Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mini langoše ze zakysané smetany: Jemné těsto nechte pořádně vykynout a placky zprudka usmažte v pořádné vrstvě oleje
Zdroj: Toprecepty, hemriettas

Pokud vám stánková dobrota langoše přijde příliš veliká, přichystejte si mini langoše podle ověřeného receptu. Ozdobit si je pak můžete naslano s česnekem, kečupem a sýrem, nebo třeba nasladko s povidly.

Domácí kynuté langoše

Původně maďarské smažené placky jsou typickou stánkovou dobrotou, kterou si ale i snadno vyrobíme doma. Nejčastěji je připravujeme jednoduše s česnekovou potírkou, kečupem a sýrem, zajímavou variantou je ale i ta sladká s povidly.

Receptů na těsto na langoše je řada. Základem je mouka, voda, sůl, trocha cukru a droždí. Takové langoše ale mohou být tužší. Ty nejlahodnější bývají s jogurtem, výborné jsou i zadělávané se zakysanou smetanou. Jsou pak totiž mnohem jemnější.

Příprava kynutých langošů

Abychom získali vynikající langoše, které budou chutnat ještě lépe než ve stánku, je potřeba si pohlídat následující kroky.

  • Včas vyndejte zakysanou smetanu z lednice, aby nedělala problémy v těstu, a nechte ji, aby se teplotně přizpůsobila.
  • Připravte kvásek z mléka, cukru a droždí. Nechte ho zakrytý a počkejte, až se začnou tvořit bublinky.
  • Po smíchání všech ingrediencí na těsto a propracování nechte těsto dobře vykynout. 
  • Z vykynutého těsta ještě udělejte hromádky a na vále je nechte dokynout. 
  • Připravte si vyšší pánvičku nebo hrnec a nalijte tolik oleje, aby v něm těsto plavalo. Než ho tam ale dáte, pořádně olej rozehřejte. Jen tak zůstanou langoše navrch křupavé a uvnitř nadýchané.

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Mini langoše

Těsto se může zdát trochu tužší (podle smetany, jakou použijete), ale vykyne a krásně se sním pracuje. Na 35 kusů potřebujete: 600 ml mléka, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, špetku cukru, 42 g droždí, špetku soli a 200 g zakysané smetany.

Jak na to? Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek, poté ho smíchejte s moukou, zakysanou smetanou, vejcem a solí. Vypracujte těsto a nechte ho v teple kynout. Během kynutí jedenkrát těsto promíchejte.

Pomocí pomoučněné polévkové lžíce pokládejte na posypaný vál hromádky. Rukou je zakulaťte a nechte chvíli dokynout. Pak doprostřed rukou udělejte důlek a okraje opatrně vytahujte.

Langoše smažte po obou stranách v hlubší pánvi ve větší vrstvě rozpáleného oleje. Dejte okapat na talíř vyložený ubrousky. Náplň lze použít sladkou i slanou.

Náš tip: Výborné langoše si můžete připravit i z jogurtového těsta. Třeba právě podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli