Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
16. 5. 2024 Vaření
Na keřích se už objevují první drobné bílé kvítky černého bezu, což znamená jediné – konečně nastává čas udělat si další zásobu voňavého bezového sirupu. Do limonády je nejlepší, a když jej vyrobíte zastudena, uchováte v něm mnohem víc i léčivé schopnosti bezu.
Bez má zázračnou moc
Černý bez byl v minulosti jednou z nejoblíbenějších léčivek. Ne nadarmo měli naši předkově rčení: „Před heřmánkem, před bezem klekni.“ Lidé si vážili jeho schopností a věřili, že má kouzelnou moc, a dokonce, že v něm sídlí skřítci, ochránci domova.
Mít jej na zahradě tak bylo požehnáním. Lidé dřív doufali, že je bez dokáže zbavit jakékoliv choroby, obvykle se ale dodnes používá k léčbě rýmy a nachlazení vůbec, a to ve formě různých odvarů nebo právě sirupů.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sbírat bez?
Černý bez je poměrně nenápadný keř rostoucí u cest, na okrajích lesů, u řek nebo v parcích, nenápadný ovšem jen do té doby, než jej v květnu ozdobí záplava malých bílých květů, které přímo omamně voní. Jeho sezóna začíná obvykle až v druhé polovině května a někdy dokonce až v červnu, letos je ale vše trochu zrychlené, takže se můžeme na sběr bezu vydat již nyní. A je třeba si pospíšit, doba květu trvá jen asi 3 týdny.
Kam vyrazit pro černý bez
Bez sice roste na mnoha místech, vždy je ale lepší pro něj vyrazit někam dál od civilizace. Sbírat jej u prašné cesty nebo frekventované silnice zkrátka není úplně ono. Trhejte (nebo ještě lépe raději stříhejte nůžkami) pokud možno květy, které nejsou úplně rozvité. Určitě ale nesbírejte květy nahnědlé, ty už nemají takové léčivé účinky.
Na sběr černého bezu vyrazte nejlépe s proutěným košíkem. Ukládat jej můžete i do plátěného nebo jiného prodyšného sáčku – důležité hlavně je, aby se vám květy nezapařily, než je donesete domů. Doma pak květy ještě případně propláchněte, určitě je ale rozložte na chvíli na plech, aby z kvítků vylezl případný hmyz. Pak už se můžete rovnou pustit do výroby sirupu.
Jak prodloužit trvanlivost sirupu
Sirupy se většinou vaří, tím ale přicházíte o velkou část cenných látek. Bezový sirup se však dá snadno vyrobit i zastudena. Pokud byste do něj nic dalšího nepřidali, vydrží vám takový sirup v chladu několik týdnů. Jeho trvanlivost prodloužíte přidáním nějakého konzervačního přípravku, s jehož pomocí předejdete plísním a kvašení.
Stačí však i jen na povrch sirupu nalít trochu alkoholu. Důležité pak hlavně je sirup uchovávat někde v chladu a na tmavém místě. Hotový ho pak využijete nejen na léčbu různých nachlazení, ale i jako základ letních limonád nebo slavného drinku s proseccem Hugo. A jak tedy bezový sirup uděláte?
Budete potřebovat: 25 květů černého bezu, 2 l převařené vody, 2 bio citrony, 50 g kyseliny citronové, 1 balení konzervačního přípravku, 2 kg cukru.
- Vodu převařte a nechte vychladnout. Citrony omyjte a nakrájejte na plátky. Přebrané květy dejte do většího hrnce, zalijte převařenou vodou, přidejte plátky citronu a 50 g kyseliny citronové. Nechte louhovat 24 hodin.
- Poté sceďte, vymačkejte (nejlépe přes plátno, stačí i cedník, ale pak mohou v sirupu zůstat drobné usazeniny), přidejte cukr a pomůcku ke konzervování. Pak už jen míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Hotový sirup pak už jen přelijte do dobře vymytých a vysterilizovaných lahví a zakápněte nějakým alkoholem. Uchovávejte v chladu.
Náš tip: Při výrobě bezového sirupu můžete postupovat i podle následujícího videa.
Zdroje informací:
Webmd.com: Elderflower - Uses, Side Effects, and More
Wilddispensary.co.nz: 5 Incredible Elderflower Health Benefits
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Jak konzervovat domácí sirupy? Přinášíme několik tipů, jak prodloužit jejich trvanlivost
Jak na kosmatice: Smažené květy černého bezu jsou delikatesa, kterou si nesmíte nechat ujít
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12