Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Den dětí je příležitostí vytvořit pro naše ratolesti nějaký sladký dárek. V sezóně jahod by se hodil třeba nějaký dezert, který toto sladké ovoce obsahuje. Proč se ale nepustit rovnou do jahodového dortu, když je podle receptu finalistky Peče celá země Terezy tak jednoduchý? Překvapte své děti, rozhodně jim to udělá radost.

Sladké překvapení

Svátek dětí si rozhodně říká o to, abychom pro naše nejmenší připravili nějaké překvapení. A proč by to nemohla být třeba nějaká pečená dobrota? Nabízí se spousta variant, co by se dalo nachystat, ale jeden skvělý tip nabídla finalistka Peče celá země Tereza Olbrichtová

Ta na svém instagramovém účtu nabídla svou verzi jahodového dortu, který na první pohled nejen skvěle vypadá, ale určitě i chutná. 

Noční můra se nekoná

Příprava není nijak složitá, takže se do  ní mohou pustit i ti, kteří se pečení dortů bojí. „Právě pro ty jsem tenhle recept připravila. Skutečně stačí jen suroviny, které jsou běžně k dostání,“ říká Tereza pro Toprecepty.cz. „Ke všemu není třeba dort obmazávat, což je častá noční můra,“ dodává.

Jahody má Tereza nejraději ty ze zahrádky. „Ráda je ale kupuji i přímo od pěstitelů,“ říká finalistka televizní pečící show. Pro své dvě dcery už má na Den dětí naplánovaný program, chybět nebude ani něco dobrého k snědku. „Pojedeme na celý den na dětský festival do Nepomuku a tam se to bude dobrotami jen hemžit,“ říká Tereza pro Toprecepty.cz. Sama nic péct nebude. „Ode mě už to pro ně není nic svátečního,“ říká se smíchem.

Oblíbený dezert

Jahodový dort je oblíbený po celém světě. Například Japonci ho dokonce přidávají na své vánoční menu. Jednu z prvních zmínek o receptu na jahodový dort lze nalézt v časopise Ohio Cultivator z roku 1845. Od té doby se dort dočkal mnoha obměn, které jsou závislé na regionech, kde se připravuje i receptech, jichž je nespočet. Zajímavostí je, že v roce 2014 byl ve Španělsku vytvořen největší jahodový dort na světě, který vážil přes 11 tun

S receptem od Terezy ovšem takového giganta určitě nevytvoříte. Rozhodně se však bude jednat o skvělý dort na Den dětí.

Na přípravu lahodného dortu budete potřebovat: Na těsto - 300 g vajec (6 ks), 180 g cukru krystal, 40 g horké vody (3 lžíce), 1 g soli, 150 g hladké mouky, 60 g polohrubé mouky a citronovou kůru. Na marmeládu - 250 g jahodové marmelády a 30 g citronové šťávy. Na smetanový krém - 300 g lučiny, 500 g smetany 33%, 250 g mascarpone a 100 g cukr moučka. Na zdobení - 500 g jahod.
Jak na to?

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do nadýchané pěny, šleháme alespoň 10-15 minut. Postupně přidáme horkou vodu. Poté opatrně vmícháme všechnu prosátou mouku se solí a citronovou kůrou.
  2. Pečeme v ráfku o průměru cca 20-24 cm na 160 °C zhruba 50 minut. Necháme vychladnout, potom prokrojíme na dvě až tři části, záleží na výšce.
  3. Marmeládu dáme do misky a zředíme ji citronovou šťávou.
  4. Lučinu, smetanu, mascarpone a cukr v míse vyšleháme do pevného krému.
  5. Do olejem zevnitř potřeného ráfku o velikosti dortu vložíme dortovou fólii, popř. pečící papír, dovnitř vrstvíme korpus, marmeládu, jahody a smetanový krém.
  6. Pořádně utáhneme ráfek a dáme přes noc zachladit do lednice.
  7. Druhý den ozdobíme jahodami, zbylým krémem a ozdobami dle vlastních preferencí. 

Cestu Terezy soutěží Peče celá země můžete vidět v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Pokud vám nějaké jahody zbydou, připravte si podle našeho videoreceptu skvělou hrnkovou buchtu:

Zdroj informací:

wikipedia.org - Strawberry cake

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku