Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
21. 5. 2024 Vaření
Máslové brambory s pečeným česnekem výborně poslouží jako voňavé jednoduché jídlo, ale také jako příloha ke slavnostnějšímu pokrmu. Snadné brambory zvládne přichystat každý.
Výborné pečené brambory
V našich krajích se tato zelenina chystá na bezpočet způsobů. Obzvláště obyčejné obyčejné pečené brambory bývají dobrotou. Dnes pro vás máme také jejich variantu. Tyto pečené brambory nejsou obyčejné, ale doplněné o pečený česnek a spoustu bylinek v másle.
Máslové brambory se báječně hodí jako jednoduchá večeře, můžeme si je ale přichystat i jako slavnostnější přílohu. Toto jídlo je totiž dobrota samo o sobě. Pokud si je přece jen chceme doplnit o bezmasé jídlo, bude se k nim hodit i některý ze zeleninových salátů.
Mohlo by vás zajímat
Fígle pro lahodné pečené brambory
Aby byly brambory perfektní, krájíme je na stejné kousky, budou tak rovnoměrně upečené. Mohou to být třeba měsíčky. Ty vytvoříme tak, že bramboru jednoduše rozkrojíme na polovinu, a z ní pak odkrajujeme stejnoměrné měsíčky.
Na závěr poléváme pečené brambory máslem s pečeným česnekem. Tím sice ztrácejí brambory na křupavosti, ale nabývají na výtečnosti. Kdo má rád ostřejší, může k pečenému česneku na závěr prolisovat kousíček čerstvého česneku.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Máslové brambory s pečeným česnekem
Na přípravu budete potřebovat: 500 g brambor, palici česneku, asi 1cm plátek másla, trochu oleje, tymián, rozmarýn, hladkolistou petrželku, pepř a sůl.
Jak na to? Brambory se slupkou pečlivě umyjte a nakrájejte je na měsíčky. Dejte je do misky a lehce pokapejte olejem a opepřete je, nesolte.
Paličku česneku nahoře seřízněte, zakápněte olejem. Tymián a rozmarýn pokrájejte. Připravte si alobal, paličku do něj dejte a posypejte částí bylinek. Vše zabalte.
Na plech s pečicím papírem dejte brambory, balíček s česnekem a bylinky podle chuti. Pečte na 200 °C asi 30-40 minut. Brambory by měly být nazlátlé. Máslo rozpusťte v kastrolku. Upečený česnek vyndejte, do kastrolku vymačkejte stroužky, přidejte sůl a nakrájenou petrželku. Dobře promíchejte, nechte krátce probublat. Upečené brambory vysypte do mísy a nalijte na ně máslovou směs . Pořádně promíchejte a můžete podávat.
Náš tip: Připravit si můžete také sedlácké brambory podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá