Srdce na smetaně: Lahodné maso ve smetanové omáčce potřebuje delší dobu na přípravu a přidání smetany ve správný čas
5. 6. 2024 Vaření
Vnitřnosti v české kuchyni nepřipravujeme tak často. Výjimkou jsou játra. Naše babičky ale věděly, že srdce na smetaně je velká pochoutka a chystaly z něj skvělý oběd. Uvařte si ho také.
Co udělat z hovězího srdce
Hovězí srdce kdysi bývalo oblíbeným pokrmem. Dnes už tyto vnitřnosti jíme méně často. Výborné je na slanině, připravuje se z něj také guláš, nebo si hovězí srdce můžeme přichystat na smetaně, podobně jako plíčky.
Příprava srdce má dvě nevýhody. Jednou je čištění, kdy krátkým ostrým nožem vyřežeme tepny a ostatní tkáně, aby zůstalo zbarvené jen tmavě červeně. Druhou nevýhodou hovězího srdce je dlouhé pomalé vaření tak, aby změklo. Pokud ale tepelnou úpravu přeženeme, nemusíme se bát, že by se rozpadlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vařit hovězí srdce
Příprava hovězího srdce je pomalejší, ať už s ohledem na zmíněné čištění nebo na pomalou dlouhou tepelnou úpravu. Ta trvá něco přes dvě hodiny. Pokud nebudeme chtít čekat, můžeme využít tlakový hrnec, který přípravu zkrátí na necelou polovinu. Když budeme mít k dispozici srdce vepřové, bude doba kratší. Zhruba hodinu a půl.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit srdce na smetaně
Na přípravu čtyř porcí si přichystejte: 600 g hovězího srdce, 50 g másla nebo oleje, 1 cibuli, sůl, mletý pepř, 1 větší bobkový list, 2 hřebíčky, masový vývar (podle potřeby), 30 g hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, ocet a cukr.
Jak na to? Odblaněné a omyté srdce nakrájejte na menší proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte tuk, zpěňte cibuli, přidejte srdce, pepř, bobkový list a hřebíčky. Opečte maso a podlijte ho vývarem. Duste doměkka. V hrníčku rozmíchejte mouku ve vodě a přilijte k masu. Povařte 20 minut. Vypněte sporák, přimíchejte kysanou smetanu, okyselte a oslaďte. Srdce na smetaně můžete podávat s houskovým knedlíkem.
Náš tip: Na smetaně si můžete přichystat i vepřové srdce. Připravte si ho podle následujícího receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Chyby při zpracování vnitřností: Na proprání i době tepelné úpravy opravdu záleží
Přečtěte si Zobrazit více
Špičkový šéfkuchař Marek Raditsch miluje vnitřnosti a nám prozradil recept na vepřová líčka po kantonsku s omáčkou pěti vůní
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit