Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
19. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Život nepochybně inteligentní a na svou dobu také zřejmě mimořádné vzdělané ženy zničil manžel. Johana, královna Kastilie, několika dalších španělských i italských území, získala přezdívku Šílená. Pokud zrovna nedržela hladovku, na talíři měla úžasné delikatesy.
Manželovovi připravovala nápoje lásky
Osud Johany Šílené nás zavádí do španělské Kastilie první poloviny 16. století. Po smrti matky a starších sourozenců sice usedla na trůn, ale komplikované rodinné vztahy ji připravily o moc. Johana vášnivě milovala svého manžela Filipa Sličného. On ji také, ale jak už napovídá přídomek Sličný, krásnému muži nebyl lhostejný ženský půvab.
S tím se Johana nedokázala vyrovnat a o manželovu přízeň bojovala. Údajně se uchýlila k okultismu a čarodějnictví a předkládala Filipovi lektvary lásky, do kterých přidávala hadí olej. Není nutné zdůrazňovat, že její snaha se minula účinkem. Filip ji prohlásil za blázna a věznil ji.
Mohlo by vás zajímat
Mezinárodní jídelníček
Kuchyně ve Španělsku 16. století kromě středomořského základu v sobě odrážela vlivy středověké Evropy a maurského (arabského) jídelníčku. Tehdejší kuchařské knihy, z nichž nejznámější je Libro de Guisades, kterou sepsal roku 1529 kuchař Rupert de Nola, předkládají recepty na jídla pocházející z území dnešní Itálie a Francie. Z toho je jasné, že španělská kuchyně 16. století byla vskutku mezinárodní.
Mohlo by vás zajímat
Dobladura de carnero aneb Dušené skopové
Johana Šílená porodila šest dětí a její početná rodina měla možnost ochutnávat ty nejlepší pochoutky. Oblíbené bylo skopové maso, obzvlášť pokrm dobladura de carnero. Maso se dusilo s cibulí, směsí koření (šafrán, zázvor, skořice, zrnka granátového jablka)a s mletými lískovými oříšky, omáčka se zahustila rozkvedlanými žloutky.
Z masa se hodně konzumovalo i vepřové. To bylo důležité také pro přípravu slaniny a sádla. Na královském stole nechybělo samozřejmě ani hovězí, často se servíroval i zajíc nebo králík a kuřata či pávi. Většinou se vše peklo, vařilo nebo dusilo společně s pórkem, cibulí a česnekem.
Ve vnitrozemském Toledu, kde převážně Johana žila, nebyly tak běžné mořské plody jako v přímořských oblastech. Ryby byly také většinou sladkovodní.
Mohlo by vás zajímat
Populární cizrna
Pyrenejský poloostrov nabízel a stále nabízí hojnost luštěnin, čerstvého ovoce a zeleniny. Tamní podnebí také umožňovalo pěstování rýže, která byla oblíbenou součástí jídelníčku. Z luštěnin to zase byla především cizrna.
Čerstvá nebo tepelně upravená zelenina byla vždy k dispozici, a to především plátky dušeného lilku a různé druhy tykví.
Mohlo by vás zajímat
Lahodné dezerty
Šťavnaté pomeranče, granátová jablka, citrony, ale i piniové, lískové či vlašské ořechy a mandle na královské tabuli nesměly chybět. Z mandlí se připravovalo velice ceněné mandlové mléko, které pila také Johana Šílená.
V 16. století už byl mnohem dostupnější cukr, který postupně vytlačil do té doby nejrozšířenější sladidlo, tedy med. Královská rodina si mohla pochutnávat na sladkých placičkách s čerstvým ovocem, na stole byly mísy s kandovaným ovocem a bonbóny z mletých ořechů.
Většinu uvedených jídel lahůdek si Johana dopřávala s přestávkami. V období konfliktů s manželem držela hladovku. Když ale Filip poměrně mladý zemřel, nedokázala se s tím vyrovnat.
Náš tip: Možná vám přijde k chuti španělský moučník podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
factinate.com: Unhinged Facts About Joanna Of Castile, Spain's Mad Queen
housewildrose.weebly.com: Spanish Cuisine in the 16th Century
spark.asu.edu: School of Historical, Philosophical and Religious Studies
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám hospody? Připravte si klasické dobroty k pivu z pohodlí domova!
Není třeba chodit kolem horké kaše. Češi jsou… Číst více
Král sýrů vládne Česku od první světové. Hermelín je naše odpověď na francouzský camembert
Hermelín svůj název získal podle podobnosti… Číst více
Hermelín v kuchyni 7x jinak. Nemusí zůstat jen u grilovaného či nakládaného. Jsou i další speciality
Speciality z hermelínu Hermelín před použitím ponecháme chvíli při pokojové teplotě, aby se jeho vůně lépe rozvinula a povrch mírně změkl. Používáme… Číst více
Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky
I když je pořád ještě zima v plném proudu, my se… Číst více
Mýty vs. fakta: Proč máme pít sklenku červeného vína denně pro zdraví?
Určitě už jste někdy slyšeli, že sklenička… Číst více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Alobal - dobrý pomocník Alobal nám poslouží k občasné přípravě jídla. Hodí se, když se chystáme prožít den v přírodě. Doma si do alobalu připravíme… Číst více
Den plísňového sýra
Vedle běžných sýrových kultur se na výrobě oblíbených plísňových sýrů nezastupitelně podílí ušlechtilé plísňové kultury, nejčastěji z rodu… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Delikatesa z lesa: Vyrazte na lišky! Tyhle houby skvěle chutnají a dokonce mírní i deprese
Z našich lesů lišky, neboli kuřátka, na nějaký… Číst více
K táboráku patří špekáček: Víte, jak poznáte kvalitní a jak ho nařezat, aby se dokonale opekl?
Bez buřtíků opečených na ohni by to snad ani… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat citrony čerstvé až tři měsíce: Pomocí jednoduchého triku zůstane prý zdroj vitamínů čerstvý neskutečně dlouho
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Bílá paní Perchta z Rožmberka: Pod taktovkou despotického manžela hladověla a často jídávala jen kaše a nekynuté placky
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí mandlové mléko vylepší kaše a dodá příjemnou „marcipánovou“ chuť i kávě
Bohové ze starých řeckých bájí byli permanentně v „rauši“. Jedli kouzelnou ambrózii a popíjeli víno a nektar
Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi