Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I v Praze se dá najíst poměrně levně a při troše štěstí i dobře. Prozkoumali jsme pražské jídelny, kde si dáte obvykle českou klasiku "na tácy" za výhodné ceny. Máme pro vás velký přehled nabídky, cen i chuťového porovnání. Zjistěte s námi, kde levně a dobře vaří!

Jídlo z tácu a někdy i na stojáka

Rychle se najíst během obědové pauzy potřebuje spousta lidí. Pokud toužíte po normálním jídle a ne po hamburgeru či hranolkách, jsou pro vás řešením klasické jídelny, kde si objednáte u okýnka a na tácu si pokrm donesete ke stolu.

Tyto jídelny byly fenoménem dob minulých a byly vlastně předchůdcem dnešních fastfoodů. Kromě tzv. lidových jídelen a bufetů na stojáka, se jedlo hlavně v závodních jídelnách - ty sloužily ke stravování zaměstnanců velkých podniků a fabrik. Stejné samoobslužné jídelny jako kdysi ovšem existují i dnes.

Některé ze známých pražských jídelen jsme sami vyzkoušeli a prozkoumali za vás, jak tam vaří, kolik to stojí i jak se nám tam celkově líbilo. Tady jsou naše tipy: 

Jídelna Pe-Pe na Chodově

Nadosah nákupního centra Chodov se spoustou fastfoodů se nachází na okraji sídliště jídelna Pe-Pe. Navzdory nepříliš malebnému interiéru a exteriéru tu ale bývá v době oběda poměrně rušno. Vedle dělníků a důchodců sem na jídlo s oblibou chodí i lidé z nedalekého komplexu kancelářských budov.

Jídelna má 100 míst k sezení a nadšeni tu budou hlavně milovníci klasické české kuchyně. Ti mohou každý den vybírat ze sedmi jídel pohybujících se mezi 129-139 Kč a dvou polévek za 30 Kč. Do jídelny je nutné hlavně dojít brzy.
Naše zkušenost: Dorazili jsme sem až kolem půl druhé a spousta jídel už byla vyprodaná. Nakonec jsme zvolili kuřecí řízek s vařenými bramborami a zelným salátem za 139 Kč. Řízek byl příjemně šťavnatý a brambory navzdory nevábnému vzhledu chutnaly dobře. Příznivá byla i cena za limonádu (25 Kč). Kvalita jídel nás příjemně překvapila, prostředí už méně.  

Jídelna Na Výtoni

Jídelna Na Výtoni nabízí příjemné modernější posezení. Nejčastějšími hosty tu bývají zaměstnanci nedalekého městského úřadu. I zde můžete vybírat každý den z několika jídel, polévku mají na menu jen jednu (za 40 Kč), v době naší návštěvy to ale třeba byla dršťkovka z hlívy ústřičné.

Ceny za hlavní jídla jsou tu nízké, jen pozor, nenechte se zmást, přílohy účtují zvlášť. I tak se ale dostanete na cenu kolem 150 Kč.

Naše zkušenost: Námi zvolené jídlo - krůtí játra na víně (za 117 Kč + rýže za 29 Kč), nás moc nenadchlo, neboť játra byla trochu tvrdší. Ale vzhledem k cenám a trochu zajímavější nabídce podnik doporučujeme vyzkoušet. 

Apetit na Vinohradech 

Tady se přenesete v čase. Jídelna i přilehlá cukrárna jsou jak vystřižené z retro filmu. Nabídka jídel je velká, v poledne zde bývají fronty a dost plno. Za řízek tady dáte 109 Kč, ale pozor, příloha se platí zvlášť! Vařené brambory vyjdou na 33 Kč, šťouchané na 36 Kč. Polévka stojí 40 Kč a salát dle výběru 35-40 Kč.

V nabídce jsou i nápoje. Hlavní chod se salátem a nápojem vás tak vyjde zhruba na 200 Kč (podrobně v galerii). Nabídka jídel je zde značná a na své si přijdou i vegetariáni. Kvalita je ale slabší. 

Naše zkušenost: Podnik jsme navštívili dvakrát. Z toho jsme jednou ochutnali vepřový řízek s bramborami a mrkvový salát, podruhé jsme si dali smažený sýr se šunkou. Řízek byl docela dobrý, vařené brambory vodnaté a bez chuti, mrkvový salát přeslazený. Jako "velký špatný" hodnotíme smažák se šunkou. Sýr měl na sobě hodně obalu a zřejmě kvůli tomu, jak dlouho ležel v ohřívací nádobě, byl obal zcela změklý. I v tomto případě zklamaly vodnaté brambory. 

Jídelna Sudop na Žižkově

Zvenku byste nepoznali, že se v moderní kancelářské budově skrývá jídelna, jež je přístupná i veřejnosti. Podnik jsme si oblíbili a navštívili jej nejméně 10x. Důvodem bylo a je příjemné čisté moderní prostředí, velmi příznivé ceny a výborná kvalita jídla. Ještě na jaře jste zde za hlavní chod dali 110 Kč, nyní od září vyjde hlavní chod na 120 Kč. Polévka (vždy 2 na výběr) stojí 30 Kč. 

