Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpěvák Ben Cristovao je veganem z přesvědčení. Zvířata žijí v nekřesťanských podmínkách, říká slavný influencer
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Zpěvák a sportovec Ben Cristovao patří mezi známé osobnosti, které se aktivně zasazují za práva zvířat. On sám přestal jíst maso ze dne na den, byla to taková léčba šokem. Nikomu ale svoji cestu nevnucuje, jak prozradil pro Toprecpety.cz.

Kuře by zabít nedokázal 

S Benem jsme se potkali na akci ve škole vaření Chefparade, kde se slovenským šéfkuchařem Lukášem Kováčem společně předváděli, že i veganská jídla můžou vypadat a chutnat skvěle. 

To, že je Ben už 8 let veganem, jeho fanoušci, čítající jen na Instagramu skoro 900 tisíc sledujících, určitě ví. Pro čtenáře webu Toprecepty.cz se svěřil, jak k tomu došlo. „Já jsem byl velký jedlík masa, jedl jsem ho extrémně pravidelně, denně. A pak mi kamarád řekl, ať tedy zkusím zvíře zabít, abych věděl, jaké to je. Dostal jsem možnost zabít kuře a došlo mi, že tohle já nejsem, že to nechci. Ten den jsem přestal jíst maso a už jsem ho nikdy nejedl,“ řekl zpěvák, kterého si mnozí pamatují jako finalistu soutěže Česko Slovenská SuperStar, kde v roce 2009 skončil na 7. místě. 

Zpěvu se Ben věnuje na profesionální úrovni, stejně jako sportu, konkrétně brazilskému jiu-jitsu, v němž se účastní turnajů a sbírá medaile po celém světě. Zeptali jsme se ho tedy i na to, jestli si jako sportovec musí hlídat jídelníček. 

Veganská strava je není tak náročná na zpracování, takže zas tak to řešit nemusím. Ale hlídám si vitaminy a minerály,“ řekl nám Ben, který se kdysi od vegetariánství dostal postupně až k veganství. Co ho k tomu vedlo? 

Jednoduše jsem se podíval, jaká je cesta mléčných výrobků v tom velkoprůmyslu a je to podle mě ještě násobně horší, než to zvíře jen zabít,“ svěřil se zpěvák s tím, že jeho rozhodnutí nejíst maso a mléčné výrobky je hlavně etického důvodu, byť sám na sobě pozoruje i zdravotní benefity

Lepší pleť i zdraví

Vynechání mléčných výrobků mi extrémně zdravotně pomohlo. Okamžitě se mi zlepšila pleť, zmizela většina alergií a celkově se mi zlepšilo zdraví,“ vypočítal Ben a hned taky dodal, že neříká, že to platí univerzálně. „Ale u mě to tak bylo.“

Známý influencer si zároveň pochvaluje nabídku vegetariánských i veganských výrobků v supermarketech. „Když jsem na ten vlak naskakoval já, tak ještě nebyly běžně ultranáhražky masa a mléčných produktů, dnes, když člověk nechce jíst maso a mléčné výrobky, tak nemá problém. Nabídka je neuvěřitelná,“ zhodnotil.   

Porovnávat ceny masa a mléčných výrobků a jejich alternativ podle něj nejde. 

Nezapomeňme na to, že dnes u nás jsou mléčné produkty dotované, protože naše země je velmi pro masový i mléčný průmysl. A aby to bylo takhle levný, tak jsou zvířata v nekřesťanských podmínkách, v takových, že to ani nechceme vidět,“ okomentoval zpěvák s tím, že tohle je jeho cesta, kterou nikomu nenutí. 

Náš tip: Jak si připravit domácí vegetu k ochucení masových či bezmasých jídel, na to se můžete podívat v našem videu: 

 

Zdroje informací: 
cs.wikipedia.org: Ben_Cristovao

Recepty k tomuto článku