Režisér a producent Petr Jákl: Zbožňuju chipsy a oříšky a nesnáším vaření podle receptů, raději improvizuji
30. 5. 2024 Rozhovory a reportáže
Petr Jákl jako jeden z mála Čechů uspěl i v Hollywoodu. Ať už jako kaskadér a herec, tak především v roli producenta. Bývalý reprezentant v judu, který se prosadil i jako režisér v rozhovoru pro Toprecepty.cz prozradil, jak se změnilo jeho stravování od doby, kdy skončil se sportem, kdo u nich doma vládne kuchyni i jaké má vzpomínky na vaření svého táty, slavného kaskadéra.
Cesta za slávou
Cesta Petra Jákla mladšího za slávou byla dlouhá. Nejprve se dokázal prosadit jako šikovný kaskadér, posléze dostal několik menších rolí v hollywoodských trhácích, jakými byly filmy, Česká spojka s Anthony Hopkinsem nebo populární xXx s Vinem Dieselem.
Postupem času to ovšem Petra začalo táhnout na druhou stranu kamery. Po režijním debutu se snímkem Kajínek překvapil hororem Ghoul a naposledy rozvířil vody české kinematografie s hvězdně obsazeným Janem Žižkou.
Jak to ovšem téměř dvoumetrový bývalý judista má s jídlem a vařením? Dokáže třeba připravit oběd pro celou rodinu? Nejen na tyto otázky Petr Jákl pro Toprecepty.cz nabídl odpovědi.
Mohlo by vás zajímat
Zamilované pečivo
Petře, jako bývalý profesionální sportovec máte zřejmě k jídlu specifický vztah. Kontrolujete si třeba výživové údaje toho, co jíte?
Když jsem sportoval, tak jsem bohužel jedl velmi špatně. V té době se to tak neřešilo, jako dnes. Výživové údaje jsem nikdy nesledoval. Respektive jsem to krátce zkusil, a to mi stačilo (smích).
Dnes už to dělat nemusíte vůbec, ale změnil se nějak váš jídelníček od doby, kdy nesportujete profesionálně?
V současné době dbám o dost víc na to, co jím. Před šesti lety jsem přestal jíst maso a stal jsem se dokonce veganem. Dnes jsem z 80 % vegan a z 20 % vegetarián.
To je zajímavé, kdo by to do vás řekl. Jak se ovšem jako režisér a producent zachováte v situaci, kdy kvůli nedostatku času musíte sáhnout po čemkoliv k jídlu co je po ruce? Co to bývá nejčastěji?
Ovoce a zelenina. A miluji pečivo, takže ideálně celozrnné housky nebo bagety. No a pak zbožňuji chipsy a hlavně oříšky. Ty jím v podstatě nonstop. Ale snažím se nekonzumovat moc těch slaných.
Když vaří kaskadér
Když nastane opačná situace a máte volno, co si dopřejte? Jaké je třeba vaše nejoblíbenější jídlo?
Miluji kari, které si sám uvařím. Už jsem vychytal ingredience a zeleninu, která se do něj nejvíc hodí.
A umíte i péct?
Tak do toho se opravdu nepletu. Hlavně mně to zas tak moc nechutná.
Kdo u vás doma vládne kuchyni, pokud tedy máte s manželkou rozdělené role?
Romča (manželka Romana Jákl Vítová - pozn.red.) vaří daleko lépe než já, ale nebaví ji to, tak jako mě, takže ji často z kuchyně vystrčím a vařím já.
Měl to tak i váš tatínek, slavný sportovec a kaskadér? Uvařil třeba něco, když jste se sestrou byli malí?
Kdykoli taťulda něco uvařil, tak si to snědl sám. Ne proto, že by byl lakomý, ale protože to nikdo jiný nechtěl. U nás vařila výhradně mamka a když už došlo na nejhorší a vzal to taťka do ruky, tak mu vždy potom bylo hrozně špatně, protože to pokaždé totálně plavalo v omastku. Ať šlo o cokoli (smích).
Zmlsaní herci z Hollywoodu?
A vy jako táta připravíte svým dcerám občas něco k snědku?
Mě baví vařit ostatním víc než sobě, takže cokoli je potřeba, uvařím. Jen ne podle receptů. To nesnáším a vlastně jsem to dělal jen párkrát a pokaždé to nedopadlo dobře. Já to dělám tak, že kouknu, co je potřeba zpracovat a z toho vymyslím jídlo. A pak hned zapomenu, co sem tam dal a když to děti chtějí znova, tak už to nikdy není stejné. Takže pak často poslouchám, že minule to bylo lepší (smích).
Podívejme se ale i do vašeho pracovního prostředí. Při natáčení vašeho zatím posledního filmu Jan Žižka jste spolupracoval s velkými hollywoodskými hvězdami. Co bylo součástí cateringu na place?
Základem spokojenosti při natáčení je jídlo, a tak se snažím, aby ho vždy bylo dost, bylo pestré a chutné. Většinou si pak některý z herců také objedná něco sám.
Jsou slavní herci hodně zmlsaní, nebo jedí jako „obyčejní smrtelníci“?
Většinou se snaží jíst zdravě, ale například česká jídla jim opravdu chutnají. Jen pak chodí a vypráví, že naše jídla jsou asi nejnezdravější, co jedli.
Kaskadér vs. režisér
Znáte filmovou branži jako kaskadér a herec i jako producent a režisér. Která strana je lákavější?
Kaskadéřina byla skvělá v tom, že šlo jen o zábavu a v podstatě tam nebyla ta odpovědnost. Člověk udělal to, co měl a odcházel s čistou hlavou. Stejně i jako herec jsem si u toho vlastně odpočinul. A byla to strašná zábava. Producentství a speciálně režie je strašně náročná, protože má člověk velkou zodpovědnost. Strašně mě to ale baví a myslím, že v té době mě stejně tak bavilo hraní a kaskadérství. Ale kdybych si měl ze všeho vybrat něco, tak by to byla režie.
Na jaký projekt právě připravujete, nebo už na něm pracujete a diváci se mohou těšit, že ho brzy uvidí v kině?
Dokončuju v Americe několik filmů, ale nejzajímavější jsou asi Locked s Anthony Hopkinsem a Flight Risk s Markem Wahlbergem, režírovaný Melem Gibsonem. Teď šel do distribuce mimo jiné i akční thriller Land of Bad s Russellem Crowem.
Do soukromí Petra Jákla můžete nahlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho receptu připravit veganské bezlepkové kuličky, jsou skvělé:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím vyšperkovat veganské saláty? Chuť pozvedne ořechová strouhanka nebo asijská tamari omáčka
Jan Punčochář prozradil fígl, jak na skvělé řízky: Trik spočívá ve správném obalení i smažení, říká šéfkuchař
Reportáž: Jak se vaří U Sapíků? Legendární šéfkuchař nabízí řízek přes celý talíř, skvělý sulc i sladké taštičky
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Jak na kuře na paprice i pro začátečníky: Pomůže snadný recept i fígl s vmícháním smetany, aby bylo jídlo perfektní
Režisér a producent Petr Jákl: Zbožňuju chipsy a oříšky a nesnáším vaření podle receptů, raději improvizuji