Šťavnatá sezóna broskví a nektarinek – naučte se s nimi kouzlit
9. 9. 2016 Vaření
Chuť broskví a nektarinek patří k létu. Není nic lepšího než se v parném dni zakousnout do tohoto sladkého plodu slunce. Tyto dvě sestřenice, broskev a nektarinka, mezi nimiž je rozdíl nejen v chuti, ale i v drobném chmýří, které má broskev, jsou výborné na přípravu netradičních dezertů, koktejlů i marmelád. Vyzkoušíme si, jak by mohly chutnat naložené v šampaňském želé, jak z nich připravit marmeládu nebo vynikající a jednoduchý dezert.
1. Broskve/nektarinky v šampaňském želé
Připravte si:
-
50 ml růžového šampaňského nebo sektu
(použít můžete i lambrusco, v tom případě opatrně s medem) - 2½ lžičky práškové želatiny
- 4 lžíce medu
-
3 broskve, pokrájené na dílky
Postup:
Odlijte si trochu sektu do skleničky a rozmíchejte v něm želatinu. Zbytek sektu nalijte do hrnce a společně s medem nechte minutu povařit. Sejměte z ohně a přimíchejte želatinovou směs. Broskve naskládejte do zavařovacích sklenic (můžete použít ozdobné, v kterých budete dezert rovnou servírovat) a zalijte želé tekutinou. Nechte 2 hodiny vychladit a podávejte jako lehký dezert.
Tip: Chcete-li dezert trochu přiostřit, použijte místo sektu broskvovou vodku.
2. Broskvová/nektarinková marmeláda s vůní koňaku a vanilky
Připravte si:
- 1,5 kg pevných broskví/nektarinek
- 1 kg želírovacího cukru (2:1)
- Šťávu ze 2 citronů
- 4 lžíce koňaku nebo brandy
- 2 vanilkové lusky
-
Pár hlaviček hřebíčku
Postup:
Celé broskve spařte ve vroucí vodě, poté ihned zchlaďte, oloupejte a odpeckujte. Broskve nakrájejte na větší kostičky, promíchejte je s želírovacím cukrem a citronovou šťávou a nechte je pár hodin odpočinout v hrnci. Následně přiveďte směs k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat asi 15-20 minut, dokud broskve nezměknou (čím větší kusy, tím delší doba vaření.) Po celou dobu vaření broskví sbírejte pěnu. Po prvních 20 minutách mírného vaření opět zvyšte plamen a vařte dalších 20 minut, poté odstavte a seberte pěnu. Broskve nechte 10 minut zchladnout a vmíchejte koňak nebo brandy. Marmeládu plňte do čistých horkých sklenic. Do každé sklenice přidejte kousek vanilkového lusku a pár hlaviček hřebíčku.
Tip: První ochutnávku marmelády neprovádějte dříve než za měsíc, čím je marmeláda starší, tím je lepší a uleželejší. Vydrží až 1 rok.
3. Zapečené broskve/nektarinky s kokosovo-mandlovou drobenkou
Připravte si:
- 8 broskví nakrájených na dílky
- 100 g krupicového cukru
- Kapku vanilkového extraktu
- Špetku skořice
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 50 g másla
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 4 lžíce sekaných mandlí
-
2 lžíce cukru moučka
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 °C. V zapékací míse promíchejte broskve s cukrem, skořicí a vanilkovým extraktem. Připravte si drobenku. Promněte v dlaních kokos, mandle, polohrubou mouku, cukr a máslo, tak aby se vytvořila sypká směs s hrudkami. Touto směsí posypte broskve v zapékací míse a pečte asi 40 minut.
Tip: Teplý dezert podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Mohlo by vás zajímat