Holka u plotny peče: Hrníčková Granko bábovka je neskutečně vláčná, voní kakaem a snadno se připravuje
3. 6. 2024 Vaření
Bábovky patří mezi naše nejoblíbenější moučníky, ty hrníčkové jsou navíc na přípravu neskutečně snadné. Zkuste dnes se mnou upéct Granko bábovku, která se nedávno stala hitem sociálních sítí. A právem! Je totiž neskutečně dobrá!
Bábovky nejen na neděli
Jak už v našem předchozím článku popisovala kulinární redaktorka a expertka na období gastronomie první republiky, Kristina Šemberová, bábovka po nedělním obědě či odpoledne ke kávě patřila za první republiky k běžné městské tradici.
Na venkově bývaly tradičnější spíše koláče, buchty a různé omelety, protože na bábovku byla potřeba forma, stabilní teplota po delší dobu a také dostatek času, protože těsto na třené či kynuté bábovky se zpracovávalo ručně.
Dnes máme šlehače, výkonné trouby, formu má doma každá hospodyňka a tak se ze slavnostního moučníku stal zcela běžný. Na pečení bábovky si troufnou i začátečníci. Aby taky ne. Když máte dobrý recept, nic na tom není. Dokonce se obejdete i bez váhy. Třeba jako u této hrníčkové Granko bábovky.
Mohlo by vás zajímat
Recept na Granko bábovku
Recept na Granko bábovku jsem nedávno objevila na facebooku, kde jej publikovala Ivana Vondráčková a pak se začal šířit jako lavina. Recept, potažmo bábovku, všichni chválili a tak jsem ji musela zkusit taky.
Na postup existují dvě různé verze. V jedné se šlehá sníh, v druhé se jen smíchají celá vejce s cukrem. A právě tento postup jsem zvolila a dopadlo to skvěle. Hrníček jsem použila stylově Granko bucláček, který by měl mít (1 cm pod okraj) 200 ml.
A tady už je zmíněný recept na fantastickou Granko bábovku. Budete potřebovat: 1 hrnek cukru, 1 hrnek Granka, 1 hrnek hladké mouky, 1 zakysaná smetana, 3 vejce (M), 1 prášek do pečiva a 1/2 hrnku oleje.
Jak na to? Vejce prošlehejte ruční metličkou s cukrem, postupně přidávejte olej, zakysanou smetanu, mouku s práškem do pečiva a Granko.
Těsto vlijte do řádně vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečte v předehřáté troubě asi 40-50 minut. Hotovou bábovku nechte vychladnout a pocukrujte.
Moje tipy:
- Těsto se zdá být trochu řidší, ale nebojte se toho. Má to tak být. Bábovka je pak po upečení neskutečně vláčná a chuťově výrazná.
- Při odměřování na hrníčky zvolte standardní hrníček o objemu 250 ml. Já použila Granko bucláček, ale to nemusíte, klidně vezměte jakýkoliv z kuchyně, jen musí být na všechny suroviny stejný.
- Zakysanou smetanou jsem použila s 16 % tuku (kelímek 200 g).
- Pokud nemáte bábovkovou formu, těsto můžete vylít také na hlubší plech a upéct si tak Granko řezy. S vyšlehanou pařížskou smetanou budou skvělé.
Něco navíc: Podle našeho video receptu snadno připravíte i Margot bábovku.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů