Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
20. 5. 2024 V kuchyni s VIP
Ne každý si může dát kousek dezertu na který by měl chuť. Jak ovšem ukázali Tereza Bebarová a Josef Maršálek, pečení pro lidi s nějakou potravinovou intolerancí není nic složitého. Například sladkost se dá do skvělé buchty přidat tím, že pro přípravu použijete batáty, tedy sladké brambory. Jak tuto lahůdku připravit, prozradila moderátorská dvojice v novém díle Buchet po ránu.
Pochutnat si může každý
Poslední díl pořadu Buchty po ránu se zaměřil na pečení pro osoby, které mají ze zdravotních důvodů problémy s příjmem některých druhů potravin. Tereza Bebarová a Josef Maršálek předvedli, jak si připravit perfektní dobroty, i když nemůžete lepek, cukr nebo vejce.
Právě ta, stejně jako lepek nebo laktóza, chybí v receptu na čokoládovou buchtu ze sladkých brambor. Naopak nechybí dva druhy kypřidla, abychom dosáhli skvělého výsledku. „Hmota je hutná, kompaktní, a aby nám vyběhla v troubě nahoru, potřebujeme v ní mít kypřící prášek i jedlou sodu,“ vysvětlil Josef Maršálek.
Mohlo by vás zajímat
Jak bude dezert vypadat
Na konzistenci moučníku byla velmi zvědavá jeho moderátorská kolegyně Tereza Bebarová. Podle surovin měla představu, že by mělo jít o něco podobného, jako jsou brownies. „Nejsi daleko od pravdy, přesně to nás čeká,“ ubezpečil ji populární cukrář.
Maršálek se také vyjádřil k vhodnosti čokoládovo-batátové hmoty k přípravě dortů. „Je to hutný korpus, který není v našich končinách příliš obvyklý, takže bych nechal na uvážení každého, jestli by ho použil. Jde totiž o výživný zákusek, takže porce musí být k tomu souměrná,“ vysvětlil Josef s tím, že by se korpus špatně krájel, pokud by ho bylo několik vrstev a mezi nimi náplň.
Luxusní poleva
Aby nezůstala buchta „jen tak“, vytvořil na ni Josef Maršálek mramorování. „Polovinu arašídového másla smícháme s rozpuštěnou čokoládou a druhou půlku s javorovým sirupem, tím ho lehce naředíme a potom můžeme mramorovat,“ popsal porotce Peče celá země postup. Zároveň připomněl, že když rozpouštíme čokoládu ve vodní lázni, tak stále mícháme a rozhodně by teplota neměla jít nad 45 stupňů. „Čokoláda se ráda pálí. Zejména bílá nebo mléčná,“ zdůraznil Maršálek.
Čokoládová kostka ze sladkých brambor
Na přípravu vynikajícího dezertu z batátů budete potřebovat: Na korpus 440 g pyré ze sladkých brambor, 180 g kokosového nebo kešu másla, 100 g javorového sirupu, 60 g kakaa, 1 g skořice, 2 g soli, 3 g jedlé sody a 6 g kypřicího prášku do pečiva. Na polevu 150 čokolády bez cukru, 150 g arašídového másla a 30 g javorového sirupu.
Jak na to?
- Do mísy dejte všechny ingredience. Tedy pyré z batátů, kešu nebo kokosové máslo, javorový sirup, sůl, jedlou sodu, kypřicí prášek, kakao a skořici. Vše stěrkou pečlivě promíchejte.
- Keramický obdélníkový pekáč vymažte olejem a vyložte pečicím papírem po celé nádobě.
- Hmotu přendejte do pekáče a rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
- Pekáč vložte do trouby, předehřáté na 160 °C na 20-25 minut, před vytažením vyzkoušejte špejlí. Upečenou buchtu vytáhněte z trouby a nechte vychladit.
- Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu dohladka. Přidejte do ní polovinu arašídového másla a rozmíchejte.
- Druhou polovinu másla rozmíchejte s javorovým sirupem dohladka.
- Buchtu vyndejte z pekáče na prkénko a naneste na ni čokoládu s arašídovým máslem. Navrh lžící naneste na několik míst arašídové máslo, smíchané s javorovým sirupem. Obě polevy zlehka promíchejte, aby vznikl mramorový efekt.
- Polevy nechte zatuhnout a můžete servírovat.
Rady slavného cukráře:
- Dá se použít i pyré z obyčejných brambor, ale tady využíváme toho, že batáty jsou přirozeně nasládlé.
- Místo skořice by se dalo použít různé cizokrajné koření, pro hezkou mozaiku na řezu lze do hmoty zakomponovat třeba i čerstvé nebo mražené maliny, pistácie či pekanové ořechy.
- Pokud nechcete dávat na buchtu polevu, můžete ji před pečením posypat oříšky nebo kousky čokolády, které se zapečou. Připravit by se dalo i banánové pyré, smíchané s arašídovým máslem, kterým by se před pečením buchta potřela.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Batáty ve sladké kuchyni: Vypadají a chutnají jako brambory, ale brambory to nejsou
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Brownies podle Sylvie z Peče celá země: Použijte kvalitní čokoládu a nekoukejte na kalorie, říká nadaná flétnistka
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená