Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní ovocný piškot s tvarohem a pudinkem: Nadýchaný a vláčný dezert plný ovoce báječně osvěží a je snadný na přípravu
Zdroj: Toprecepty, ADAMEK26

Letní ovocný piškot s tvarohem a pudinkem je krásně lehoučký. Osvěžující díky zakysané smetaně a čerstvému ovoci. Vždyť natrhat už si můžeme voňavé jahody a koupit si maliny či borůvky.

Letní dezerty

Za teplých dnů toužíme po lehkých nadýchaných dezertech, které zároveň osvěží. Jedním z klasických těst je to piškotové. Právě ono je nádherně lehoučké, jen se rozplývá na jazyku. K němu se báječně hodí čerstvé sezónní ovoce, ať už to jsou jahody, rybíz, borůvky nebo třeba maliny. Zalít je můžeme želatinou, ale také pudinkovou vrstvou. Vychlazený dezert pak je skutečně osvěžující.

Dalšími chladivými ingrediencemi jsou i tvaroh a zakysaná smetana. Obě se báječně hodí na letní moučník.   

Příprava piškotového těsta

Piškotový korpus obvykle připravujeme ze tří základních surovin: vejce, cukru (ideálně krupicového, případně třtinového o stejné jemnosti) a mouky. Někdy se přidávají i další ingredience. Důležitý je dobře ušlehaný sníh, pro jeho přípravu jsou nezbytností čisté a suché nástroje a mísa. Většinou si nejprve připravíme zmíněný sníh a v druhé míse smícháme žloutky s cukrem. Šlehají se zvolna, ale důkladně, dokud nezbělají a nenabudou. Přidávaná mouka má být prosátá stejně jako kypřicí prášek. Nakonec přimícháme sníh a dáme péct. Troubu neotevíráme, aby těsto nespadlo. 

V níže uvedeném receptu sice piškotové těsto zpracováváme najednou (na závěr přidáváme kypřicí prášek) a jako úplně poslední po prošlehání kápneme olej, stále se ale vyplatí prosít mouku a těsto důkladně prošlehat do pěny. 

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Letní ovocný piškot s tvarohem a pudinkem

Na piškot budete potřebovat: 6 vajec, 6 lžic cukru moučky, 5 lžic polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 pudink (vanilkový), citronovou kůru, trochu oleje (na zakápnutí). Na podklad: 2 zakysané smetany, 1 tvaroh, 1 lžíci cukru a 1,5 balíčku Smeta-fixu. Ovoce: jahody, hrozny, borůvky, maliny  nebo třeba ananas. Na pudink: 375 ml vody, 125 ml pomerančového sirupu, 1 vanilkový pudink a 2,5 lžíce cukru, potřebovat budete ještě tuk na vymazání plechu a krupici na vysypání plechu.

Jak na to? Nejprve si připravte piškot. Všechny suroviny dejte do vyšší nádoby (prášek na pečení jako poslední) a ušlehejte. Těsto by mělo nabýt do podoby pěny, zvětšit obsah minimálně 2-3x , až poté přidejte kapku oleje.

Troubu předehřejte na 130 °C. Plech (vysoký 3-4 cm) vymažte tukem a vysypte krupicí. Těsto nalijte na plech a dejte do trouby péct, zhruba na 12 minut. Upečenost zkontrolujte špejlí, kterou zapíchněte do piškotu. Po vytažení musí vyjít suchá. Pokud je to v pořádku, vyndejte piškot ven z trouby a nechte ho vychladnout.

V mezičase, když je piškot v troubě, vezměte všechny suroviny na podklad a důkladně je promíchejte. Nechte bokem odstát. Ovoce očistěte, nakrájejte ho na kousky velikosti sousta.

Pudink připravte bez mléka z výše uvedenýc surovin. Když je hotový piškot vychladlý, rovnoměrně rozetřete podklad po celém povrchu piškotu. Ovoce vyskládejte po povrchu. Nakonec přelijte celý povrch uvařeným, ještě teplým pudinkem. Celý moučník na plechu dejte zchladit, nejlépe na chvíli do ledničky. Když zatuhne pudink nahoře, je hotovo.

Náš tip: Připravte si letní piškot s tvarohem a pudinkem podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku