sladké krajové speciality. Jednou z nich byly i bydžovské peciválky. Východočeskou specialitu s mákem a povidly podle slavného cukráře si nyní může doma udělat každý.
Staročeská specialita z východních Čech
Kynuté pečivo známé jako peciválky je jednou z typických staročeských krajových specialit, na kterou se tak trochu pozapomnělo. Naši předkové tyto malé bochánky pekli poměrně často, nejvíc však na Vánoce.
Šlo o obyčejné prosté a také levné pečivo, a to hlavně díky tomu, že se do nich nedával žádný tuk. Peciválky jsou vlastně takovou kombinací buchet bez náplně a kynutých knedlíků s povidly, jen v jejich případě se povidla nedávají dovnitř ale bochánky se jimi přelévají.
Mohlo by vás zajímat
Peciválky z pece
Peciválky se nejčastěji dělaly v oblasti Podkrkonoší, ale také třeba ve východních Čechách, kde právě leží Starý a Nový Bydžov. I když jsou známé i pod názvy kutelky, peřinky, bobálky nebo buchtičky, nejčastěji se jim říká právě peciválky, neboť se po upečení dávaly na nahřátou pec, která je udržovala v teple.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové těsto bez tuku
Na peciválkách je zajímavé, že se připravují ze speciálního kynutého bramborového těsta, které je zcela bez tuku. Po upečení je pak těsto podle Josefa Maršálka: „...hodně pevné a tvrdé“. I tak jsou pak hotové peciválky na talíři krásně vláčné, neboť se po upečení velmi zvláštně upravují.
Vzhledem k tomu, že jsou v těstě brambory, je trochu lepivé. Nesmí se to proto s jeho hnětením přehnat, těsto by pak bylo řidší. Jediný tukem v peciválkách je sádlo, kterým se potírají před pečením. „Díky sádlu nemůže těsto oschnout, bude krásně kynout a v troubě získá nádhernou barvu,“ upozorňuje Josef Maršálek.
Peciválky podle Josefa Maršálka
Máte rádi podobné jednoduché staročeské speciality a ještě si potrpíte na kombinace mák a povidla? V tom případě budete z peciválků nadšeni. A jak na ně?
Budete potřebovat: 150 g vařených strouhaných brambor, 500 g hladké mouky, 15 g droždí, 250 g mléka, 1 vejce M, 30 g cukru krupice, 5 g soli a sádlo na potření. Na servírování: 100 g mletého máku, 100 g cukru moučka, 50 g rumu, 100 g rozpuštěného másla, 200 g povidel.
- Do mísy nasypejte mouku, přidejte vejce, vařené strouhané brambory, droždí, cukr, vlažné mléko i sůl. Pak vše prohněťte v robotu, dokud nezískáte kompaktní hladké nelepivé těsto. Trvá to asi 5-6 minut. Těsto pak přendejte do mísy, zakulaťte, aby se snížil povrch těsta a lépe pak kynulo. Těsto přikryjte, aby neoschlo a nechte nakynout do dvojnásobného objemu.
- Těsto poté vyklopte na lehce pomoučený vál, lehce ho zploštěte, nakrájejte na menší kousky a z nich vytvarujte kuličky. Položte je na plech vyložený papírem na pečení, potřete rozehřátým sádlem a nechte kynout 35-40 minut při pokojové teplotě do dvojnásobného až dvou a půl násobného objemu. Vykynuté peciválky vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečte 10 minut do zlatohněda.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Na povidlovou omáčku dejte do hrnce rum a povidla a za stálého míchání přiveďte k varu a promíchejte, dokud se vše nespojí. V jiné míse smíchejte mák a moučkový cukr.
- Peciválky ihned po upečení nakrátko vložte do horké vody, stačí jen na několik sekund, a vyjměte. Peciválky pak ihned obalujte v cukru s mákem a nakonec je přelijte rozehřátým máslem a povidlovou omáčkou.
Náš tip: Milovníci bramborového těsta a máku si mohou uvařit i tyto vynikající škubánky podle našeho video receptu.
Na fotografie z přípravy bydžovských peciválků v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové taštičky s povidly podle Josefa Maršálka: Voní perníkem a rumem a vrátí nás do vzpomínek na léto u babičky
Staročeské bramborové dobroty: Jak se pečou sejkory, jak bác a co se dává do patentů? Připomeňte si s námi regionální lahůdky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
9 nejlepších jídel z brambor: Dáte si lokše, šišky s mákem nebo šumavský bramborák?
Bulharská kuchyně: Jak se vaří na Balkáně a jaké pokrmy rozhodně ochutnat?