Výborná bábovka se zakysanou smetanou: Krásně vláčný a neuvěřitelně nadýchaný hrníčkový moučník zvládne i začátečník
22. 5. 2024 Vaření
Máte chuť na trochu vylepšenou klasiku? Výborná bábovka se zakysanou smetanou je úžasně vláčný moučník. Můžete si ho přichystat s mramorováním, ale také jen si upéct světlou variantu.
Vláčná bábovka ze zakysané smetany
Dobrá bábovka nesmí chybět téměř v žádné rodině. Existuje nespočet variant a podob. Důležité jsou přitom především chuťové preference strávníků. Hlavní ingredience určují, jakou bude mít výsledný moučník podobu. Obvyklé mléko tak můžeme nahradit třeba tvarohem nebo jako v tomto případě zakysanou smetanou. Bábovka je pak krásně vláčná.
Je velmi jednoduchá na přípravu. Obzvlášť když známe nějaké ty "fígle", díky kterým bude ještě lepší. A kromě toho ji můžeme přichystat bez odvažování ingrediencí, jen pomocí hrníčků.
Mohlo by vás zajímat
Tipy pro přípravu luxusní bábovky
Zkušené hospodyňky vědí, ale neškodí si trochu připomenout:
- Nadýchaný a vláčný moučník se nám lépe povede, když vytvoříme z cukru a vajec hustou a nadýchanou pěnu. Prošlehat musíme ingredience několik minut, dokud nebude pěna světlá a nenabude.
- Pohrát si můžeme s chutí těsta. Pokud chceme jen světlé, můžeme přidat spařené hrozinky a citronovou kůru. Do tmavé vrstvy můžeme dát místo kakaa nastrouhanou čokoládu.
- Bábovku dáváme do vyhřáté trouby, a aby se nesrazila, neotevíráme dvířka trouby alespoň prvních 20 minut.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Na přípravu bábovky si připravte: 1 hrnek cukru krupice, 3 vajíčka, 200-250 ml mléka (dle potřeby), 1/2 hrnku oleje, 1 zakysanou smetanu (200 g), 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a kakao. Na vymazání a vysypání formy: máslo a hrubá mouka.
Jak na to? Cukr nasypte do mísy, rozklepněte k němu vajíčka a vyšlehejte je spolu do pěny. Pak přidejte olej a dobře promíchejte. K tomu prosijte mouku promíchanou s práškem do pečiva, přidejte smetanu a přilijte mléko.
Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Většinu těsta nalijte do formy a trochu těsta nechte a vmíchejte do něj kakao. Tmavé těsto nalijte na světlé a vidličkou ho lehce vmíchněte do světlého těsta a vytvořte tím mramorování. Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 40 minut. Upečenost vyzkoušejte trikem se špejlí. Pokud vyndáte špejli z těsta suchou, může bábovka ven z trouby. Deset minut počkejte, než trochu vychladne a zkuste ji vyklepnout. Po vychladnutí můžete lahodnou bábovku posypat moučkovým cukrem.
Náš tip: Upečte si podle následujícího video receptu výbornou bábovku se zakysanou smetanou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající tvarohová bábovka: Tvaroh dodá vláčnost a šťavnatost, nadýchaný moučník je přitom snadný a chutná božsky
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Výborná ořechová bábovka, kterou zvládne každý: Za dokonalou chuť vděčí jednomu snadnému kroku navíc
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem