Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zpěvák Ben Cristovao má aktuálně náročné období. Po nehodě na motorce musel zrušit své vystoupení a zotavuje se doma. V rekonvalescenci by mu mohla pomoci i zdravá strava. O Benovi je totiž známo, že je už 8 let veganem. Nám v květnu ukázal, jak připravuje hot dog s tofu, je to lahůdka!

Zdravě s Benem

Pokud stále patříte mezi ty, kteří se zdravé stravě vyhýbají obloukem, protože není moc chutná, tak vězte, že to jsou pověry. Třeba takové tofu je laciné, dostupné a dá se upravit tak, že si na něm pochutná každý.

To ostatně dokazuje ve své restauraci šéfkuchař Lukáš Kováč, který nedávno společně s Benem Cristovaem v prostorech školy vaření Chefparade představil několik zajímavých receptů. Nás nejvíc zaujal hot dog s trhaným tofu, na jehož přípravě se podílel i samotný Ben. 

Barbecue tofu hot dog 

Na přípravu rychlé večeře budete potřebovat: 180 g Lunter Tofu na gril Smoky BBQ (1 balení), šalotku, barbecue omáčku, cherry rajčátka, bazalku, ledový salát, rostlinnou majonézu, osmaženou křupavou cibulku, sůl, koření a olivový olej. Na dokončení pak: máslovou briošku nebo jiné vhodné pečivo dle chuti. 

Jak na to? V pánvi na oleji dozlatova osmažte oloupanou a najemno nakrájenou šalotku. Následně přidejte SMOKY BBQ tofu a vařečkou je v pánvi rozdrobte na menší kousky. Opékejte asi 2 minuty.

Přidejte barbecue omáčku, promíchejte a za stálého míchání opékejte další 3 nebo 4 minuty. Ochutnejte a případně dochuťte solí či kořením dle své libosti. 

Připravené pečivo na hot dog rozkrojte v polovině tak, abyste části úplně neoddělili, ale mohli je krásně rozevřít. Vnitřek pomažte majonézou, poté přidejte lístky ledového salátu. Na ten vložte opečené trhané tofu a 2-3 plátky rajčátek. Dozdobte lístky bazalky a posypejte smaženou cibulkou, která vytvoří krásný křupavý efekt. 

Tipy pro vegany i nevegany:

  • Tofu můžete koupit i neochucené a sami si je namarinovat ve směsi koření a oleje. Stačí hodinka až dvě. Anebo si vyberte marinované tofu dle své chuti a nabídky v obchodě. 
  • Co se týká toho, jaké tofu koupit, doporučujeme lokální výrobky, bez GMO, které mají menší ekologickou stopa. K dostání je třeba tofu ze sójových bobů vypěstovaných na Slovensku (poznávacím znamením je certifikát Donau Soja).
  • Z tofu se dají připravit i pomazánky či dezerty. Stačí tofu rozmixovat a ochutit třeba česnekem a opečenou cibulkou ve slané verzi, nebo ovocem a medem ve sladké variaci. 

Něco navíc: Jak to na akci vypadalo i jak Ben vařil, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Ben Cristovao v zástěře: Bezmasý hot dog z tofu připraví i začátečník za pár chvilek, s křupavou cibulkou chutná božsky

Ukázat 7 fotografií