Úžasně vláčný švédský dort kladdkaka je plný kakaa a hotový jej budete mít do půl hodiny
27. 5. 2024 Vaření
Nejen svými skořicové šneky a mandlovým koláčem je vyhlášený švédský řetězec Ikea. Spousta lidí tam chodí i na jejich báječný čokoládový dort nebo spíš koláč kladdkaka. Však se také tento hříšně sladký dezert podle webu Taste Atlas řadí mezi nejoblíbenější moučníky světa.
Koláč plný kakaa
Pokud máte v oblibě čokoládu, slavný švédský koláč kladdkaka si přímo zamilujete. Čokoládový nebo spíš kakaový je opravdu hodně, a navíc ještě poměrně sladký, přičemž hořké kakao aspoň trochu zmírňuje výraznou sladkost dezertu.
Na koláči je nejzajímavější jeho konzistence – koláč totiž vůbec není nadýchaný, ale naopak hodně hutný, což ho přibližuje neméně slavným americkým brownies.
Typický je tak pro něj měkký, až téměř tekutý střed a křupavý povrch. Podobá se tak rovněž dezertu nazývanému čokoládový fondant neboli lávový dortík, u něhož se po rozkrojení krásně rozlije čokoládový vnitřek po talíři.
Mohlo by vás zajímat
Mazlavý a lepkavý
Právě tato specifická konzistence dělá z kladdkaky jeden z nejpopulárnějších dezertů nejen ve Švédsku, ale i jinde ve světě. A to vám přitom na její přípravu bude stačit pouhých šest ingrediencí – kromě kakaa a cukru potřebujete už jen máslo, vajíčka, trochu mouky a případně vanilku nebo vanilkový cukr.
Za typickou mazlavost a lepivost moučníku může absence prášku do pečiva nebo jedlé sody v těstě. Z toho pak vychází i název kladdkaky. Slovo kladdig totiž ve švédštině znamená mazlavý, lepkavý nebo gumový. Právě odtud se odvozuje i původ dezertu. Říká se totiž, že vznikl za 2. světové války, když byl ve Švédsku nedostatek kypřicího prášku.
Nejlepší je se šlehačkou a ovocem
V současnosti se kladdkaka dělá v různých verzích, třeba i z rozpuštěné čokolády nebo s kousky čokolády či s ořechy jako u brownies. Moučník je nejlepší teplý, kdy je čokoládový střed tekutější, výborně však chutná i studený ozdobený šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo ovocem. Nejvíc se k němu hodí jahody a maliny.
Na koláči je ovšem úžasné i to, že je jeho příprava velmi snadná, vše stačí jen smíchat a nalít do formy. Upečený je pak za pouhých 10-15 minut. Důležité hlavně je jej nepřepéct. Jen tak bude mít ten správný tekutý vnitřek. A jak tedy kladdkaku připravíte?
Budete potřebovat: 100 g másla, 2 vejce, 4 lžíce kakaového prášku,90 g hladké mouky, 240 g cukru, 1/2 lžičky soli a 1 lžičku vanilkového cukru.
- Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem a poté za stálého míchání přidejte rozpuštěné máslo. Nyní vmíchejte suché přísady: kakao, mouku, sůl a vanilkový cukr.
- Těsto nalijte do koláčové či dortové formy o průměru 23 cm a koláč pečte v troubě 10-15 minut. Vyjměte a podávejte nakrájený na kousky a ozdobený šlehačkou.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Kladdkaka
Tastaatlas.com: Authentic Kladdkaka Recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Princeznin dort není jen pro princezny: Na slavný švédský dezert je třeba piškotový korpus, jemný krém a speciální zelená peřinka
V čem a jak opékat toustový chléb. Poradíme začátečníkům
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem