Mini langoše ze zakysané smetany: Jemné těsto nechte pořádně vykynout a placky zprudka usmažte v pořádné vrstvě oleje
10. 6. 2024 Vaření
Pokud vám stánková dobrota langoše přijde příliš veliká, přichystejte si mini langoše podle ověřeného receptu. Ozdobit si je pak můžete naslano s česnekem, kečupem a sýrem, nebo třeba nasladko s povidly.
Domácí kynuté langoše
Původně maďarské smažené placky jsou typickou stánkovou dobrotou, kterou si ale i snadno vyrobíme doma. Nejčastěji je připravujeme jednoduše s česnekovou potírkou, kečupem a sýrem, zajímavou variantou je ale i ta sladká s povidly.
Receptů na těsto na langoše je řada. Základem je mouka, voda, sůl, trocha cukru a droždí. Takové langoše ale mohou být tužší. Ty nejlahodnější bývají s jogurtem, výborné jsou i zadělávané se zakysanou smetanou. Jsou pak totiž mnohem jemnější.
Mohlo by vás zajímat
Příprava kynutých langošů
Abychom získali vynikající langoše, které budou chutnat ještě lépe než ve stánku, je potřeba si pohlídat následující kroky.
- Včas vyndejte zakysanou smetanu z lednice, aby nedělala problémy v těstu, a nechte ji, aby se teplotně přizpůsobila.
- Připravte kvásek z mléka, cukru a droždí. Nechte ho zakrytý a počkejte, až se začnou tvořit bublinky.
- Po smíchání všech ingrediencí na těsto a propracování nechte těsto dobře vykynout.
- Z vykynutého těsta ještě udělejte hromádky a na vále je nechte dokynout.
- Připravte si vyšší pánvičku nebo hrnec a nalijte tolik oleje, aby v něm těsto plavalo. Než ho tam ale dáte, pořádně olej rozehřejte. Jen tak zůstanou langoše navrch křupavé a uvnitř nadýchané.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…
Mini langoše
Těsto se může zdát trochu tužší (podle smetany, jakou použijete), ale vykyne a krásně se sním pracuje. Na 35 kusů potřebujete: 600 ml mléka, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, špetku cukru, 42 g droždí, špetku soli a 200 g zakysané smetany.
Jak na to? Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek, poté ho smíchejte s moukou, zakysanou smetanou, vejcem a solí. Vypracujte těsto a nechte ho v teple kynout. Během kynutí jedenkrát těsto promíchejte.
Pomocí pomoučněné polévkové lžíce pokládejte na posypaný vál hromádky. Rukou je zakulaťte a nechte chvíli dokynout. Pak doprostřed rukou udělejte důlek a okraje opatrně vytahujte.
Langoše smažte po obou stranách v hlubší pánvi ve větší vrstvě rozpáleného oleje. Dejte okapat na talíř vyložený ubrousky. Náplň lze použít sladkou i slanou.
Náš tip: Výborné langoše si můžete připravit i z jogurtového těsta. Třeba právě podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat