Jak na vepřové výpečky s houbami: Výborná obměna klasiky je nejlepší s bramborovým knedlíkem
28. 5. 2024 Vaření
Výpečky patří mezi vyhledávaná jídla jídelen i hospod. Vepřové výpečky s houbami si můžete přichystat i doma s houskovým či bramborovým knedlíkem, se zelím nebo špenátem. Zjistěte, jak na to.
Vepřové výpečky
Vepřové výpečky patří ke klasice české kuchyně. Bývají na tradičním jídelníčku hospod a jídelen. Jedná se o voňavé kousky masa s výpekem. Jako příloha většinou bývá zelí a houskový či bramborový knedlík.
Můžeme si ale tento pokrm přichystat i doma. Vepřové výpečky připravujeme obvykle z vepřového bůčku, který je třeba zbavit kosti, případně kůže. Sice se nejedná o žádnou dietku, ale jednou za čas si na oblíbeném jídle můžeme pochutnat.
Pokud je bůček hodně prorostlý, můžeme k němu přidat libovou část plece nebo kýty. Pokud nemáme rádi bůček, i tak si můžeme přichystat výpečky. Stačí využít vepřovou krkovici.
Mohlo by vás zajímat
Jak zachránit připálené maso
Možná už se přihodilo, že se nám přes veškerou opatrnost maso trochu připálilo. S velmi připáleným masem je třeba se rozloučit. Může se ale stát, že maso je jen trochu ztmavlé a nemá pachuť připáleniny. Co můžeme udělat?
- Jako první vyměníme nádobu. Přichycené maso přendáme do jiného kastrolu nebo pekáče.
- Když maso bylo připravováno na základu, což obvykle bývá zelenina, ale také jako v našem případě kromě cibule i houby, je třeba základ přichystat znovu.
- Pokud jsou na mase části, které jsou tmavší, můžeme je odkrojit a dát pryč. Zbytek podlijeme.
- Jestliže se obáváme mírné pachuti, můžeme ji zkusit odstranit vložením některých surovin. Vyzkoušet můžeme: přidat na 10 minut krajíc chleba, případně kolečka brambor nebo mrkve.
- Když si budeme myslet, že takto je už jídlo v pořádku, můžeme maso dopéct.
Aby se maso nepřipálilo, je lepší čas hlídat pomocí časovače. Pokud pečeme na vyšší teplotu průběžně hlídáme stav upečení.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Vepřové výpečky s houbami
Na čtyři porce potřebujete: 200 g vepřového bůčku, 270 g vepřové pečeně, sůl, 1,5 cibule, 100 g mražených dušených hub, sladkou papriku, grilovací koření a 2 stroužky česneku.
Jak na to? Maso pokrájejte na kostky velké asi jako na guláš, osolte je, posypejte grilovacím kořením a sladkou paprikou. Stroužky česneku oloupejte, prolisujte a rukama jej vetřete do masa. Nechte zhruba 10 minut odležet.
Troubu vyhřejte na 200 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kostky. Kdo chce, může ještě maso posypat kořením na povrchu masa v zapékací míse. Na dno zapékací mísy dejte cibuli, a pak houby.
Na to rozložte maso. Podlijte trochou vody a dejte péct do trouby. Pečte výpečky dozlatova, asi 90 minut. Ale hlídejte je, každá trouba peče jinak. Zpočátku můžete péct výpečky zakryté, ke konci poklop odkryjte.
K výpečkům podávejte ideálně bramborové knedlíky a kysané zelí.
Náš tip: Připravte si vepřové výpečky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit připálený hrnec? Lze to jednoduše pomocí přírodních prostředků
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Přečtěte si Zobrazit více
Veselá velikonoční muffinová kuřátka vás rozněžní. Zkuste je podle videonávodu
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí