Pět způsobů, jak využít ředkvičky: Křupejte je v salátu, v pomazánce, uvařte je v polévce, upečte či osmažte
28. 5. 2024 Vaření
Ředkvičky snadno vypěstujeme i na balkoně a průběžně je můžeme dosévat až do zimy. Máme pro vás 5 způsobů, jak využít ředkvičky. Připravte si pomazánku, salát, usmažte je, opečte či přichystejte polévku.
Jak využít ředkvičky
Ředkvičky můžeme do jídla dávat celé. Jak bulvy, tak i listy. Oblíbená zelenina je snadná na pěstování a můžeme si ji užívat po většinu roku. Výborné jsou syrové, ale i tepelně upravené.
Ředkvičky můžeme využívat nejen ve studené kuchyni, jsou ale také chutné smažené, pečené, grilované třeba s cibulkou, dají se ale i zavařit. Přichystat z nich můžeme i kvašené pickles.
Mohlo by vás zajímat
Pečené ředkvičky
Pečené ředkvičky se mohou stát výbornou přílohou k masu, rybám i sýru, ale i výbornou svačinkou. A jejich příprava? Je rychlá. Stačí umyté ředkvičky rozkrojit na polovinu, pokapat olejem, opepřit a osolit. Kromě toho můžeme ředkvičky dochutit třeba tymiánem, výborný je i rozmarýn.
Náš tip: Přichystejte si kuřecí paličky pečené s chřestem a ředkvičkami s hořčičnou zálivkou.
Mohlo by vás zajímat
Ředkvičkový salát
Křupavé ředkvičky si obvykle dáváme do jídla syrové, ať už to jsou plátky nakrájené na chlebu s máslem, nebo třeba v salátu. I ten ale může mít různé podoby. Do salátu se totiž hodí i syrová i pečená ředkvička. Se zkaramelizovanou ředkvičkou a jogurtovou zálivkou s bylinkami je salát vynikající.
Velmi zajímavá a barevně přitažlivá kombinace zeleniny vznikne, když spojíme ředkvičku a červenou řepu. Když je ozdobíme jogurtem a zakysanou smetanou a natvrdo uvařeným vejcem, získáme efektní a lahodné jídlo.
Náš tip: Přichystejte si ředkvičkovo-řepný salát.
Ředkvičková polévka
Ředkvičková polévka je tak trochu netradiční, přesto rozhodně stojí za vyzkoušení. Tyto polévky bývají krémové, obvykle v nich nechybí nějaká varianta smetany a často je zdobí také bylinky, jako je řeřicha, nebo třeba pažitka, bazalka.
Polévce sluší i plátky čerstvé ředkvičky na ozdobu, stejně tak se dají využít mladé lístky této zeleniny, obzvlášť pokud máme domácí. Do polévky můžeme pro zpestření přidat ještě křupavé krutony.
Náš tip: Chcete snadnou a rychlou polévku? Přichystejte si pikantní krémovou ředkvičkovou polévku s ricottou.
Smažené ředkvičky
Jednou z variant úpravy ředkviček je také smažení. Jejich úprava by měla být pozvolná. Díky ní se zjemní jejich chuť a budou měkčí.
Na dvě porce potřebujete: 14 ředkviček, 1 větší cibuli, 1 lžíci sádla/másla, 2 stroužky česneku, 1 špetku soli a mletý pepř.
Jak na to? Cibuli si nakrájejte nadrobno, nebo na tenká půlkolečka. Rozehřejte pánev s tukem, do něj dejte cibuli a nechte ji smažit.
Ředkvičky očistěte a nakrájejte na kolečka. Cibulka by měla být usmažená do žlutavě hnědé barvy. Pak do ní zamíchejte ředkvičky. Podle chuti osolte a opepřete. Když smažené ředkvičky zblednou a jakoby "zesklovatí", přidejte prolisovaný česnek.
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…
Pomazánka z ředkviček
Pokud si rádi vychutnáváme křupavost této báječné levné zeleniny, můžeme si z ní přichystat i výbornou pomazánku. A možností je spousta. Ředkvička se totiž báječně kombinuje s dalšími ingrediencemi. V pomazánce bývá nastrouhaná, třeba ve společnosti tvarohu a různých bylinek. Vznikne tak báječná chuťová vzpruha a pomazánka i hezky vypadá.
Ředkvička dobře ladí i s kedlubnou. Lehká, chutná pomazánka z vařených vajec, tvarohu, ředkviček a kedluben namazaná na čerstvém pečivu může být dobrou snídaní, svačinou či večeří.
Náš tip: Připravte si ředkvičkovou pomazánku podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Fantastické nakládané ředkvičky nahradí nakládačky. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?
Jak vypěstovat ředkvičky doma? Vyrostou i v truhlíku na balkóně, potřebují jen správný substrát, dostatek slunce a vláhy
Restované ředkvičky jsou báječnou přílohou. Při přípravě je třeba dodržovat správný postup, aby si zachovaly svou typickou chuť
Přečtěte si Zobrazit více
Nejkřupavější krutony jsou ty ručně trhané. Máslo, česnek a voňavé bylinky udělají z obyčejného starého pečiva luxusní zážitek
Kedlubna, zelí, ředkvičky nebo pórek na grilu: Které druhy se nejrychleji opečou a které pak nejlépe chutnají?
Ředkvičkový salát s majonézou báječně chutná a je tak jednoduchý, že ho levou zadní zvládne i naprostý začátečník