Naše zkušenost: Podnik se stal hvězdou naší reportáže. I při opakované návštěvě totiž nikdy nezklamal. Dostanete zde velké porce kvalitního, velice chutného jídla. Vyzkoušeli jsme zde řízek (ten mají každý čtvrtek), španělského ptáčka, rybu, pečené kuře a další. Všechno chutnalo moc dobře, jen jídla bývají méně slaná. Nevýhodou může být otevírací doba (11-14 hod.) a malý výběr čtyř jídel, z nichž jedno je vždy vegetariánské, ale často bývá s houbami. Jídlo lze brát do krabičky i s sebou. Oběd i s nápojem a polévkou vyjde na 155 Kč. 

Havelská koruna

Podnik v centru Prahy je oblíbeným a vyhledávaným nejen pro místní, ale také pro cizince. Není divu, jeho poloha, v Havelské ulici, tedy uprostřed cesty mezi Václavským a Staroměstským náměstím, si o to doslova říká. V čistém a stylově zařízeném interiéru si vyberete z široké nabídky, převážně typicky českých pokrmů. Výdej funguje velmi rychle a během 4-5 minut sedíte s jídlem a pitím u stolu.

Nabídce dominují české klasiky, jako jsou kulajda za 56 Kč, moravský vrabec se zelím a knedlíkem za 187 nebo čočka na kyselo s vejcem a kyselou okurkou za 125 Kč.

Naše zkušenost: Vybrali jsme si sekanou s bramborovým salátem a společně s 0,3 l coly jsme zaplatili 193 korun. Za tuto cenu jsme dostali velkou porci skvěle dochucené sekané s bramborovým salátem, který by obstál u štědrovečerní večeře v mnoha domácnostech. Z Havelské koruny jsme odcházeli velmi spokojeni a určitě ji můžeme doporučit. 

Jídelna Světozor

Pár metrů od Václavského náměstí, v pasáži Světozor, můžete najít jídelnu se stejným názvem. Musíte ovšem vědět, kam přesně se vypravit. Značení je totiž mizerné a vzhledem k tomu, že se podnik nachází jedno patro pod známou pasáží, na první pohled ho neuvidíte. Když ho ovšem najdete, pochopíte, čemu se říká retro. Interiér dá vzpomenout na často zmiňované „devadesátky“ a s jídlem je to podobné. 

V nabídce jídelny, která zavírá již v 15 hodin, najdete například gulášovou polévku za 48 Kč, knedlíky plněné uzeným masem se zelím za 179 Kč, svíčkovou s knedlíkem za stejnou cenu, vepřová játra na cibulce s rýží za 139 Kč či smažený sýr s bramborem za 169 Kč.

Naše zkušenost: Objednali jsme si segedín s houskovým knedlíkem za 149 Kč a půllitr malinovky za 40 Kč. Pro ty, kdo mají rádi prorostlé maso a kyselejší verzi známého guláše, by zřejmě bylo vše v pořádku. Knedlík příjemně překvapil, i když je patrně kupovaný. Za cenu, kterou jsme zaplatili, bychom ovšem čekali víc. Argument, že jsme jedli kousek od Václaváku neobstojí, protože za stejné peníze jsme v Havelské koruně dostali perfektní jídlo v krásném prostředí. Kdybychom měli volit, raději obětujeme pět minut chůze a zajdeme do druhé jmenované jídelny. 

Jídelna Hartigova

V žižkovské Hartigově ulici je prodejna masa a uzenin, jejíž součástí je i jídelna, která nabízí pokrmy ze surovin, které si můžete pořídit na pultu o pár metrů dál. V nabídce najdete například hovězí guláš za 78 Kč, pečenou vinnou klobásu 24,10 Kč, pečený uzený bůček za 29,40 Kč nebo dršťkovou polévku za 46 korun. K tomu však musíte připočítat ještě přílohy, které jsou účtovány zvlášť.

Houskový knedlík přijde na 5,40 Kč, bramborák na 24,50 Kč, porce vařených brambor na 18,90 Kč. 

Naše zkušenost: Zvolili jsme dva pečené karbanátky (100 g za 20,30 Kč) s bramborovým salátem a 3 dcl coly, vše za 156 Kč. Při konzumaci zavládlo lehké zklamání nad kvalitou jídla. Bramborový salát chutnal stejně, jako když si ho koupíte ve vaničce v supermarketu, vlažné karbanátky byly zase tvrdé na povrchu a chuť také nebyla z nejlepších. Pokud se budete pohybovat v této části Žižkova, raději zvolte další z gastro podniků poblíž.

Extra tip: Na ceny i prostředí všech sedmi jídelen se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Test pražských jídelen 2024

Ukázat 38 fotografií

Jak na řízek Ondráš, na to se můžete podívat v našem videu: 

 

Recepty k tomuto článku