Domácí knedlík připravený za půl hodiny: Hrníčková verze chutná skvěle, je rychle hotová a zvládne ji i kuchař amatér
5. 6. 2024 Vaření
Máte rádi knedlíky, ale raději je doma neděláte, protože si myslíte, že je s jejich přípravou hodně práce? Nemusí tomu tak být, když máte dobrý recept, s jehož pomocí zvládnete skvělou přílohu vytvořit během pouhé půlhodiny.
Nebojte se knedlíků
Je mnoho jídel, ke kterým knedlík neodmyslitelně patří. Ať už jde o pečenou kachnu, vepřové maso se zelím nebo mnoho omáček, málokdy přemýšlíte nad tím, co zvolit jako přílohu.
Občas ovšem nastane jeden ze dvou nejčastějších problémů. Kupovaný knedlík vám nechutná nebo nemáte zkušenost s přípravou domácího a myslíte si, že je složitá. Není tomu tak.
Mohlo by vás zajímat
Hrnečku, vař
Právě knedlík je jedním z pokrmů, které lze připravit velmi jednoduše, takzvanou hrnečkovou metodou. Tentokrát se ovšem nejedná o to, že byste suroviny měřili na hrnky, ale knedlíky si přímo v nich uvaříte.
Nejen, že získáte ideální tvar, ale také si přípravu výrazně ulehčíte. Jako odměnu za snahu určitě dostanete pochvalu od všech strávníků, pro které jídlo připravujete.
Záměna rohlíků
Existuje mnoho receptů na knedlíky vařené v hrníčku, ten od Hany Zlatníkové, známé na Instagramu jako hanka_rainbow_fairy je však v něčem výjimečný. Místo klasických rohlíků do něj totiž přijdou celozrnné.
Pochopitelně se nejedná o nutnost, ale zajímavé zpestření jídelníčků. Pokud jste tedy třeba vyrazili na houby a chystáte se z nich udělat omáčku, zkuste si k ní připravit tyto „půlhodinové“ knedlíky.
Hrnkové knedlíky
Na přípravu čtyř jednoduchých knedlíků budete potřebovat: 2 starší rohlíky, 2 vejce, 250 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, špetku soli, máslo na vymazání hrníčků a listy petrželky.
Jak na to?
- Rohlíky nakrájejte na kostky. U vajec oddělte bílky od žloutků. Z bílků si ušlehejte sníh.
- Do mísy dejte žloutky a mléko a společně metlou vyšlehejte. Přidejte mouku a sůl a promíchejte.
- Přidejte rohlíky, petrželku a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Hrnečky vymažte máslem a naplňte těstem do 2/3.
- Vložte do hrnce s vroucí vodou (ta by neměla sahat výše než do poloviny či dvou třetin hrnku) a přiklopte poklicí. Vařte 27 minut na mírném stupni.
- Po uvaření nechejte chvilku vychladnout a pomocí nože oddělte knedlík od hrnku. Poté opatrně vyklopte. Před servírováním stačí pouze nakrájet.
Náš tip: Vyzkoušejte i hrnkové knedlíky z mikrovlnné trouby, jak na to se dozvíte v našem video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více