Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Kuřecí maso je oblíbené, protože nepotřebuje dlouhou dobu na přípravu. Skvělým a jednoduchým jídlem jsou i zámečtí rarášci. S vařeným bramborem mohou být výborným obědem či večeří, poslouží ale také jako chuťovka k pivu či vínu.

Zámečtí rarášci

Můžeme se setkat s označením rarášci či zámečtí rarášci. Ačkoliv to zní až pohádkově, žádné pohádkové suroviny se v pokrmu neobjevují. Jde o smažené kousky masa, předem obalené v těstíčku z piva a dalších ingrediencí. Příprava je velmi snadná. Zdržením je jen odležení směsi v chladu

Rarášky je možné připravovat z různých druhů masa (vepřové, krůtí, králičí), a to se pak dostává i do názvu jídla. Z kuřecího masa jsou ale nejrychlejší. Pokud využíváme vepřové, je lepší ho nechat odležet jednou tak dlouhou dobu.

Jídlo si můžeme dát k obědu třeba s vařenými brambory a zeleninovým salátem. Výbornou variantou je také bramborová kaše a listy salátu. Rarášci se také hodí jako chuťovka, například při oslavě či posezení s přáteli. 

Kuřecí rarášci s pivem i bez něj

Kousky kuřecího masa obvykle nakládáme do směsi, která je zalita pivem. Pokud nechceme pivo využívat, můžeme zvolit smetanu. Ve směsi pak může být mouka, škrob, hořčice (plnotučná či pikantnější dijonská), někdy se využívá i sójová omáčka. Součástí bývají i bylinky: oregano, petrželka, bazalka, ale třeba také pažitka. Na dochucení využijeme mletý pepř a sůl.

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Zámečtí kuřecí rarášci

Na pět porcí potřebujete: 500 g kuřecích řízků, 40 g hladké mouky, 25 g plnotučné hořčice, 25 g Solamylu, 25 g sójové omáčky, sůl, 50 ml světlého piva, oregano, 1 vejce a olej na smažení.

Jak na to? Z mouky, Solamylu, vejce, piva, sójové omáčky, hořčice a koření vypracujte hladké těsto. Maso si nakrájejte na nudličky, které naložte do směsi. Nechte alespoň tři hodiny odležet.

Připravte si pánvičku s olejem na smažení, rozehřejte ho a do horkého oleje vkládejte kousky masa. Smažte rarášky po obou stranách dozlatova. 

Náš tip: Přichystejte si zámecké kuřecí rarášky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku