Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
17. 5. 2024 Vaření
Když někam jedete, rádi ochutnáváte místní speciality? V tom případě si na Břeclavsku dejte plesné tašky. Navzdory zajímavému názvu jde o vlastně jen obyčejné bramborové placky. Tyto jsou ovšem opečené na sádle, což jim zaručuje dokonalou křupavost.
Trochu jiné bramborové placky
Pokud patříte k milovníkům jednoduchých bramborových jídel ze starých časů, plesné tašky si určitě zamilujete. Tyto moravská specialita je takovou vylepšenou verzí klasických bramborových placek. Plesné tašky se ovšem spojují hlavně s oblastí lednicko-valtického areálu, a i když nejsou tak slavné jako oba překrásné zámky a další místní stavby, stojí za to je ochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Specialita z Hlohovce
Tašky pocházejí z obce Hlohovec, která leží přesně mezi Lednicí a Valticemi. Jde o poměrně malou obec, známou svým klasicistním Hraničním zámkem, ale i Fazolafestem, který se tu pořádá vždy na podzim. Hlavní hvězdou této akce jsou samozřejmě fazole, z nichž se připravují guláše, saláty, moučníky a nebo oblíbená polévka fazulačka. A právě k ní se tu často podávají plesné tašky.
Mohlo by vás zajímat
Stočené jako palačinky a krásně křupavé
Pokud by vás zajímalo, odkud pochází jejich název, usuzuje se, že zřejmě nějak souvisí se slovem plesat, tedy tančit nebo i točit se, neboť se placky stáčejí do roličky. Trochu tak připomínají bramborový závin, neplní se ale jako klasický závin, ale potřou se sádlem, posypou škvarky (nebo třeba sýrem pro vegetariány) a stočí jako palačinky. Nakonec se pak ještě zapečou v pekáčku z obou stran, což jim dodá úžasnou křupavost.
Mohlo by vás zajímat
Recept na hlohovecké plesné tašky
Plesné tašky se dělají z klasického bramborového (neboli krumpírového, jak se říká v Hlohovci) těsta a jejich příprava je poměrně snadná. Navíc jde o levnou pochoutku. A jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 500-600 g vařených brambor, 1 vejce, sůl, polohrubou mouku podle potřeby. Na náplň si připravte: sádlo, hrubou krupici a škvarky.
- Vychladlé a nejlépe den předem vařené brambory nastrouhejte najemno, osolte, přidejte vejce a tolik polohrubé mouky, aby vzniklo měkké těsto. Těsto rozdělte na několik částí a z každé pak vyválejte tenkou placku.
- Placky potřete rozpuštěným sádlem, posypeje malou hrstičkou hrubé krupice a krájenými škvarky. Osolte, stočte, konce zahněte a rolky naskládejte do sádlem vymazaného pekáčku.
- Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 30-35 minut. Během pečení můžete placky ještě na povrchu potřít rozpuštěným sádlem a otočit je, aby byly křupavé ze všech stran. Podávat je můžete teplé nebo studené nakrájené na řezy.
Náš tip: Klasické bramborové placky vylepšené špekem si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat