Domácí knedlík připravený za půl hodiny: Hrníčková verze chutná skvěle, je rychle hotová a zvládne ji i kuchař amatér
5. 6. 2024 Vaření
Máte rádi knedlíky, ale raději je doma neděláte, protože si myslíte, že je s jejich přípravou hodně práce? Nemusí tomu tak být, když máte dobrý recept, s jehož pomocí zvládnete skvělou přílohu vytvořit během pouhé půlhodiny.
Nebojte se knedlíků
Je mnoho jídel, ke kterým knedlík neodmyslitelně patří. Ať už jde o pečenou kachnu, vepřové maso se zelím nebo mnoho omáček, málokdy přemýšlíte nad tím, co zvolit jako přílohu.
Občas ovšem nastane jeden ze dvou nejčastějších problémů. Kupovaný knedlík vám nechutná nebo nemáte zkušenost s přípravou domácího a myslíte si, že je složitá. Není tomu tak.
Mohlo by vás zajímat
Hrnečku, vař
Právě knedlík je jedním z pokrmů, které lze připravit velmi jednoduše, takzvanou hrnečkovou metodou. Tentokrát se ovšem nejedná o to, že byste suroviny měřili na hrnky, ale knedlíky si přímo v nich uvaříte.
Nejen, že získáte ideální tvar, ale také si přípravu výrazně ulehčíte. Jako odměnu za snahu určitě dostanete pochvalu od všech strávníků, pro které jídlo připravujete.
Záměna rohlíků
Existuje mnoho receptů na knedlíky vařené v hrníčku, ten od Hany Zlatníkové, známé na Instagramu jako hanka_rainbow_fairy je však v něčem výjimečný. Místo klasických rohlíků do něj totiž přijdou celozrnné.
Pochopitelně se nejedná o nutnost, ale zajímavé zpestření jídelníčků. Pokud jste tedy třeba vyrazili na houby a chystáte se z nich udělat omáčku, zkuste si k ní připravit tyto „půlhodinové“ knedlíky.
Hrnkové knedlíky
Na přípravu čtyř jednoduchých knedlíků budete potřebovat: 2 starší rohlíky, 2 vejce, 250 ml mléka, 200 g polohrubé mouky, špetku soli, máslo na vymazání hrníčků a listy petrželky.
Jak na to?
- Rohlíky nakrájejte na kostky. U vajec oddělte bílky od žloutků. Z bílků si ušlehejte sníh.
- Do mísy dejte žloutky a mléko a společně metlou vyšlehejte. Přidejte mouku a sůl a promíchejte.
- Přidejte rohlíky, petrželku a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Hrnečky vymažte máslem a naplňte těstem do 2/3.
- Vložte do hrnce s vroucí vodou (ta by neměla sahat výše než do poloviny či dvou třetin hrnku) a přiklopte poklicí. Vařte 27 minut na mírném stupni.
- Po uvaření nechejte chvilku vychladnout a pomocí nože oddělte knedlík od hrnku. Poté opatrně vyklopte. Před servírováním stačí pouze nakrájet.
Náš tip: Vyzkoušejte i hrnkové knedlíky z mikrovlnné trouby, jak na to se dozvíte v našem video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hrníčkové knedlíky můžete mít připravené do pěti minut: Chutnají báječně a uvařit je dokáže i kuchařský amatér
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Pečená kachna je podle odborníků nejlepším masovým jídlem ve střední Evropě: Příprava však má svá pravidla
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé
Uvařili jsme knedlík podle receptu Martina Peciny, vítěze MasterChef Česko: Díky jedné ingredienci je jídlo úplně geniální
Farmářská krkovička v cibuli a pivu: Masíčko je šťavnaté a úplně se rozpadá díky marinování, chuť dodá směs koření