Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Zdroj: Toprecepty, LuciLuci

Také si chodíte vychutnávat věnečky do cukrárny? Udělejte cukrárnu doma a upečte si lahodné věnečky s pudinkovým krémem. Krásné kousky zvládnete snadno připravit a potěšíte návštěvu nebo třeba oslavence.

Co je odpalované těsto

Věnečky se žloutkovým krémem jsou vyhledávaným zákuskem z cukráren už dlouho. Připravují se z odpalovaného těsta, které nejprve vaříme na sporáku. O co vlastně jde? Do vařící tekutiny, což může být voda nebo mléko s tukem, přidáme mouku a za míchání vytvoříme těsto, které připomíná knedlík. Vlastně ho takzvaně "odpálíme" teplem. 

  1. Do středně velkého hrnce se dávají tekutiny, suroviny na ochucení a tuk. Ideální tekutinou je mléko a nejlepším tukem máslo. 
  2. Když se směs naplno vaří, vsypeme do hrnce všechnu mouku, která tekutiny pohltí. Používáme hladkou mouku. Vaříme tak dlouho, až se hmota přestane lepit na vařečku a na dně se začne tvořit bílý povlak. Tak je těsto dostatečně propařené. Vznikne hmota, která vypadá jako knedlík, pak hrnec sundáme ze zdroje tepla. 
  3. Necháme mírně vychladnout, a pak vmícháme vejce jedno po druhém. Každdé další přidáváme, až když je to první dobře zapracováno. Hmota by měla být hladká a hutná tak, že nebude téct. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit věnečky

Na zhruba 35 kusů potřebujete: na těsto: 120 g ztuženého tuku Iva (muže být i  máslo), 200 g polohrubé mouky, 250 ml vody, 5 vajec a špetku soli. Na krém: 1 l mléka, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 vanilkové pudinky, 150 g cukru a 200 g másla.

Jak na to? Těsto připravíte tak, že ve vodě rozpusťte tuk, mírně ho osolte. Jakmile se voda začne voda vařit, přisypte mouku a za stálého míchání provařte. Nechte vychladit, a poté postupně, po jednom, zašlehávejte vejce. Připravíte tak odpalované těsto.

Troubu předehřejte na 250 °C (ne horkovzduch). Plech vyložte papírem na pečení. Aby byly věnečky rovnoměrné, můžete si na papír předkreslit kolečka. Na ně pak stříkejte pomocí cukrářského sáčku věnečky. Plech dejte do trouby a pečte asi 25 minut. Během pečení troubu neotevírejte, věnečky by spadly a nebyly nadýchané. Otevřete ji, až když máte v plánu vyndat věnečky ven. Správně upečené pečivo má zlatavou barvu, pevný povrch a uvnitř je suché.

Na krém do kastrolu nalijte mléko, přidejte pudinky, oba cukry a dobře promíchejte. Dejte na plotnu a vařte. Jakmile se pudink začne vařit, vmíchejte vejce a nechte vše povařit. Hotový pudink vychlaďte. Jakmile je pudink vychlazený, zašlehejte máslo. Krém naplňte do cukrářského sáčku se zdobičkou. Vychladlé věnečky rozkrojte a naplňte je krémem.

Náš tip: Připravte si jednoduché věnečky z odpalovaného těsta podle tohoto video receptu:

Recepty k tomuto článku