Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srdce na smetaně: Lahodné maso ve smetanové omáčce potřebuje delší dobu na přípravu a přidání smetany ve správný čas
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Vnitřnosti v české kuchyni nepřipravujeme tak často. Výjimkou jsou játra. Naše babičky ale věděly, že srdce na smetaně je velká pochoutka a chystaly z něj skvělý oběd. Uvařte si ho také.

Co udělat z hovězího srdce

Hovězí srdce kdysi bývalo oblíbeným pokrmem. Dnes už tyto vnitřnosti jíme méně často. Výborné je na slanině, připravuje se z něj také guláš, nebo si hovězí srdce můžeme přichystat na smetaně, podobně jako plíčky. 

Příprava srdce má dvě nevýhody. Jednou je čištění, kdy krátkým ostrým nožem vyřežeme tepny a ostatní tkáně, aby zůstalo zbarvené jen tmavě červeně. Druhou nevýhodou hovězího srdce je dlouhé pomalé vaření tak, aby změklo. Pokud ale tepelnou úpravu přeženeme, nemusíme se bát, že by se rozpadlo. 

Jak dlouho vařit hovězí srdce

Příprava hovězího srdce je pomalejší, ať už s ohledem na zmíněné čištění nebo na pomalou dlouhou tepelnou úpravu. Ta trvá něco přes dvě hodiny. Pokud nebudeme chtít čekat, můžeme využít tlakový hrnec, který přípravu zkrátí na necelou polovinu. Když budeme mít k dispozici srdce vepřové, bude doba kratší. Zhruba hodinu a půl. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit srdce na smetaně

Na přípravu čtyř porcí si přichystejte: 600 g hovězího srdce, 50 g másla nebo oleje, 1 cibuli, sůl, mletý pepř, 1 větší bobkový list, 2 hřebíčky, masový vývar (podle potřeby), 30 g hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, ocet a cukr.

Jak na to? Odblaněné a omyté srdce nakrájejte na menší proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Na pánvi rozehřejte tuk, zpěňte cibuli, přidejte srdce, pepř, bobkový list a hřebíčky. Opečte maso a podlijte ho vývarem. Duste doměkka. V hrníčku rozmíchejte mouku ve vodě a přilijte k masu. Povařte 20 minut. Vypněte sporák, přimíchejte kysanou smetanu, okyselte a oslaďte. Srdce na smetaně můžete podávat s houskovým knedlíkem

Náš tip: Na smetaně si můžete přichystat i vepřové srdce. Připravte si ho podle následujícího receptu:

Recepty k tomuto článku