Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Zdroj: Wikimedia Commons, Manfredo Ferrari, Public Domain

Pomáhala těm, kteří trpěli. Matka Tereza vyhledávala děti ohrožené válečným strádáním a pomáhala je evakuovat do bezpečí. Pro sirotky a opuštěné děti budovala útulky, zakládala nemocnice či školy. I svatá Matka Tereza si ale někdy ráda zamlsala.

Druhý domov našla v Indii

Matka Tereza (1910-1997) se narodila jako Agnesë Gonxhe Bojaxhiu do zámožné albánské rodiny ve městě Skopje (dnešní Severní Makedonie, tehdy Osmanská říše). Pro život řeholnice se údajně rozhodla už ve svých dvanácti letech. V 18 letech odjela do Irska, kde vstoupila do kongregace Loretánských sester a později přijala jméno Tereza.

A protože toto společenství řeholnic působilo převážně v Indii, přemístila se v roce 1929 tam. Indie se pro ni stala osudovou zemí a druhým domovem. 

Indická kuchyně jí učarovala

Mladá řeholnice si Indii zamilovala a zachutnala jí i indická kuchyně. Měla ráda typické indické street food a jídlo si prý také na ulici často kupovala. Většinou šlo o jednoduché a lehce pálivé pokrmy. A na čem si Tereza pochutnávala?

Třeba na rajčatové rýži. To je lehce pikantní pokrm z jednoho hrnce, který se připravuje z rýže basmati, rajčat, různého koření a hlavně s přidáním chilli papriček.

Pálivé je i rajčatové curry, další z oblíbených pouličních jídel Matky Terezy. V tomto případě jsou základem cherry rajčátka, ochucená směsí indického koření a servírovaná s dušenou rýží basmati.

Čočkové knedlíčky dahi vada

Matka Tereza si neodpustila ani jemné dahi vada. Malé knedlíčky připravené z těsta z mleté čočky, zelených papriček, stouhaného zázvoru a kmínu se dozlatova osmaží na oleji a podávají většinou zastudena se smetanovým jogurtem, ozdobené troškou chutney.

Na ulici si mohla pořídit také salát z vařených brambor smíchaný s cibulí, paprikou  rajčaty a čerstvými papričkami jalapeños a s jogurtovým dresinkem.

I řeholnice to mají rády sladké

Ačkoli Matka Tereza většinou měla na talíři bezmasé a pálivé pokrmy, nevyhývala se ani sladkému. A protože většinu života pobývala v Indii, opět většinou šlo o asijské sladkosti.

Patřil mezi ně mishti doi (někdy je známý jako sweet curd), což je původem tradiční bengálský recept. Tento moučník se připravuje z hustého jogurtu s karamelizovaným třtinovým cukrem.

Matka Tereza si pochutnávala i na sladkém nákypu z rýže kheere (khír) s kardamomem, rozinkami a šafránem.

Čokoláda a zmrzlina

Aby nedošlo k omylu, přestože Tereza milovala asijská jídla, ani těch evropských se nezříkala. Je o ní známé, že ujížděla na čokoládě a nikdy si neodepřela zmrzlinu.

Přes nezpochybnitelnou práci ve prospěch chudých a nemocných její kritici Matku Terezu obviňovali ze spolupráce s diktátorskými režimy a odsuzovali její až fanatické odmítání antikoncepce a potratů. Matka Tereza zemřela v roce 1997 v milované Kalkatě, kde je i pohřbena.

Náš tip: Asijské chutě si můžete dopřát i doma, když si připravíte květákové kari s kokosovým mlékem podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

thehindu.com: Mother Teresa: The Saint who loved fun, chocolate and icecream

timesnownews.com: International Day of Charity: On Mothere Teresa´s death anniversary, know her 10 favorite Indian street foods

wikipedia.org: Matka Tereza

Recepty k tomuto článku