Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
18. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Spisovatelka Karolina Světlá na nás sice z dobových portrétů hledí přísně, ale tato dáma si ve skutečnosti získala srdce obyčejných venkovanů v Podještědí, kde trávila hodně času. Život místních lidí pro ni byl inspirací a jejich příběhy pak literárně zpracovávala. Kromě toho také ráda ochutnávala místní speciality.
Karolina Světlá měla ráda Podještědí
Nejmenovala se ani Karolina, ani Světlá. Pseudonym později zvolila po neteři Karolině a po vesnici Světlá v Podještědí, rodišti svého muže. Narodila se v roce 1830 jako Johanna Rottová do bohaté česko-německé pražské rodiny, kde se dbalo na patřičné vzdělání včetně znalosti jazyků a hry na klavír.
Její život výrazně ovlivnili dva muži. Prvním byl učitel hudby Petr Mužák, za kterého se provdala a který ji přivedl do vlasteneckých kruhů. Tím druhým byl básník Jan Neruda, s kterým prožila bouřlivé milostné vzplanutí, i když zřejmě jen platonické.
Jediná dcera Boženka zemřela ve třech měsících a únikem od reality tak pro Johannu, resp. Karolinu, bylo psaní povídek a románů. A jako inspirace jí sloužily příběhy lidí ve Světlé v Podještědí, kam jezdila na celé léto. Zajímala se o místní tradice a na talíři měla regionální pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
V Praze byla zvyklá na vydatné obědy
Karolina Světlá byla v Praze zvyklá na jídla, která v bohatých domácnostech připravoval personál. Kuchyně 19. století nesla výrazné stopy bavorské a rakouské gastronomie. K tomu přispěla i Magdalena Dobromila Rettigová, která do své kuchařky čerpala recepty právě odtud.
Pokrmy byly tehdy vydatné, bohaté na cukry a tuky. Nejdůležitějším jídlem dne byl oběd, který se často skládal ze zahuštěné polévky, dušeného či pečeného masa s omáčkou, jako příloha se servírovaly brambory nebo knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
V Podještědí se jedlo skromně
Jídelníček chudého kraje na úpatí Ještědu a na Liberecku obecně se odlišoval od toho, na co byla spisovatelka zvyklá z Prahy. Lidé tam byli zvyklí vařit z toho, co si sami vypěstovali a vykrmili v chlívku.
Vařily se samozřejmě polévky, a to husté. Známá je třeba podještědská cibulačka, do které se kromě velkého množství na kolečka nakrájené cibule přidávaly i kousky brambor a zeleniny.
Zapomenout nesmíme na kyselo, polévku z brambor, cibule a hub s chlebovým kváskem, zahuštěnou smetanou a rozkvedlaným vejcem.
Sváteční polévkou pak byla lišácká drůbková. Jak napovídá název, šlo vlastně o kaldoun, doplněný o na másle orestované houby – lišky.
Mohlo by vás zajímat
Carapanda a camprat
Mezi levná jídla z brambor na Liberecku patřily také carapanda či camprat. A co si pod tím máme představit? Carapanda se připravovala ze strouhaných brambor, které se orestovaly na rozpáleném sádle, zalily horkým mlékem a dusily do změknutí, podávala se s kysaným zelím.
Camprat je takový trhanec z bramborového těsta s moukou a vejcem. Camprat si můžete připravit podle tohoto receptu.
Mohlo by vás zajímat
Fleky se zelím a sladké kuře
Oblíbené byly také fleky se zelím, kdy se čerstvé zelí nakrájelo nadrobno, orestovalo na sádle, ochutilo a smíchalo s uvařenými fleky.
A taky si připomeneme jeden masový pokrm, kuře (v tehdejší době spíš slepice) na tymiánu. Slepice se pomalu podusila s tymiánem a zalila sladkou švestkovou omáčkou.
Podještědí Karolině Světlé přinášelo klid a únik před problémy. Proto tam tak ráda jezdila, povídala si a stolovala s místními lidmi.
Náš tip: Pokud máte chuť na nějaké tradiční jídlo, vyzkoušejte podle našeho video receptu staročeskou couračku.
Zdroje informací:
karolinasvetla.cz: Po stopách Karoliny Světlé
agrovenkov.com: Regionální kuchařka
cesky.radio.cz: Soutěž Vaří celý Liberec hledá typické jídlo z Podještědí
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Božena Němcová neuměla moc vařit, pravidelně dostávala jídlo od přátel, bez piva se neobešla a měla ráda i rum
Okénko do historie: Cibule se dříve používala jako všestranný lék, afrodisiakum i prevence cholery
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jak používat ranou mrkev karotku? Je výtečná v mnoha pokrmech a skvěle se hodí i do moučníků
Slavné české kuchařské knihy: Podle Rettigové, Sandtnerky i Kejřové se učily vařit a péct celé generace
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu